Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Halveksittavaa!" – Kalliossa viskotaan lahjoitusruokaa roskiin ja puiston pensaisiin: ruoka-avussa nyt ennätysruuhka

Pelastusarmeijan ruoka-avussa ennätysruuhkat. Maksukorttien jakaminen viivästyy.

Pelastusarmeijan leipäjonossa syntyy kalabaliikki, kun joku kertoo nähneensä maahan viskottuja leipiä viereisen Kallion kirkon puistossa.

– Ilmaiseksi saadusta ruokakassista syödään vain patonki ja loput heitetään menemään. Se on halveksittavaa, koska ruoka on tarkoitettu hädänalaisille. Ruokaa on puistossa, roskissa ja sähkökaappien päällä Ihmiset voisivat pyytää leipää vain sen, minkä tarvitsevat, Sakari, 40, kommentoi tilannetta Castréninkadulla.

Hän sanoo hakevansa leipää Pelastusarmeijalta lähes päivittäin ja syövänsä aina kaiken.

– Tämä apu kattaa lähes kaikki ruokamenoni, sanoo kodittomaksi ja rahattomaksi itsensä esittelevä mies.

Virolaistaustainen Peep, 60, myöntää suoraan, ettei hän ennätä syödä kaikkea ruoka-avusta saatavaa leipää. Osa menee roskiin ja se harmittaa häntä.

– Miksi leipää pitää antaa näin paljon? Se kuivuu nopeasti, hän päivittelee täysi muovipussi kädessään.

Kyösti Rönkkö, 60, käy Castréninkadun ruoka-avussa kerran viikossa.

– Laitan ruokaa paljon pakkaseen, hän sanoo.

Pelastusarmeijan sosiaalipalvelukeskuksen väki käy siivoamassa ympäristöstä poisheitettyjä leipiä päivittäin.

– Poisheitettävä ruoka ei ole suuri ongelma, mutta valitettavasti on sellaisia asiakkaita jotka eivät halua muuta kuin jonkin tietyn tuotteen ja heittävät loput pois. Kassijaolla pyrimme ehkäisemään pitkien jonojen syntymistä. Noutaessaan kassia asiakas voi kertoa toiveistaan, esimerkiksi pyytää pienempää kassia, sanoo Pelastusarmeijan Helsingin sosiaalipalvelukeskuksen johtaja Kirsi Huldén.

Leipää jaetaan Castréninkadulla joka arkipäivä. Samassa yhteydessä toimii myös tuhdimpaa ruokaa tarjoava ruoka-apu, joka toimii ainoastaan ajanvarauksella.

Ruoka-avussa on ollut tänä talvena ennätysmäiset ruuhkat, kerrotaan Pelastusarmeijan Helsingin osastosta.

Normaalisti ruoka-avun ajanvaraus ruuhkautuu vasta joulukuun alussa, mutta nyt verkkoajanvaraus jouduttiin sulkemaan jo varhain marraskuussa. Pelastusarmeija jakaa ruokaa arkipäivisin Castréninkadulla noin 20–30 taloudelle.

Tällä hetkellä ajanvaraus onnistuu vain puhelimitse. Puhelinlinja on auki tunnin päivässä ja siihen on vastaamassa 2–3 Pelastusarmeijan työntekijää.

– Yksi nainen sanoi, että joutui soittamaan useita kymmeniä kertoja ennen kuin pääsi läpi. Nyt täytyy olla vain sitkeä. Valitettavasti osa ihmisistä ei pääse ajanvarauslinjalta läpi, emme ehdi vastaamaan kaikkiin puheluihin, joita meille tulee sanoo Huldén.

Marraskuun lopussa aikoja annettiin reilun kahden viikon päähän.

– Meille on tullut paljon uusia asiakkaita.

Stadin Safkan mukaan ruokakasseja hakevien ihmisten määrä on Helsingissä edelleen hieman pienempi kuin ennen koronaa. Määrät ovat kuitenkin kasvussa. Taustalla on yleinen elinkustannusten nousu.

– Jaettavan ruoan määrä on pysynyt samana, mutta se jaetaan nyt isomman määrän kesken. Tämä saattaa aiheuttaa niukkudeen tunnetta, sanoo Stadin Safkan johtaja Anni Heinälä.

Stadin Safka toimittaa ruoka-apua yli 60 toimijalle ja vastaa muun muassa hävikkiruokaterminaalista. Isot toimijat Hursti Apu ja Myllypuron ruoka-apu hoitavat logistiikkansa itsenäisesti.

Heinälä toivoo, että yhteiskunta reagoisi vahvemmin ruoka-avussa käyvien ihmisten hätään.

– Ruoka-avun pitäisi olla viimeinen asia, mihin turvaudutaan. Vastuuta ihmisten pärjäämisestä ei voi sysätä ruoka-avulle.

Heinälä tietää, etteivät ihmiset osaa aina hakeutua oikeanlaisen sosiaalipalvelujen ja tukien piiriin.

– Ruoka-avussa käy ihmisiä, joka eivät saa tukia, joihin he olisivat oikeutettuja. Kaikilla ei ole osaamista ja jaksamista asioiden selvittelyyn. Jos jalkautuvia palveluita ja neuvontaa lisättäisiin ja kynnystä hakea apua madallettaisiin, ei tulisi niin paljon väliinputoajia.

EU:n ruokakassien jako loppui koko Suomessa viime kesänä. Ruokavirasto kertoi keväällä, että tilalle tulevat noin 20 euron maksukortit otettaisiin käyttöön vuoden 2023 alussa. Aikataulu näyttää kuitenkin viivästyneen ja Ruokaviraston uusimman arvion mukaan maksukorttien jakaminen voisi alkaa kesällä.

Helsingissä EU-apu on ollut vain reilu prosentti kaikesta ruokajakelusta.

Pelastusarmeijan leipäjakelun aukioloajat ma-ke ja pe klo 10-15, to 10-14. Ruok-apu.fi-palvelun mukaan leipäjakelu on auki seuraavan kerran torstaina 8. joulukuuta Leipäjakelun yhteydessä toimiva ruokajakelu on auki vain ajanvarauksella..