Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lisää yleisiä saunoja vaarassa kuolla Helsingistä, Jätkäsaaressa laskettiin kiukaan lämpötilaa – "Surku jos tämäkin loppuu"

Sauna Arla kertoi syyskuun lopussa Arlan kuolemasta. Kaasulla lämpiävän saunan kohtalo oli karu, mutta energiakriisi koettelee myös muita yleisiä saunoja.

Sähkön sekä puun hinnan nousu ovat ajaneet Helsingin yleiset saunat ahtaalle. Lähikuukausina monia saattavat uhata säästötoimet tai jopa sulkeminen.

Sauna Hermanni on Kotiharjun Saunan lisäksi yksi Helsingin vanhimmista yleisistä saunoista. 70 vuotta vanhan saunan tiloissa huokuu 50-luvun tunnelma. Saunan omistaja Mika Ahonen, 47, on huolissaan tulevaisuudesta.

– Kiinni menee, jos hinnat nousevat pilviin. Sähkölaskut ovat jo nyt olleet pahimmillaan tuhat euroa kuukaudessa. Jos hinnat 5–6-kertaistuvat, niin ei tästä selvitä.

Helsingin toiseksi vanhin yleinen sauna joutui sulkemaan pakon edessä – keinoja uudelleen avaamiseksi mietitään nyt kuumeisesti

Saunan kaksi kiuasta lämpeää sähköllä. Ahonen sanoo, että jos muu ei auta, täytyy ensin lyhentää aukioloaikoja tai jopa sulkea vähemmän käytetty naisten puoli, mutta siihen kymmenen vuotta sitten saunan ostanut Ahonen ei haluaisi mennä.

Hiljaiset ajat ovat yrittäjille raskaita.

– Näillä hinnoilla tarvitsimme yrityksiä mukaan tai lisää tukea kaupungilta. Olisi kiva pitää yllä saunakulttuuria, joka on vielä olemassa.

Saunan kävijämäärät ovat koronan jälkeen olleet muutenkin normaalia alhaisemmat. Nyt Ahonen pelkää, että energiakriisi sinetöi tämänkin saunan kohtalon. Yli 90-vuotias Sauna Arla lopetti toimintansa syyskuussa.

– En vielä tiedä mikä kipuraja on, mutta surku jos tämäkin loppuu.

Katajanokan Allas Sea Poolin liiketoimintajohtaja Anna-Mari Karhunen sanoo, että kylpylä saattaa joutua loppuvuoden aikana tekemään radikaalejakin muutoksia.

– Tässä vaiheessa on pakko todeta, että kaikki on mahdollista. Seuraamme kustannuksia ja asiakasmääriä. Lokakuun aikana joudumme miettimään, onko tarvetta ryhtyä toimenpiteisiin.

Yksi vaihtoehto on sulkea saunat. Myös aukioloaikoja saatetaan joutua lyhentämään.

Kylpylällä on tällä hetkellä yhteensä neljä sähkölämmitteistä saunaa. Kylpylän pääsesonki on kesäkuukaudet.

Ahkerimmat käyvät Sompasaunalla joka päivä – Aaron, 22, mielestä maisema on kuin Järvi-Suomesta: "Kun vesi on avantolämpöistä, tämä kokemus on parhaimmillaan"

Karhunen ei kerro, paljonko altaiden ja saunojen kuukausittaiset käyttökustannukset ovat.

Vuonna 2016 avattu Allas on jo pitkään kärsinyt erilaisista maksuvaikeuksista ja saanut kaupungilta muun muassa lainalle lyhennysvapaita kuukausia.

Saunan Arlan omistaneella Kimmo Helistöllä on jäljellä vielä Jätkäsaaressa sijaitseva Uusi Sauna. Saunoista kaksi lämpeää puupelleteillä ja yksi sähköllä.

– Toistaiseksi tilanteella ei ole isosti ollut vaikutusta sähkölaskun suuruuteen.

Kuukausittainen sähkölasku on ollut noin tuhat euroa.

Allas Sea Pool -merikylpylä jälleen talousvaikeuksissa – legendaarisen Sauna Arlan yllä sulkemisen uhka

Erilaisia säästötoimenpiteitä on kuitenkin jo tehty: kiukaat laitetaan päälle vasta hetkeä ennen avaamista ja sammutetaan aikaisemmin, mikäli saunojia ei ole. Sähkökiukaan lämpötilaa on laskettu 80–85 asteesta 75 asteeseen.

– Nyt eletään tarkan markan politiikkaa. Ei köyhäillä, mutta ollaan huolellisempia asioissa. Isojen sähkösyöppöjen, kuten kylmäkoneiden, lämpötiloja ei ole nostettu.

– Oluen täytyy olla kylmää ja ruoka tarpeeksi kylmässä, ettei tule ongelmia, sanoo Helistö, joka arvelee, että sähkön tulisi nousta noin puolella nykyisestä, sen jälkeen maksuongelmia alkaisi tulla.

Loppuvuodesta on luvassa korotuksia myös pellettien hintoihin.

– Pellettejä on tullut Suomeen Venäjältä. Se aiheuttaa niissäkin markkinaongelmaa.

Uusi Sauna ei ole käyttänyt venäläistä pellettejä.

Vuosaaressa asuva Sean perusti tukiryhmät Helsingin korttelisaunoille – taloyhtiön saunasta hänellä on kipakka mielipide: "Kun tottuu hyvään..."

Jätkäsaaren korttelisauna avautuu – "Ei kilpaile vain Helsingin muiden saunojen, vaan jopa ravintoloiden kanssa"