Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hammaslääkäriliitto: Hammashoidon Kela-korvaukset on tuplattava – "Suun terveydenhuollossa kärsitään historiallisen pahasta hoitovelasta"

Hallituksen pitäisi vähintään kaksinkertaistaa hammashoidon Kela-korvaukset väliaikaisesti jonojen purkamiseksi, ehdottaa Suomen Hammaslääkäriliitto.

– Suun terveydenhuollossa kärsitään historiallisen pahasta hoitovelasta. Vakavan tilanteen korjaamiseen tarvitaan nopeita toimia. Suun terveydenhuollon Kela-korvauksen korottaminen vähintään kaksinkertaiseksi on yksi tehokas keino paikata valtavaa hoitovelkaa, sanoo Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Henna Virtomaa tiedotteessa.

Liitto toteaa, että monessa kunnassa terveyskeskusten potilasjonot ovat jo venyneet reippaasti yli kuuden kuukauden ja pahimmillaan jopa yli vuoden mittaisiksi. Pahin tilanne on tällä hetkellä suurimmissa kaupungeissa.

– Odottamalla jonossa suun sairaudet ja vaivat ehtivät edetä ja vaikeutua, jolloin potilas tarvitsee isompia ja laajempia hoitoja. Samalla ihminen menettää suunterveyttään osin peruuttamattomasti ja hoidon kustannukset kasvavat, Virtomaa jatkaa.

Suun terveydenhuollon Kela-korvaukset ovat Hammaslääkäriliiton mukaan tehokas keino lyhentää terveyskeskusten potilasjonoja. Kaikki suun terveydenhuollon resurssit on tärkeä saada täysimääräisesti käyttöön.

Hammashoidon korvauksia maksetaan Kelan tilastojen mukaan paljon myös pienituloisille, joten niillä on merkitystä terveyserojen tasaajina.

Kela-korvauksia nostettaessa tulee samalla varmistaa, etteivät korotukset siirry hoidon hintaan, vaan hyödyn pitää jäädä potilaalle, Hammaslääkäriliitto linjaa.