Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Beatles-fanin unelma toteutui helsinkiläisellä ostarilla – "Tänne saa tulla, vaikkei edes tilaisi mitään"

Rauhallinen musiikki, kierrätyskalusteet ja kasvit luovat tunnelmaa kahvilaan.

Myllypuron keskusaukiolle avautui syksyllä kahvila, joka poikkeaa perinteisestä kuppilasta. Varsinkin, jos ehtii vaihtaa muutaman sanan omistajapariskunnan kanssa, huomaa pian, että kyse on Kahvilasta isolla K:lla.

Sielukas Yesterday on saanut nimensä Beatlesiltä, jonka musiikki soi tunnelmallisesti taustalla.

– Äitini soitti Beatlesiä aina kotona. Se oli taustamusiikkina, kun leikin. Niin minustakin tuli Beatles-fani, Yen Can kertoo.

Can ja hänen miehensä Quan Duong ovat lähtöisin Vietnamin pääkaupungista Hanoista. Heidän perheensä tunsivat toisensa jo, kun lapset olivat pieniä. Nuorina parin yhteydenpito katkesi, mutta tiet kohtasivat Suomessa.

Duong oli tullut Suomeen kymmenen vuotta sitten opiskelemaan tietotekniikkaa. Opettajana työskennellyt Can oli kuullut Suomen koulutuksen tasosta ja pohti opintojensa täydentämistä täällä. Can otti yhteyttä Duongiin kyselläkseen opiskeluoloista, ja kolme vuotta sitten hänkin muutti Suomeen.

Suomessa Can ja Duong alkoivat tapailla. Pari meni naimisiin vuosi sitten ja muutti Myllypuroon. Oman kahvilan perustaminen oli yhteensattumien summa.

– Lapsuuden unelmani oli perustaa kahvila. Perheellämme oli tapana käydä kahvilassa joka viikonloppu, Can kertoo.

– Kävellessämme huomasimme, että täällä ei ole kahvilaa ja pian löysimme tyhjän liiketilan, Duong lisää.

Seuraavat kuukaudet pariskunta huhki tilojen sisustamiseksi.

– Kiersimme kaikki kirpputorit kalusteita etsien, Can nauraa.

Duongin intohimo ei ole Beatles, vaan nostalgia, joka yhdistyy mukavasti Yesterday-nimeen. Hänestä on tärkeää muistella entisaikoja, niin surun kuin onnen hetkiä.

Yesterdayssa näkyy joka puolella myös se, että Duong on viherpeukalo.

– Olen erikoistunut pelastamaan henkihieverissä olevia kasveja, joista osa on löytynyt roskiksesta.

Sisustus on täydentynyt myös asiakkaiden tuomilla kukkaruukuilla, Beatles-julisteella ja tunnelmaan sopivilla pikkutavaroilla.

– Meistä on tullut ja haluamme olla Myllypuron olohuone. Meille asiakkaat ovat aidosti ystäviä. Ja tänne saa tulla, vaikkei edes tilaisi mitään, Duong sanoo.

Myös koirat ovat tervetulleita sisälle.

Kahvilan tuotteet valikoidaan tarkasti. Kahvi tulee lahtelaiselta yhtiöltä, joka ostaa sen suoraan pientuottajilta. Sama juttu helsinkiläisen teentuojan kanssa.

– Halusimme, että hinnasta mahdollisimman suuri osa menee tuottajille eikä välikäsille. Kahvin ja teen viljelijät ovat monesti köyhiä perheitä, Duong kertoo.

Vielä Yesterdayssa ei myydä vietnamilaista kahvia, mutta ehkä vuodenvaihteen tienoilla.

– Vietnam on maailman toiseksi suurin kahvin viejä, mutta tyypillinen robusta-papu täytyy käsitellä eri tavalla kuin arabica. Teemme ensin vähän kokeiluja, nuoripari suunnittelee.

Kahvilan leivonnaiset ja suolaiset tulevat kahdelta helsinkiläiseltä leipomolta.