Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi on tehnyt havaintoja uusista katujengeistä ja listaa uhkakuvan: "Tästä on hyvä olla perillä"

Poliisin mukaan pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä noin kymmenen katujengiä. Viitteitä on myös uusista.

Keskustelu katujengien tilanteesta Helsingissä ja koko pääkaupunkiseudulla on käynyt vilkkaana viime vuoden syksystä alkaen.

Helsingin poliisin rikostutkintayksikön johtaja, rikosylitarkastaja Markku Heinikari sanoo, että tilanne ehti alkuvuodesta jo rauhoittua, kun ravintola Kaivohuoneen tutkinta saatiin valmiiksi. Nyt vihjeitä uusista jengeistä on jälleen havaittavissa.

– Keskeisten henkilöiden kiinniottaminen rauhoitti tilannetta, mutta ilmiönä se ei ole mihinkään hävinnyt, osittain jopa vahvistunut. Helsingissä ja Espoossa on havaintoja uusista henkilöistä.

Jengi-ilmiö on ollut nähtävissä myös Vantaalla. Ilmiöstä on havaintoja myös muissa suurissa kaupungeissa, kuten Turussa.

Poliisi sai vuosi sitten lokakuussa estettyä kahden jengin välisen tappelun Kaivohuoneella. Ensimmäiset tuomiot Helsingin käräjäoikeudessa annettiin tämän vuoden toukokuussa.

Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla liikkuu Heinikarin mukaan noin kymmenen katujengiä, joihin kuuluu pääasiassa parikymppisiä miehiä. Kuhunkin jengiin kuuluu poliisin arvion mukaan noin kymmenen keskeistä jäsentä. Suurin osa jengiläisistä on ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajia. Huumeet ja erilaiset käsimerkit ovat vahvasti mukana. Ryhmällä on oma identiteetti. Rikoksia tehdään sekä yhdessä että yksin. Monet ovat olleet kohteina jo poliisin ennaltaehkäisevässä toiminnassa.

– Ryhmän ytimessä on tavallisesti aktiivisempaa ja äänekkäämpää porukkaa. Kaikki eivät välttämättä edes osallistu rikollisen toimintaan. He elävät mukana enemmän musiikkimaailmaa.

Gangsta-rap on ilmiössä vahvasti mukana. Some on keskeinen osa ilmiötä. Sieltä haetaan näkyvyyttä ja tykkäyksiä.

Poliisilla on tietoa, missä kaupunginosissa jengit Helsingissä liikkuva, mutta Heinikari ei alueiden leimaamisen vuoksi halua niitä nimetä.

Helsingin poliisi on syksyn aikana alkanut tehdä tiivistä yhteistyötä myös Pohjoismaiden pääkaupunkien ja Lontoon poliisin kanssa.

– Esimerkiksi Pohjois-Lontoossa kasvetaan rikollisuuteen. Kun se pääsee valloilleen, sitä on hankala katkaista.

Poliisi kertoi aiemmin tällä viikolla perustaneensa uuden koordinaatioryhmän. Sen tarkoituksena on kehittää katujengirikollisuuteen liittyvää havainnointia, tiedonkulkua, tilannekuvaa ja tutkintajärjestelyjä poliisilaitoksen sisällä. Tällä hetkellä poliisi sanoo olevansa Helsingissä vahvasti tilanteen tasalla.

– Olemme tunnistaneet ilmiön ja olemme hyvinkin vahvasti sen päällä. Resurssien kohdistaminen oikein on nyt tärkeää.

Katujengit ovat ilmiönä Suomessa uusi ja se sijoittuu Heinikarin mukaan rötöstelevien alaikäisten ja järjestäytyneiden rikollisporukoiden välimaastoon. Ilmiöön liittyy iso uhkakuva.

– Uhkakuva on se, että tuleeko tästä kasvualusta kohti järjestäytynyttä rikollisuutta. Tästä on hyvä olla perillä. Ilmiötä ei pidä liioitella, mutta ei myöskään vähätellä.

Poliisi teki vuosi sitten havainnon, että katujengejä alkoi ilmaantua Helsinkiin ja pääkaupunkiseudulle. Jengiytymisen lisäksi havaintoja tehtiin myös teräaseiden käytöstä.

– Silloin havaitsimme, että meillä on selkeitä jengejä, jotka ottavat väkivaltaisesti yhteen. Ilmassa on kostonkierre. Hyvin nopeasti tämän jälkeen saimme näyttöä myös Kaivohuoneelle suunnitelluista rikoksista.

Heinikari sanoo, että viime vuoden väkivallan kierteeseen liittyvät vakavat rikokset on saatu selvitettyä ja saatettua syyteharkintaan.

– Olemme parantaneet tiedonkulkua talon sisällä ja muiden poliisilaitosten välillä. Tavoitteena on, että yksikään tapaus ei jää selvittämättä.