Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin asuntokaupan hurja pudotus jatkui marraskuussa – tässä asuinalueiden yllättäjät: "Näyttäisi siltä, että..."

Pasilassa muun muassa Triplan tienoille on rakennettu runsaasti uudistuotantoa, mutta asuntojen hinnat alueella ovat laskussa.

Uudisasuntojen kauppa sakkaa ja vanhojen kerrostalohuoneistojen hinta on pudonnut pääkaupunkiseudulla 6,1 prosenttia vuoden alusta.

KVKL:n Hintaseurantapalvelun tuoreiden tilastojen mukaan välittäjien tekemien asuntokauppojen määrä laski marraskuussa Helsingissä 46 prosenttia, ja samansuuntaisia luvut ovat myös Vantaalla ja Espoossa. Kauppamäärät ovat jopa historiallisen alhaiset.

Erityisen voimakkaasti on viilentynyt uudisasuntojen kauppa, tammi–marraskuun aikana vähennys Helsingissä on 62 prosenttia vuoden 2021 vastaavasta ajankohdasta.

– Asuntomarkkina on jarruttanut Helsingissä voimakkaasti varsinkin loka-, marraskuussa, kertoo Sp-koti Helsinki Urbaanien toimitusjohtaja Janne Paasimies.

Hänen mukaansa asuntoesittelyissä käy katsojia ja kiinnostusta löytyy, mutta ostopäätöksiä ei tällä hetkellä oikein uskalleta tehdä.

– Ensiasunnon ostajia on taas pitkästä aikaa liikkeellä ja he myös ovat tehneet kauppoja.

Paasimies arvioi, että Helsingin hintataso on laskenut aika vähän siihen nähden, kuinka vähän kauppoja on tehty.

– Osa asunnon myyjistä on selkeästi siirtänyt myyntiajankohtaa tulevaisuuteen, koska odotukset hinnasta eivät ole tarpeeksi hyviä.

Helsingissä Etelä-Helsinki on pitänyt ja jopa nostanut arvoaan, kertoo Paasimies tilastoista.

Ullanlinna on vastoin yleistä trendiä nostanut asuntohintojaan myös viime aikoina, nousu marraskuussa oli 3 prosenttia vuoden takaisesta.

– Ullanlinnan postinumeroalueella 00140 tehtiin asuntokauppaa keskineliöhintaan 9 857 euroa.

Raidejokerin ja täydennysrakentaisen myötä uudistuva Oulunkylä–Patola on myös onnistunut pitämään pintansa, keskimäärin neliö maksaa nyt 4 144 euroa, eivätkä hinnat marraskuussa laskeneet.

Suosittu Lauttasaari, jonka asuntomarkkinoiden kaksi vuotta sitten arvioitiin jo ylikuumentuneen, on pienentänyt hintojaan 3 prosenttia. Lauttasaaressa asuntojen keskineliöhinta on silti yhä reilut 7 000 euroa.

Kovin pudotus on nähty Pasilassa:

– Postinumeroalueella 00240 tehtiin asuntokauppaa keskineliöhintaan 5 244 euroa. Laskua saman ajankohtaan edellisestä vuodesta on -6 prosenttia. Näyttäisi siltä, että uudiskohteissa hintataso on Pasilan alueella tullut selvästi alaspäin ja Pasila on yksi eniten laskeneista alueista, Paasimies kertoo.

Asuntomarkkinoiden yleistunnelmassa ei käännettä parempaan vielä näy, kertoo OP-ryhmä tiedotteessaan.

OP-ryhmän ekonomistit arvioivat asuntojen hintojen pääkaupunkiseudulla laskevan ensi vuonna muuta maata enemmän, noin 5–7 prosenttia.

Korkojen nousun vaikutukset näkyvät osin viiveellä, ja yleinen taloustilanteen heikkeneminen heijastuu asuntojen hintoihin.

– Asuntomarkkinoiden käänne on ollut nopea ja selvä heikkeneminen jatkuu ainakin alkuvuodesta. On mahdollista, ettei tilanne enää ensi vuoden lopulla heikkene, jos epävarmuus korkojen kehityksestä vähenee ja työllisyystilanne pysyy hyvänä, ennakoi tiedotteessa ekonomisti Joona Widgrén.