Maksaisitko? Pizzojen hinnat nousivat Helsingissä lähes 30 euroon – Asiakas: "20 euroa on jo aika paha"
2
Makkaratalon Napule-ravintolasta kerrotaan, että pizzat tehdään Italian Napolista tuoduista raaka-aineista. Tämä nostaa pizzojen hintaa jopa yli 20 euron. Kuvan lounaspizza maksoi 15 euroa. Annika Pitkänen
Katso isompi kuvaForzan roomalaiset pizzat valmistetaan puu-uunin sijaan sähköuunissa. Salame e tartufossa burrataa, savustettua mozzarellaa, parmankinkkua ja tryffelistä tehtyä kaviaaria. Aapo Siippainen
Pizza maksaa useassa helsinkiläisessä ravintolassa jo yli 20 euroa. Muutamissa paikoissa lähestytään jopa 30 euron rajaa. Makkaratalossa sijaitseva Napule joutui nostamaan pizzojen hintaa keväällä. Kolme pizzaa rikkoi 20 euron rajan.
– Vähän tuli mietittyä, miten ihmiset suhtautuvat. Tämähän on vain pizzaa. Negatiivista palautetta ei ole kuitenkaan tullut. Ihmiset ymmärtävät syyn, sanoo Napulen ravintolapäällikkö Adrianne Greenberg.
HU:n haastattelemat ravintolat kertovat kohonneiden hintojen syyksi paitsi kallistuneet raaka-aineet myös kuljetuskustannukset ja keskustan kovat vuokrat.
– Meillä raaka-aineista 90 prosenttia tuodaan Italian Napolista. Tomaattikastikkeen hinta nousee jatkuvasti. Hintojen uudet korotukset ovat harkinnassa, Greenberg kertoo.
Lounaalla hinnat ovat edullisemmat. Mirjam Gamrasni, 40, tilasi Napulessa 11,30 euroa maksaneen Margheritan. Tuukka Kostamon, 42, syömässä 15 euron pizzassa oli runsaasti ilmakuivattua kinkkua.
– 11 euroa Margheritasta on vähän. 15 euroa on hinta, jota voi Helsingin keskustassa odottaa, Kostamo pohtii.
Gamrasni sanoo, että hänellä kipuraja pizzan hinnassa menee noin 20 eurossa.
– 20 euroa on jo aika paha. Sitä kalliimmassa pitää olla jotain erikoista ja autenttista, kuten tryffeliä tai bufala-mozzarellaa.
Napulessa lounastaneet Mirjam Gamrasni ja Tuukka Kostamo ovat valmiita maksamaan pizzasta yli 20 euroa, jos ravintola on autenttisen italialainen ja raaka-aineet huipputasoa. Annika Pitkänen
Suositussa Capperi-ketjussa pizzojen keskihinta asettuu hieman yli 20 euroon. Alle 16 euron pizzoja on vain Margherita (13,50e) joka sisältää tomaatteja, mozzarellaa ja basilikaa. Kallein on 27 euron Frutti di Mare. Siinä tomaattikastikkeen päälle laitetaan muun muassa erilaisia rapuja, sinisimpukkaa ja sisilialaista appelsiinia.
– Nostimme hintoja tammikuussa. Tällä hetkellä korotuspaineita ei ole. Erityisesti jauhon ja tomaatin hinnat ovat nousseet, sanoo Capperin Minna-Marja Keränen.
Napulen italialainen tavarantoimittaja ilmoitti keväällä kovista hinnankorotuksista, jotka koskivat jauhoja, juustoja ja lihaa. - Tuotteista on ollut ajoittain jopa pulaa. Raaka-aineiden hinnat nousivat 20-50 prosenttia, mutta pizzan hinnassa korotus on vain 5-10 prosenttia, ravintolapäällikkö Adrianne Greenberg sanoo. Annika Pitkänen
Punavuoren Pursimiehenkadulle tammikuussa avatussa Forzassa pizzojen hintaa nostavat luksustäytteet. Tryffelillä maustetusta ja kukan terälehdillä koristellusta Salame e tartufosta täytyy pulittaa 26 euroa. Ilmakuivattu ja savustettu tonnikala sekä erilaiset juustot tekevät Puttanescasta 24 euron pizzan. Margherita maksaa Forzassa 17 euroa.
