Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kysely: Vanhuspalvelujen tuottajat olisivat valmiita tuplaamaan hoiva-avustajien määrän

Vanhuspalvelujen tuottajat olisivat valmiita lähes kaksinkertaistamaan hoiva-avustajien määrän ympärivuorokautisissa palveluissa. Asia selviää THL:n tekemästä kyselystä.

THL kysyi kuntien, kuntayhtymien ja yhteistoiminta-alueiden sekä yksityisten palveluntuottajien tulevasta hoiva-avustajatarpeesta iäkkäiden ympärivuorokautisessa hoidossa syyskuussa 2022. Sen perusteella palveluntuottajat palkkaisivat noin 2 600 hoiva-avustajaa lisää vuoden aikana ja noin 4 300 hoiva-avustajaa kolmen vuoden aikana yhteensä, jos heitä olisi saatavilla. Suurin tarve on Varsinais-Suomen hyvinvointialueella ja Helsingissä. Toukokuussa 2022 hoiva-avustajia oli ympärivuorokautisissa palveluissa lähes 2 900.

Palveluntuottajilta kysyttiin myös esteistä palkata muita vanhuspalvelulain mahdollistamia ammattiryhmiä vanhuspalveluihin. Suurimmat esteet muiden ammattiryhmien palkkaamiselle ovat olleet heikko saatavuus tai halu palkata mieluummin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä, kuten lähi- ja sairaanhoitajia.

– Vastauksista nousee esiin myös, että työyhteisöt ja hoitokulttuuri vaativat hieman kehittämistä, jotta niihin saadaan lisättyä erilaisia ammattiryhmiä. Vastaajat arvostivat sitä, että eri ammattiryhmien kautta työyhteisöön saadaan monipuolista osaamista, mutta tarvitaan myös työnjakojen pohtimista, jotta esimerkiksi lääkehoidon asiat saadaan turvallisesti hoidettua ja jokaiselle löytyy omaa osaamista vastaavat tehtävät, kertoo THL:n johtava asiantuntija Sari Kauppinen.