Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Auttaako työperäinen maahanmuutto sote-alan työvoimapulaan? Ei ainakaan nopeasti, arvioi Valtiontalouden tarkastusvirasto

Työperusteisen maahanmuuton lisääminen ei ole ainakaan nopea ratkaisu sosiaali- ja terveydenhuollon työvoimapulaan. Näin arvioi Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) selvityksessään.

Raportissa huomioidaan se, että sosiaali- ja terveysalan työvoimapula on suuri, mutta toimenpiteet työperusteisen maahanmuuton edistämiseksi ovat olleet siitä huolimatta vähäiset.

Tarkastusviraston näkemyksen mukaan näihin toimenpiteisiin tulisi käyttää aikaa. VTV näkee, että sote-alan osaamis- ja työvoimatarpeen ennakoinnille tulisi luoda pysyvät käytännöt, tietopohjat ja organisointi. Lisäksi valtion, kuntien ja elinkeinoelämän tulisi yhteistyössä panostaa maahanmuuttajien kielitaidon ja ammatillisen osaamisen parantamiseen, VTV huomioi.

Viraston tekemässä tarkastuksessa selvitettiin viranomaistoimia ja hallinnollisia prosesseja, jotka liittyvät työperusteiseen maahanmuuttoon. Erityisesti selvitettiin, ovatko prosessit tehokkaita ja asiakaslähtöisiä ja onko viranomaisten välinen yhteistyö toimivaa.