Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vesa-Matti Loiri -muraali koskettaa Helsingissä – taiteilija Jani Tolin tunsi legendan henkilökohtaisesti: "Hienoa, jos tämä auttaa ihmisiä"

Taiteilija Jani Tolin toteutti toissayönä muraalin Vesa-Matti Loirista Hämeentiellä sijaitsevan talon seinään.

Elokuun alkupuolella kuollutta Vesa-Matti Loiria (1945–2022) kunnioittava muraali ilmestyi toissayönä helsinkiläisen talon seinään.

Koskettavan teoksen takana on taiteilija Jani Tolin. Taideteos sijaitsee ravintola Siltasen terassin liepeillä Hämeentiellä.

Muraali on tehty Loirin esikoisalbumin 4+20 kannesta. Tolin tunsi Loirin henkilökohtaisesti.

– Taiteilijana hän on minulle yksi kolossaalisimpia kotimaisia taiteilijoita. Hän oli monipuolinen osaaja ja ainutlaatuinen tapaus meidän maassamme.

– Ihmisenä kunnioitin hänen uteliaisuuttaan, rohkeutta ja kykyä hahmottaa maailma monitasoisesti ja syvällisesti.

Loirin poismenon jälkeen Tolin teki levynkannesta luonnoksen. Hän toteutti luonnoksen erään rakennuksen seinään ja teki julkaisun Instagramiin.

Toissayönä Tolin toteutti teoksen Hämeentiellä. Ravintola Siltanen oli hankkeessa mukana.

Muraalin aihe oli selvä. Loirin esikoisalbumi on Tolinille tärkeä. Etenkin kappale Itkevä huilu.

– Se on minulle todella koskettava kappale ja soitan sitä paljon omilla dj-keikoillani. Se on myös yksi harvoja biisejä, joita tykkään lauleskella yksin. Siitä on tullut lempibiisini Veskulta.

Muraali on koskettanut monia. Tolinin Instagram-julkaisu on kerännyt lukemattomia kiitoksia ja ihasteluja.

– Astelin tästä tänään ohi ja pysäytti. Todella hieno, kehuu näyttelijä Krista Kosonen.

– Koskettava kerta kaikkiaan, ilman kyyneliä ei ole voinut ohittaa, kommentoi toinen Instagram-käyttäjä.

Tolin on kansainvälisesti arvostettu taiteilija. Hän teki ensimmäisen graffitinsa vuonna 1984 ja voitti graffitin Suomen mestaruuden vuonna 1990.

– Jos taiteilijana onnistuu koskettamaan monia ihmisiä, niin silloin olen tehnyt työni onnistuneesti. Se tuntuu itselleni hirveän tärkeältä.

– Mitä surutyöhön tulee, niin on hienoa, jos voin auttaa tällä ihmisiä. Itselleni surutyö jäi muraalin luonnoksen ja kaiken muun alle. Kävin vasta eilen katsomassa muraalia valoisalla ja aloin itkemään tapahtunutta.