Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rauhalliselle asuinalueelle avattiin kaksi vuotta sitten 24h-Alepa, nyt yötunnit lopetettiin – "Pakko toimia vastuullisesti"

Etelä-Haagassa lähes kymmenen vuotta asunut Tuomo Paavola ihmettelee alueen kuihtuvia palveluita ja toivoo, että aluetta kehitettäisiin muutenkin.

Pakettien lähettäminen viimeisellä tunnilla loppui K-Market Tunnelitiellä jo pitkälti aiemmin. Kauppalantiellä ympäri vuorokauden auki olleen Alepan aukioloajat muuttuivat lokakuun alussa. Jatkossa Alepa sulkee ovensa jo kello 23 ja avaa arkiaamuisin kello 6.30. Paavola suree erityisesti aamuaukiolojen loppumista.

– Kauppa olisi voinut avautua edes 05.30. Kello 6.30 on monelle vähän myöhään. Itsekin hain sieltä monesti aamuisin eväitä mukaan töihin.

Paavolan mukaan moni muukin jäi kaipaamaan ympäri vuorokauden auki oleva kauppa.

– Työmatkalaiset ja talviaamuyön lumen auraajakuskit on unohdettu puhumattakaan taksikuskeista, Paavola sanoo.

Kaupan oven edessä sijaitsee taksitolppa. Tolpalle saapuva keski-ikäinen mieskuljettaja sanoo, että kaupan yötunnit herättivät jo alkuun kuljettajissa ihmetystä.

–  Ihmettelimme heti, että voiko asiakkaita riittää. Hyvin vähän on porukkaa näyttänyt käyvän yhdeksän jälkeen illalla. Täällä asuu melko iäkästä väkeä.

Taksikuski Tom, 53, sanoo, että yöaikaan auki ollut kauppa toi mukanaan hyvin vähän mitään hyvää.

– Iltaisin täällä on ollut kaikenlaista kaljatyyppiä. Ympäristö on ollut myös tosi siivoton, varsinkin aamuisin.

Alepa-ketjun ketjujohtaja Mika Heikkinen sanoo, että aukioloaikoja supistettiin, koska asiakkaita ei yksinkertaisesti riittänyt yöaikaan.

– Etelä-Haagassa yöasiakasmäärät menivät tosi pieniksi. Siihen se puhtaasti perustuu.

Alepa-ketjun taktiikka uusien kauppojen suhteen näyttää olevan se, että moni uusi kauppa avataan ympäri vuorokautisena. Aukioloaikoja saatetaan myöhemmin supistaa.

– Haluamme lähteä liikkeelle mahdollisimman laajoilla aukioloilla. Jos yöasiakkuudet ovat pieniä, on pakko toimia kokonaisuuden kannalta vastuullisesti. Nyt tilannetta on seurattu yli kaksi vuotta, Heikkinen jatkaa.

Helsingissä on yhteensä 28 ympäri vuorokauden auki olevaa Alepaa. Etelä-Haagan lähimmät 24 h-Alepat sijaitsevat Pikku-Huopalahdessa ja Pohjois-Haagassa.

K-Market Tunnelitien edessä kahvia nauttiva espoolainen Harri Laitinen, 58, sanoo yleisesti, että palveluiden vähentäminen on sääli.

– Mutta ei kauppoja kannata pitää auki, jos asiakkaita ei ole. Se on selvää.

Skootterillaan kaupan eteen kurvannut Pauli Ukkonen, 57, on asunut Etelä-Haagassa kahdeksan vuotta ja on tyytyväinen alueen palveluihin.

– Ihan hyvät palvelut. Tässä on Posti. Kauppojakin on paljon.

Mitä palveluita voisi?

– Metallinpaljastimia myyvä liike. Harrastan metallinetsintää. Liikkeitä ei juurikaan ole.

Tuomo Paavola sanoo, että aluetta pitäisi muutenkin kehittää.

– Onhan näitä vaikka aikaisempina vuosinakin kaupungillekin väläytelty, että Huopalahden asemaa tulisi kehittää. Joku näistä K-marketeista voisi siirtyä sinne.

Etelä-Haagan alueella on muutaman sadan metrin säteellä neljä päivittäistavarakauppaa. Myös Haagan torille pitäisi löytää enemmän käyttöä.

– Sekin on käynyt mielessä, että, jos Haagan torin alle rakennettaisi pysäköintilaitos ja tori muuttuisi kansalais- ja tapahtumatoriksi. Nyt kaikki palvelut on vähän ripoteltu. Tarvittaisiin enemmän keskittymää.

Korjaus 21.10. kello 8.51: Vihdintie Alepa ei ole 24h-myymälä. Tieto poistettu.