Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tällainen on ortodoksijuutalaisten uusi kulttuurikeskus Aleksilla – kansainvälinen järjestö remontoi vuonna 1765 valmistuneen, rapistumaan päässeen talon huippukuntoon

Helsingin juutalaisyhteisö on venäläisen varuskunnan perua 1800-luvulta.

Vanha tulli- ja pakkahuone Mariankadun ja Aleksanterinkadun risteyksessä ei ole juurikaan muuten muuttanut ulkonäköään remontissa, mutta toiseen kerrokseen johtaa nykyisin kävelysilta.

Samanlaista siltaa pitkin työnnettiin tavaraa aikoinaan huutokauppakamariin.

– Päätimme palauttaa kulkusillan, sillä toinen kerros on pääkerros, jossa on paljon ihmisiä yhtä aikaa. Viranomaiset edellyttivät riittäviä pelastusteitä, rabbi Benjamin kertoo.

Rakennus on nykyisin juutalainen kulttuurikeskus. Sen omistaa ortodoksijuutalaisten Chabad Lubavitch -yhteisö, jolla on toimipisteitä eri puolilla maailmaa. Valko-Venäjältä alkunsa saanut Chabad Lubavitch on suurimpia hasidijuutalaisuuden liikkeitä maailmalla.

Suomen juutalaisella seurakunnalla on Wikipedian mukaan ortodoksijuutalaisia piirteitä.

Suomen Chabad Lubavitch on perustettu vuonna 2013. Yhteisön rinnalla toimii Suomen juutalainen museoyhdistys, joka ajaa Suomen juutalaisen historian ja kulttuurin museon perustamista Helsinkiin. Pieni juutalainen museo toimiikin jo kulttuurikeskuksen ullakolla.

Chabad Lubavitch on tehnyt kulttuuriteon kunnostaessaan vuonna 1765 rakennetun tulli- ja pakkahuoneen. Ainakin joidenkin lähteiden mukaan se olisi Helsingin toiseksi vanhin säilynyt kivitalo. Remontti on tehty kaupunginmuseon tarkassa ohjauksessa.

Huutokauppakamari toimii nykyisin kokoustilana, jota valaisevat näyttävät kattokruunut. Kerroksessa on myös olohuonemainen kokoustila sekä kirjasto, jonka erityisessä kaapissa säilytetään pergamentille käsin kirjoitettua tooraa, jota luetaan viikoittain.

Pohjakerroksessa toimii juutalainen päiväkoti.

Avointen ovien päivänä yliopiston juutalaisen kulttuurin tutkimuksen dosentti Simo Muir kertoi Helsingin juutalaisyhteisön synnystä.

Keskeisenä tekijänä oli Venäjän armeija, joka lähetti juutalaisia sotilaita 25-vuotiseen palvelukseen Suomenlinnan kasarmeille.

– Vaikka heillä ei Suomessa ollut paljon oikeuksia, heillä oli vapaus harjoittaa uskontoaan. Sitä varten toteutettiin synagoga, joka on ehtinyt sijaita niin Suomenlinnassa, Hakaniemessä kuin nykyisellä paikallaan Kampissa.