Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläisen elokuvaohjaaja Kaisa El Ramlyn road movie tähtää kansainväliseen menestykseen: "Ei uskalleta elää, kun pelätään kuolemaa"

Monista elokuvista ja tv-sarjoista, kuten Kylmäävästä tapauksesta tuttu ruotsalaisnäyttelijä Ingela Olsson mutustelee välipalaa kuvauspaikalla. Hän odottelee, että pääsee näyttelemään osuuttaan kohtauksessa, jossa tarvitaan hänen lisäkseen ylösalaisin roikkuvaa stuntnäyttelijää. Olssonin esittämän Anitan auto on päätynyt katolleen viljapellolle.

Helsinkiläisen Kaisa El Ramlyn käsikirjoittamaa ja ohjaamaa Pakoja & Haaveita -elokuvaa kuvataan vantaalaisen pellon laidalla. Tien päällä ovat monenlaiset ihmiset, autot ja yksi koira. El Ramly kuvaa elokuvaansa tiellä olo -tarinaksi.

Olssonin esittämä Anita ajaa Ford Fiestaa, josta on kolarikohtausta varten poistettu moottori. Toisen samanlaisen, mutta toimintakuntoisen ratissa Olssonia on kuvattu ajamassa. Eivätkä elokuvan autot tähän lopu.

– Vanha Mersu, Dodge Challenger, ambulanssi, avolava-auto, farmari-Volvo, bussi, luettelee elokuvan tuottaja Klaus Heydemann.

Tuottaja itse esittää sivuroolissa Subaru-kuskia, joka ottaa erikoisen liftarin kyytiin. Liftaria näyttelee Erkki Saarela.

Pakoja & Haaveita on El Ramlyn ensimmäinen pitkä elokuva.

– Tämä on ison haaveen toteutuminen, hän myöntää.

Löysin rakkauden kirjoittamiseen.

El Ramly alkoi kehitellä elokuvaa jo 2016, mutta se on muuttunut alkuperäisestä ideasta.

– Pari vuotta sitten se lähti löytymään.

Korona-ajan El Ramly käytti kirjoittamiseen ja nautti, että pystyi keskittymään siihen.

– Löysin rakkauden kirjoittamiseen. Se on se, jossa viihdyn ja voin hyvin.

Lähes kaikki elokuvan näyttelijät ovat olleet mukana projektissa jo vuodesta 2017 lähtien.

El Ramly kertoo pitäneensä Olssonista jo pitkään ja on nähnyt hänet myös teatterilavalla. Sitten hän vain soitti Olssonille ja kysyi, että kiinnostaisiko tätä lähteä mukaan elokuvaan. Häntähän kiinnosti ja siinä Olsson nyt esittää Anitaa, joka on vihdoin uskaltanut lähteä viemään edesmenneen vaimonsa tuhkat järveen ja päätynyt nurin niskoin pellolle.

Olssonia pelastamassa vilahtaa avustajana muun muassa Kellokosken vapaapalokuntalainen Jonne.

Olssonin ja Saarelan lisäksi elokuvassa näyttelee joukko muitakin tuttuja nimiä, kuten Robert Enckell, Lasse Karkjärvi, Kaija Pakarinen ja Jarkko Pajunen.

Lapinporokoira Vennikin on saanut roolin. Vennin ja sen sijaiskoiran elokuvaan on valmentanut vantaalainen eläintenkouluttaja Tuire Kaimio.

Elokuvansa teemaksi El Ramly kiteyttää kuoleman ja kuoleman pelon.

– Että ei uskalleta elää, kun pelätään kuolemaa. Ja jos pelkää liikaa, elämä mene ohi.

Suunnitelmissa on, että elokuva valmistuu ensi maaliskuussa ja lähtee sitten kiertämään kansainvälisiä festivaaleja.

– Toivottavasti tulee menestystä, El Ramly sanoo.

Elokuvan Suomen ensi-ilta on näillä näkymin marraskuussa.