Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Risteilyillä riittää taas väkeä – tällaisia muistoja lukijoilla on laivoilta: "17 metrin aallokko kokousristeilyllä"

Pikkujoulut vetävät merelle runsaasti matkustajia. Erilaisia teemaristeilyjä järjestetään koko ajan enemmän.

Matkailijat palasivat Itämerta kyntäville risteilyaluksille nopeasti, kun koronan aiheuttamat matkustusrajoitukset poistuivat keväällä.

Jo kesällä matkustajamäärät nousivat pandemiaa edeltävälle tasolle. Ruotsinlaivojen osalta laivayhtiöt puhuivat jopa uudesta trendistä, niin suosittuja Tukholman-risteilyt olivat. Myös syksyllä laivoilla on riittänyt väkeä.

– Koronan aiheuttaman matkustuspatoutuman purkautuminen on näkynyt erityisesti tänä syksyn yritysten järjestämissä kokousmatkoissa ja juhlissa. Moni yritys haluaa taas koota joukkonsa yhteen. Laivalla tällaisten tapahtumien järjestäminen on helppoa, kun samalla kertaa saa kokoustilan, majoituksen, ruokailun, viihteen ja vielä tuliaiset kotiin, Tallink Silja Oy:n kaupallinen johtaja Kalle Katajainen sanoo.

Viking Line toi viime keväänä Turku–Tukholma-reitille uuden aluksen Viking Gloryn. Uusi laiva on saanut matkustajat liikkeelle, ja kokonaismatkustajamäärissä oltiin kesällä jo lähellä vuoden 2019 tasoa.

– Pikkujoulusesonki on vilkas, ja varauksien osalta olemme jo ihan normaalissa vauhdissa. Ihmiset haluavat nyt kohdata kasvotusten pitkän tauon jälkeen, Viking Linen myyntijohtaja Philip Sjöstrand kertoo.

Suosittujen pikkujouluristeilyiden konsepti ei ole laivayhtiöiden mukaan vuosien saatossa paljon muuttunut. Hyvä risteily on edelleen yhdistelmä hyvää ruokaa, viihdettä ja yhdessäoloa. Risteilyjen vahvuus on se, että kaikki palvelut saa saman katon alta. Myös laivojen hinta–laatu-suhde on monelle houkutteleva.

Nykyään moni kokousmatkailija haluaa päästä illaksi kotiin.

Philip Sjöstrand

– Nykyään moni kokousmatkailija haluaa päästä illaksi kotiin. Tämä on lisännyt Helsingistä ja Turusta lähtevien päiväristeilyjen suosiota. Yön yli kestävillä risteilyillä panostetaan sitten puolestaan enemmän laatuun, kuten parempiin hytteihin ja à la carte -ravintolassa tarjoiltavaan aamiaiseen, Sjöstrand listaa laivakokousten nykytrendejä.

Laatuun panostaminen näkyy risteilyillä myös siinä, että yhä useammin buffet vaihtuu à la carte -ravintolaan.

– Asiakasmäärällä mitattuna buffet-ravintola on edelleen suosituin vaihtoehto. Yritykset suosivat laivoilla myös kolmen ruokalajin ryhmämenua, joka tarjoillaan pöytään, Kalle Katajainen kertoo.

Myös vallalla olevat hyvinvointi- ja terveystrendit näkyvät ihmisten mieltymyksissä. Laivoilla erityisesti kokoustarjoiluihin toivotaan terveellisiä vaihtoehtoja, kuten pähkinöitä, smoothieita ja salaatteja.

Alkoholittomuustrendikin on laivoilla jo arkipäivää. Yhä useammalle laivamatkustajalle maistuvat matala-alkoholiset ja jopa täysin alkoholittomat juomasekoitukset. Viking Linen laivoilla jo joka viides drinkkilistalta tilattu juomasekoitus on alkoholiton.

Tallink Siljan tekemän asiakaskyselyn mukaan matkustajien suurin syy lähteä risteilylle on laivamatkan tarjoama irtiotto arjesta.

– Eri ihmisille irtiotto tarkoittaa eri asioita. Joku haluaa päästä laivalle, toiselle matkakohde tai ostosten tekeminen on pääasia. Lapsiperheille pallomeri ja Harri Hylje tai Muumit ovat matkan kohokohta, Katajainen toteaa.

Nykyään laivayhtiöt järjestävät yhteistyökumppaneiden kanssa myös paljon erilaisia teema- ja erikoisristeilyjä. Teemana voi olla vaikkapa ruoka ja viini, käsityötrendit, kiinnostava artisti tai musiikkisuuntaus.

– Teema- ja erikoisristeilyt tuovat laivoille uusia kuluttajia ja kohderyhmiä, jotka eivät välttämättä muuten lähtisi risteilylle. Esimerkiksi omaan lempimusiikkiin keskittyvä risteily on monelle hyvä syy lähteä reissuun, Viking Linen erikoisristeilyjen projektipäällikkö Jaakko Ahti kertoo.

Viking Linella erikoisristeilyjen määrä on kasvanut, ja ensi vuonna niitä on tarkoitus järjestää entistä enemmän. Osa risteilyistä on laivayhtiön omaa tuotantoa ja osa toteutetaan yhteistyökumppaneiden kanssa.

– Teemaristeilyiltä odotetaan jatkuvuutta, eli niitä toivotaan järjestettävän vuosittain. Esimerkiksi ruoka- ja samppanjateemaisia risteilyitä olemme järjestäneet jo lähes 15 vuoden ajan. Niillä käy samoja ihmisiä, jotka varaavat heti liput aina uudelle risteilylle, Ahti kertoo.

Suosituimpia teemaristeilyitä ovat Viking Linellä erilaiset tiettyyn musiikkityyliin keskittyvät risteilyt. Radio Novan kanssa on järjestetty 1990-luvun musiikkiin keskittyvää Retroristeilyä jo vuosien ajan, ja metallin ystäville järjestetään Nordic Metal Cruise.

– Ihmiset tulevat laivalle nauttimaan musiikista ja tapaamaan muita samasta asiasta kiinnostuneita. Esimerkiksi tietty musiikkityyli voi yhdistää hyvinkin erilaisia ja erilaisista yhteiskuntaluokista tulevia ihmisiä, Ahti toteaa.