Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tämän verran sähkön pitää maksaa, jotta puilla lämmittäminen kannattaa – "Säästöä tulee"

Motivan edustaja kertoo suuntaa näyttävän esimerkin siitä, milloin puulla lämmittäminen säästää euroja.

Kylmyyttä kohti mennään ja klapikauppa käy kuumana. K-Rauta-kauppias Jyri Metsälä vahvistaa, että klapien ja pellettien kysynnässä sähkön hinnan nousu on näkynyt selkeämmin kuin vaikkapa tulisijojen kaupassa.

– Poltettavan materiaalin kysyntä on jo jonkin aikaa ollut huomattavan suurta.

Jumbon Prismassa myydään klapeja pikkusäkeissä, joiden hinta on 8,99 euroa. Prisman johtaja Jari Kättö sanoo, ettei pienen erän hinta voi kilpailla isompien erien hintojen kanssa. Kysyntää kuitenkin riittää.

– Pikkusäkkejä ostetaan uskoakseni silloin, kun halutaan luoda tulisijalla tunnelmaa tai lämmittää saunaa. Pieni erä on kätevä jos puille ei ole paljon kuivatus- tai säilytystilaa. Klapisäkkejä ei kannata hamstrata kilokaupalla talon lämmittämistä varten. Silloin kannattaa tilata puuta kuutioittain.

Lämmittämällä kotia sähkön sijaan puuta polttamalla voi säästää, mutta kannattaako vaiva, sillä puukin maksaa. Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski antaa yksinkertaistetun esimerkin, miten euromääräistä säästöä voi arvioida.

– Irtokuutio polttopuuta tuottaa noin 900 kilowattituntia energiaa. Jos irtokuutio puuta maksaa sata euroa, niin puuta polttamalla säästöä tulee silloin kun sähkön hinta on 12 senttiä kilowattitunnilta tai enemmän.

Kysyntä on jo jonkin aikaa ollut huomattavan suurta.

Suur-Uski korostaa puunpolton olevan hyvä vaihtoehto etsittäessä tapaa vähentää sähkön käyttöä huippukulutuksen hetkinä tulevana talvena. Silloin puuta polttamalla säästyy euroja. Puu on hyvä vaihtoehto myös, jos uhkana on sähköpula.

Puun polttaminen tulisijassa ei aina ole nappiratkaisu, Suur-Uski toteaa.

– Puunpoltto vaatii aikaa ja valvontaa, tulen tarkkailua ja peltien sulkemista. Siitä tulee roskaa kotiin ja tuhkaa on tyhjennettävä tulisijasta.

Jos puunpoltto asuintiloissa kiehtoo ja tulisija on hankkimatta, Metsälä muistuttaa, etteivät kaikki tulisijat ole optimaalisia kodin lämmittämiseen.

– Tulisijat, joissa on suora hormi, ovat lähinnä makkaranpaistotakkoja. Niissä lämpö menee taivaan tuuliin.

Tämän päivän tulisijat ovat hänen mukaansa pääsääntöisesti energiatehokkaita verrattuna 1980-luvun tulisijoihin.

– Vaikka nykyään on paljon lasista pintaa, niin se ei välttämättä ole pois tehokkuudesta. Tärkeämpää on, miten kuuma ilma kiertää.

Sähkönhinnan nousu näkyy Metsälän mukaan paitsi klapikaupassa myös siinä, että yhä useampi on päättänyt parantaa kotinsa eristystä.

– Eristäminen on kuluttajalle melko halpa tapa pienentää energiankulutusta. Jos vaikkapa ovet falskaavat, niin ovilehden ja karmin väli on helppo tiivistää itse ikkuna- ja ovitiivisteellä. Niin on yksi lämpöä ulospäästävä kolo tutkittu.

Ainakin Vantaanportin K-Raudassa klapi- ja pellettivarastot ovat kauppiaan mukaan ”hyvällä mallilla” myös tulevaa talvea ajatellen.

– Otimme normaalia suuremmat varastot pellettiä. Koivuklapit tulevat erissä. Jos yksi erä myydään loppuun, niin seuraavasta kuormasta saa. Ongelmana tässä on se, ettei kenelläkään ole kristallipalloa, joka kertoisi, millainen talvi on tulossa.