Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yllätyskäänne: Legendaarinen lihakauppias palaa Hakaniemen kauppahalliin

Hakaniemen kauppahallin pitkään haussa ollut toinen lihayrittäjä on nyt selvillä.

Hallissa peruskorjauksen jälkeen aloittava yritys on varsinainen yllätys, sillä kyseessä on Reinin Lihan entiset omistajat, jotka perustavat uuden lihakaupan Hakaniemen halliin.

– Tämä on meille todella hieno juttu. Omalla porukalla mennään. Haemme myös uusia työntekijöitä, toteaa Reinin Lihan entinen tuotantopäällikkö Kjell Söderman, joka toimi appiukkonsa vuonna 1972 perustamassa yrityksessä 1980-luvulta alkaen.

Reinin Liha vaihtoi omistajaa vuonna 2018, kun Kesko osti sen.

Söderman korostaa, että uusi yritys ei tule toimimaan vanhalla, vaan uudella nimellä.

– Perustamme uutta yritystä varten osakeyhtiön, jonka nimeä en voi sanoa vielä. Patentti- ja rekisterihallitus käsittelee sitä parhaillaan ja hyväksyy nimen ensin.

Uuden lihakaupan nimi on pysynyt pitkään salassa, vaikka neuvotteluita asiasta on käyty.

Kauppahalleja hallinnoiva Helsingin Kaupunkitilat allekirjoitti sopimuksen Södermanien kanssa maanantaina. Kaupunkitilojen toimitusjohtaja Peggy Bauer sanoo olevansa iloinen perinteisen lihakaupan paluusta.

– Reinin Lihan alkuperäisen porukan paluu halliin on hieno uutinen. Yrityksen lähtö uutisoitiin aikanaan laajasti. Tämä sai perustajat pohtimaan, voisivatko he kuitenkin palata halliin. Yritys on ollut perheen työ ja kutsumus sukupolvien yli.

Uusi lihakauppa avataan remontoidussa kauppahallissa samalle paikalle, jossa Reinin Liha aikoinaan toimi eli Hämeentien puoleiseen päätyyn. Sopimus on voimassa toistaiseksi.

Söderman vahvistaa, että perheyrityksen paluu halliin alkoi muhia mielessä aiemmin tänä vuonna, kun Kesko ilmoitti, ettei se siirry halliin peruskorjauksen valmistuttua. Kuluttajamyynti siirtyy pääkaupunkiseudun tiettyihin K-kauppoihin. Suurimmat asiakkaat ovat jatkossakin ravintolat.

– Tuleva joulu on Reinin Lihan viimeinen joulu kauppahallissa. Hallin myynti on laskenut tasaisesti vuosien ajan, totesi Reinin Lihan toimitusjohtaja Arto Pajukko Helsingin Uutisille lokakuussa.

Vuokrasopimus päättyy tammikuun lopussa.

Tieto lihakaupan lopettamisesta alkoi harmittaa Södermania.

– Ajattelin, että soitan kaupungille heti ja kysyn että onko mahdollista laittaa hakemusta sisään. Harmitti, että miten he voivat lopettaa liikkeen, kun se on ollut meidän käyntikortti. Hallista kaikki alkoi. Se oli hyvä kauppapaikka.

Söderman sanoo uskovansa edelleen kauppahallien vetovoimaan.

– Uskomme, että ihmiset hakeutuvat lähemmäksi ostoksille, kun bensan hinta ja kaikki muukin kallistuvat. Eivät kaikki halua mennä isoihin marketteihin.

Uuden lihakaupan valikoima koostuu pitkälti samoista tuotteista kuin aikaisemminkin.

– Lähdemme samalla konseptilla, jolla lopetimme. Liha on pääasiassa kotimaista eli nautaa, possua, lammasta, riistaa ja erilaisia lintuja. Karitsa tulee Ahvenanmaalta.

Hakaniemen kauppahalli avataan Helsingin Uutisten tietojen mukaan todennäköisesti vasta pääsiäisen jälkeen. Hallikauppiaille uudesta lihakauppiaasta kerrottiin tänään tiistaina iltapäivällä.

Korjaus 15.12. kello 15.01: Lihakauppa on Hakaniemen hallissa tulossa Hämeentien puoleiseen päätyyn, ei torin puoleiseen.