Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin rajusti ruoka on nyt kallistunut – Yhdessä tuoteryhmässä jopa +46% korotus

Ruoka kallistui syyskuussa käsittämätöntä tahtia, 14,7 prosenttia verrattuna viime vuoden syyskuuhun. Tieto ilmenee Tilastokeskuksen tänään julkistamasta Kuluttajahintaindeksistä.

Kyyti on kylmää verrattuna aikaan ennen Venäjän hyökkäyssotaa: tämän vuoden tammikuussa elintarvikkeet kallistuivat runsaat 2,4 prosenttia.

Elintarvikkeiden hinnat lähtivät kovaan nousuun jo kesällä, sillä kesäkuussa ruoka kallistui 10 prosenttia ja heinä-elokuussa oltiin jo 12 prosentin tienoilla.

Erityisen paljon syyskuussa nousi jauhojen hinta, 45,9 prosenttia.

Leipäkin on kallistunut enemmän kuin ruoka keskimäärin, 15,7 prosenttia. Sämpylöiden ja patonkien ystävät joutuvat maksamaan herkuistaan peräti 17,7 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Leivänpäällisiinkin on nyt laitettava merkittävästi enemmän rahaa kuin vuosi sitten. Voin hinta on noussut kolmanneksella (32 prosenttia), margariinin yli neljänneksen (26 prosenttia).

Eläinperäisten tuotteiden hinnat ovat suorastaan ampaisseet ylöspäin.

Munat maksoivat syyskuussa yli kolmanneksen (35 prosenttia) enemmän kuin vuotta aiemmin.

Lihan hintaan on vuodessa tullut lisää yli viidennes (22 prosenttia). Sian- ja naudanliha ovat kallistuneet noin neljänneksen (sianliha 24,7 ja naudanliha 24,5 prosenttia) eikä naudan. Kalabudjettiin on joutunut lisäämään runsaan viidenneksen (21 prosenttia).

Juomapuolella eniten ovat kärsineet kahvin juojat, sillä sumppi on kallistunut lähes kolmanneksen (30,3 prosenttia).

Sen sijaan teekupponen maksoi tämän vuoden syyskuussa vain viitisen prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin ja kaakao kolmisen prosenttia.

Yli 20 prosenttia ovat kallistuneet myös juustot (22,6 prosenttia) ja pizzat (20,7).

Entistä halvemmalla sen sijaan sai kaalia ja päärynöitä.