Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savolaisesta mättöruoasta tehtiin erikoisversio, jotta se maistuisi paremmin helsinkiläisille – Tuomaan markkinoiden todellinen erikoisuus löytyy pullakojusta

Ensi torstaihin asti Senaatintorilla jatkuvillla Tuomaan markkinoilla on tarjolla monen pientuottajan myymää ruokaa. Kiinnostavimmat toimijat ovat pieniä, jopa ennestään tuntemattomia yrityksiä, joille markkinat ovat väylä koeponnistaa tuotteensa ja kohdata asiakkaita.

Mies pöyristyi Tuomaan markkinoiden taustamusiikista – "Kaikkialla maailmassa..."

Vallilan Lörtsy on nimeään myöten yhdistelmä savolaisuutta ja stadilaisuutta. Savonlinnalaisen kaveriporukan puhemiehenä toimiva Henry Linnamurto kertoo, miksi Tuomaan markkinoilta saa tänä vuonna lörtsyä. Hän uskoo, että pelkkä sana lörtsy herättää mielenkiintoa.

– Tarkoituksenamme on tuoda lörtsyt Savosta pääkaupunkiseudulle modernilla twistillä, Linnamurto toteaa Helsingin Uutisten sisarlehti Avecmedian haastattelussa.

Hän on varma, että aidolle savolaiselle herkulle riittää menekkiä. Kyseessä ovat yhteistyössä savonlinnalaisen Sirkan leipomon kanssa suunnitellut erikoisversiot.

– Pitkän kehitystyön ansiosta nyt on tarjolla täydellinen yhdistelmä maanläheistä savolaista perinnettä ja katu-uskottavaa stadilaista tyyliä. Toinen lörtsy on poro-aura-täytteinen ja toinen kasvistäytteinen.

Linnamurto kertoo olevansa itse kasvissyöjä ja innostuneensa siksi vegelörtsyn makujen ja koostumuksen hiomisesta.

– Kasvisruoka on Helsingissä muutenkin paljon suositumpaa kuin Savossa. Ennakoimme että myynti voi mennä 50-50. Kokeilimme lörtsyyn eri kasvisproteiineja ja päädyimme soijarouheeseen. Lisäksi löysimme hyvän vegaanijuuston. Siitä tuli niin hyvä, että Sirkan leipomo taitaa siirtyä kokonaan tällaiseen kasvisversioon, Linnamurto kertoo.

Lörtsyt tulevat leipomosta täytettyinä ja ne kuumennetaan perinteiseen tapaan vesihauteessa höyryssä. Tulikuuma lörtsy topataan tyyliin sopivilla lisukkeilla: poro-auran päälle tulee paahdettua riistakäristystä, itse tehtyä majoneesia ja puolukkasurvosta. Kasvislörtsyn toppingit ovat Vöner, suolakurkku ja seljankukalla viimeistelty coleslaw.

Kåska-niminen juoma-alan yritys, joka on luonut Tuomaan markkinoita varten kaksi mietoa glögiä. Kåskan kioski on markkinoiden ainoa glögivetoinen myyntipiste.

Glögit ovat koe-eriä, jotka perustuvat Kåskan tavaramerkiksi muodostuneisiin matala-alkoholisiin tisleisiin. Tisleet ja niihin pohjautuvat glögit valmistetaan Hermannin viinitilalla Pohjois-Karjalassa. Tummempi glögi on makuprofiililtaan poikkeuksellinen: kuiva ja katkera.

Kåskan vaalea glögi puolestaan on tehty yhteistyössä hävikkiomenoiden keräämiseen erikoistuneen Omenasiepparin kanssa.

Helsingin ydinkeskustan luksusravintola W30 tuo Tuomaan markkinoille uuden konseptin, patisserien, joka on ravintolan keittiöpäällikön ja Makeamestari-titteliä kantavan Simo Pietarisen lempilapsi. Ravintoloitsija Kristian Vuojärvelle on luontevaa nostaa Suomen parhaan jälkiruokataitajan osaaminen suuren yleisön tietoisuuteen.

– Teemme joululeivonnaisia modernilla twistillä. Leipomopuoli kiinnostaa kovasti, joten haluamme kokeilla, miten meidän leivoksemme otetaan vastaan, Pietarinen toteaa.

Esimerkiksi porkkanakakku on kypsennetty niin, että siihen syntyy mehevä pintakerros porkkana-appelsiinimarmeladista. Uuniomenan Pietarinen glaseeraa punaisella omenaglazella. Korvapuustin salaisuus on kastanjapyree.

Lue jutun pidempi versio Avecin sivulta.