Forzan perustaja Salla-Maria Platania sanoo, ettei ravintola yritäkään kilpailla hinnoilla.
– Meidän pizzoistamme suurin osa maksaa jo yli 20 euroa, ja tiedämme, että se on enemmän kuin jossain muualla, mutta panostamme myös todella raaka-aineisiin ja oikeaan valmistusprosessiin.
Asiakkaat maksavat Platanian mukaan hinnan mielellään, koska ravintola pyrkii tarjoamaan illalliselämyksen.
– Toki lounasaikaan asiakkaat usein etsivät edullisempia vaihtoehtoja. Emme kuitenkaan halua alkaa käyttää huonompia raaka-aineita tai puolivalmisteita.
Hinnat Forzassa ovat olleet avaamisesta lähtien samat. Nyt korotuspaineita kuitenkin on, mutta ainakin suosituimpien pizzojen hinnat pidetään nykyisellään.
– Kaikkien raaka-aineiden hinnat ovat kevään jälkeen nousseet huimasti. Erityisesti olemme huomanneet tämän oliiviöljyn, leikkeleiden sekä jauhojen hinnassa.
Forzan erikoisuuksiin kuuluu kaksi erilaista uunia. Roomalaiset palapizzat valmistetaan italialaisessa sähköuunissa, napolilaistyyppiset taas pyökillä lämmitetyssä uunissa.
Punavuoren Forza-ravintolan puu-uunissa kypsennetyssä pizzassa on käytetty muun muassa savustettua tonnikalaa, bufala-mozzarellaa ja kaprisjauhetta. Hinta on 24 euroa. Aapo Siippainen
Yrjönkadun illallisravintola Pjazzassa listalla on viisi pizzaa, hinnoiltaan 16–21 euroa. Hinnat ovat samaa tasoa ravintolan alkuruokien kanssa.
– Pizzat nähdään Suomessa yhä pikaruokana, eikä niin paljon illallisannoksena kuten Italiassa, jossa lounaat ja illalliset nautitaan pitkän kaavan mukaan. Tästä syntyy se stereotyyppinen käsite edullisemmasta annoksesta, mikä voi herättää ihmetytystä. Meillä pizzapohjat ovat käsintehtyjä italialaiseen tapaan ja niitä kohotetaan 72 tuntia. Pelkästään keittiötiimimme työ on jo sen verran arvokasta, että se kasvattaa hintaa, sanoo operatiivinen johtaja Polina Nevaeva.
– Ilman kalliimpia raaka-aineita, kuten esimerkiksi tryffeliä, kipuraja kulkisi itselläni 25 euron kieppeillä.
Forza äänestettiin tänä syksynä maailman 86. parhaaksi pizzeriaksi. Valinnan teki italialainen Top 50 pizza -raati. Keväällä Forza sijoittui Euroopan rankingissa sijalle 22. Aapo Siippainen
Napolilaisen pizzabuumin Helsingissä vuonna 2017 aloittaneen Via Tribunalin hinnat ovat ainakin toistaiseksi alle 20 euroa. Esimerkiksi Kallion ravintolasta saa ilman juustoa valmistetun Marinaran 13 eurolla. Kalleimmista pizzoista pyydetään 18 euroa.
Isommista ketjuista Classic Pizzalla on muutamia yli 20 euron pizzoja. Niissä on käytetty äyriäisiä, kalaa tai esimerkiksi poroa ja lakkahilloa. Margherita maksaa kympin.