Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maksaisitko? Pizzojen hinnat nousivat Helsingissä lähes 30 euroon – Asiakas: "20 euroa on jo aika paha"

Pizza maksaa useassa helsinkiläisessä ravintolassa jo yli 20 euroa. Muutamissa paikoissa lähestytään jopa 30 euron rajaa. Makkaratalossa sijaitseva Napule joutui nostamaan pizzojen hintaa keväällä. Kolme pizzaa rikkoi 20 euron rajan.

– Vähän tuli mietittyä, miten ihmiset suhtautuvat. Tämähän on vain pizzaa. Negatiivista palautetta ei ole kuitenkaan tullut. Ihmiset ymmärtävät syyn, sanoo Napulen ravintolapäällikkö Adrianne Greenberg.

HU:n haastattelemat ravintolat kertovat kohonneiden hintojen syyksi paitsi kallistuneet raaka-aineet myös kuljetuskustannukset ja keskustan kovat vuokrat.

– Meillä raaka-aineista 90 prosenttia tuodaan Italian Napolista. Tomaattikastikkeen hinta nousee jatkuvasti. Hintojen uudet korotukset ovat harkinnassa, Greenberg kertoo.

Lounaalla hinnat ovat edullisemmat. Mirjam Gamrasni, 40, tilasi Napulessa 11,30 euroa maksaneen Margheritan. Tuukka Kostamon, 42, syömässä 15 euron pizzassa oli runsaasti ilmakuivattua kinkkua.

– 11 euroa Margheritasta on vähän. 15 euroa on hinta, jota voi Helsingin keskustassa odottaa, Kostamo pohtii.

Gamrasni sanoo, että hänellä kipuraja pizzan hinnassa menee noin 20 eurossa.

– 20 euroa on jo aika paha. Sitä kalliimmassa pitää olla jotain erikoista ja autenttista, kuten tryffeliä tai bufala-mozzarellaa.

Suositussa Capperi-ketjussa pizzojen keskihinta asettuu hieman yli 20 euroon. Alle 16 euron pizzoja on vain Margherita (13,50e) joka sisältää tomaatteja, mozzarellaa ja basilikaa. Kallein on 27 euron Frutti di Mare. Siinä tomaattikastikkeen päälle laitetaan muun muassa erilaisia rapuja, sinisimpukkaa ja sisilialaista appelsiinia.

– Nostimme hintoja tammikuussa. Tällä hetkellä korotuspaineita ei ole. Erityisesti jauhon ja tomaatin hinnat ovat nousseet, sanoo Capperin Minna-Marja Keränen.

Helsingin Uutisten lukijat äänestivät Oulunkylän Capperin kaupungin parhaaksi pizzeriaksi vuonna 2020. Ketju on laajentunut myös Triplaan ja keskustaan.

Punavuoren Pursimiehenkadulle tammikuussa avatussa Forzassa pizzojen hintaa nostavat luksustäytteet. Tryffelillä maustetusta ja kukan terälehdillä koristellusta Salame e tartufosta täytyy pulittaa 26 euroa. Ilmakuivattu ja savustettu tonnikala sekä erilaiset juustot tekevät Puttanescasta 24 euron pizzan. Margherita maksaa Forzassa 17 euroa.

Forzan perustaja Salla-Maria Platania sanoo, ettei ravintola yritäkään kilpailla hinnoilla.

– Meidän pizzoistamme suurin osa maksaa jo yli 20 euroa, ja tiedämme, että se on enemmän kuin jossain muualla, mutta panostamme myös todella raaka-aineisiin ja oikeaan valmistusprosessiin.

Asiakkaat maksavat Platanian mukaan hinnan mielellään, koska ravintola pyrkii tarjoamaan illalliselämyksen.

–  Toki lounasaikaan asiakkaat usein etsivät edullisempia vaihtoehtoja. Emme kuitenkaan halua alkaa käyttää huonompia raaka-aineita tai puolivalmisteita.

Hinnat Forzassa ovat olleet avaamisesta lähtien samat. Nyt korotuspaineita kuitenkin on, mutta ainakin suosituimpien pizzojen hinnat pidetään nykyisellään.

– Kaikkien raaka-aineiden hinnat ovat kevään jälkeen nousseet huimasti. Erityisesti olemme huomanneet tämän oliiviöljyn, leikkeleiden sekä jauhojen hinnassa.

Forzan erikoisuuksiin kuuluu kaksi erilaista uunia. Roomalaiset palapizzat valmistetaan italialaisessa sähköuunissa, napolilaistyyppiset taas pyökillä lämmitetyssä uunissa.

Yrjönkadun illallisravintola Pjazzassa listalla on viisi pizzaa, hinnoiltaan 16–21 euroa. Hinnat ovat samaa tasoa ravintolan alkuruokien kanssa.

– Pizzat nähdään Suomessa yhä pikaruokana, eikä niin paljon illallisannoksena kuten Italiassa, jossa lounaat ja illalliset nautitaan pitkän kaavan mukaan. Tästä syntyy se stereotyyppinen käsite edullisemmasta annoksesta, mikä voi herättää ihmetytystä. Meillä pizzapohjat ovat käsintehtyjä italialaiseen tapaan ja niitä kohotetaan 72 tuntia. Pelkästään keittiötiimimme työ on jo sen verran arvokasta, että se kasvattaa hintaa, sanoo operatiivinen johtaja Polina Nevaeva.

– Ilman kalliimpia raaka-aineita, kuten esimerkiksi tryffeliä, kipuraja kulkisi itselläni 25 euron kieppeillä.

Napolilaisen pizzabuumin Helsingissä vuonna 2017 aloittaneen Via Tribunalin hinnat ovat ainakin toistaiseksi alle 20 euroa. Esimerkiksi Kallion ravintolasta saa ilman juustoa valmistetun Marinaran 13 eurolla. Kalleimmista pizzoista pyydetään 18 euroa.

Isommista ketjuista Classic Pizzalla on muutamia yli 20 euron pizzoja. Niissä on käytetty äyriäisiä, kalaa tai esimerkiksi poroa ja lakkahilloa. Margherita maksaa kympin.

Kontulan ostoskeskuksen alue tunnetaan Helsingin kenties halvimmista pizzoista. Tällä hetkellä Kontulan hinnat ovat alimmillaan vain jopa viisi euroa.