Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ex-poliisi Matti Moisio, 52, ryhtyy K-kauppiaaksi Haagassa – "Jos on jonoa takaovelle, on etuovellekin"

Matti Moisio on entinen poliisi ja työskennellyt myös turvallisuusalalla Suomessa ja ulkomailla.

Aamuhämärä on väistymässä Etelä-Haagan lumisilla kaduilla. Matti Moisio, 52, ajaa autollaan K-market Tunnelitien parkkipaikalle ja katsahtaa viereisen kerrostalon pihalla olevaa rakennustyömaata.

– Ai uusi kerrostalo tulossa. Joo-o. Paljon uusia tänne ei ole tilaa enää rakentaakaan. Etelä-Haaga on mukavaa aluetta.

Moisio ei ole maisema-arkkitehti eikä grynderi, vaan entinen poliisi ja K-market Tunnelitien ja K-market Etelä-Haagan uusi kauppias loppiaisesta alkaen. Ensimmäinen virallinen työpäivä on perjantai 6. tammikuuta.

– Lähden tähän hommaan toiveikkain mielin. Mielenkiintoista nähdä, mitä se sitten on kun kaikki päätökset ovat omia.

Kertaheitolla kahden kaupan vetäjäksi ryhtyvästä Moisiosta tulee kauppias nyt ensimmäistä kertaa. Kyseessä on Keskon kahden kaupan kauppiasmalli. Kasvattajakauppana kauppiaskoulutuksen aikana toimi K-kauppa Aurinkolahdessa.

Uuden kauppiaan työura on kulkenut omia polkujaan ennen nykyistä, eikä ole ollut se perinteisin tie. Ennen kaupan alaa Moisio kouluttautui poliisiksi ja työskenteli järjestyspoliisina sekä omaisuusrikostutkinnassa Helsingissä ja Espoossa yhteensä kahdeksan vuotta.

Onko poliisin ammatista ollut jotakin hyötyä uudessa työssä?

– Ainakin se on opettanut toimimaan ihmisten kanssa. Myös tämä on ihmisläheistä työtä. Sanotaan, että mikään ei enää hämmästytä.

Entinen poliisikollega sai houkuteltua Moison vaihtamaan poliisista yksityiselle puolelle vakuutus- ja turvallisuusalalle.

Työkokemusta on kertynyt myös ulkomailta.

– Kaupan alalla merkittävimpänä pidän, että olen ollut Lindexillä Suomessa ja Baltiassa turvallisuuspäällikkönä. Myymälöitä oli yhteensä noin 90. Siinä näki erilaisia tapoja hoitaa myymälää. Siitä kipinä sitten lähti.

Viimeisimmäksi Moisio työskenteli VR-yhtymän matkustajaliikedivisioonan turvallisuuspäällikkönä.

– Sitten keksin, että voisin toimia kaupan alalla itsekin. Hain Keskon kauppiasvalmennukseen ja tässä sitä ollaan.

Vartioharjussa vaimonsa, koiran ja kissan kanssa asuva kauppias haluaa ensitöikseen tutustua henkilökuntaansa ja kauppojensa valikoimiin. Luvassa saattaa olla joitakin muutoksia.

– En tiedä vielä. En ole nähnyt riittävästi dataa, mutta kartoitan parhaillaan.

Moision puheessa vilahtaa paikallisia leipomoyrittäjiä, Haagan leipomo ja Greenbake, joiden tuotteita olisi hyvä saada lisää valikoimaan.

– Ja enemmän valmisaterioita. Nämä ovat helpon ja nopean täydennysostamisen kauppoja. Emme me pysty valikoimalla kaipailemaan supermarketin kanssa.

Haagassa on jo pitkään toiminut erikoinen ruokakauppojen keskittymä: neljä päivittäistavarakauppaa muutaman sadan metrin säteellä.

K-markettien ja niinikään Tunnelitiellä sijaitsevan supermarketin lisäksi kauppavalikoimaan kuuluu Kauppalantien Alepa. Lokakuun alussa ympäri vuorokauden auki olleen kaupan aukioloajat muuttuivat.

– Kilpailu pitää vireänä. Uskon että pärjäämme kaikki. Se on myös erityisesti haagalaisten etu, että valikoimaa on missä käy.

Kauppiaana Moisio sanoo haluavansa olla ihmisläheinen ja rento.

– Henkilökunta on kaiken a ja o. Yksin en voi mitään tehdä. Sanotaan, että jos on jonoa takaovelle, on etuovellekin, Moisio toteaa kaupan vetovoimasta niin työntekijöiden kuin asiakkaiden kannalta.