Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronarajoituksia protestoinut Olavi Uusivirta sai 25 000 euroa koronatukia, vaikka ansaitsi yli 300 000 euroa vuodessa – näin hän kommentoi

Helsingin Sanomat kertoi aiemmin, että useampi suomalainen hyvätuloinen artisti keräsi koronarajoitusten aikana myös tuhdisti Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) koronatukia.

Yksi heistä on muusikkona ja näyttelijänä tuttu Olavi Uusivirta, jonka verotettavat ansiot olivat vuonna 2021 yhteensä 303 253 euroa.

Uusivirta sai Taiken korona-apurahoja yhteensä 25 000 euroa. Hän kommentoi asiaa sunnuntaina julkisessa Facebook-päivityksessään.

– Jälkikäteen voidaan sanoa, että hain korona-apurahaa, vaikka tienasin silmittömät summat rahaa. Etukäteen voitiin sanoa vain, että hain apurahaa. Apu-raha, se kai on jonkinlainen vastaus avunhuutoon. Minä tosiaan huusin apua. Minä olin polvillani ja huusin apua. Rahat oli loppu, ja postilaatikkoon tulvi laskuja. Työt oli peruttu, niitä ei enää saanut tehdä. Raha kasvaa joskus puussa, mutta minulla ei ollut sellaista puuta, ei ollut pääomaa joka tekisi pääoman työtä, jos kävisi niin ikävästi että itse joutuisin työttömäksi, Uusivirta kirjoittaa.

Kommentin perusteella on pääteltävissä, että muusikko oli pandemian aikaan taloudellisesti tukalassa tilanteessa huolimatta tuntuvista vuosiansioista.

– Olenko minä sellainen ihan oikea taiteilija? Näin minä ja 100 000 lähintä kaveriani ajateltiin ja laitettiin kuponkeja vetämään. Minun tilini oli tyhjää täynnä, minä vannon tämän käsi kaikilla pyhillä kirjoilla. Minulla ei ollut rahaa. Sitä ei ollut myöskään näköpiirissä. Minä hain apurahaa, Uusivirta kirjoittaa.

Uusivirta oli yksi suomalaismuusikoista, jotka protestoivat hallituksen koronarajoituksia aikoinaan näyttävästi. Syyskuussa 2021 Uusivirta oli yksi heistä, jotka hakivat protestimielessä sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtajan paikkaa.

Johtajanpaikan hakemisella kulttuurivaikuttajat halusivat protestoida STM:n epäonnistuneeksi koettua koronarajoituspolitiikkaa vastaan. Uusivirran ohella tunnetuimpia paikkaa hakevia kulttuurihahmoja olivat muun muassa kapellimestari Hannu Lintu, pianisti Iiro Rantala ja näyttelijä Seidi Haarla.