Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eira, 81, keräsi läjäpäin turkkeja ja talvitakkeja Ukrainaan – "Ajattelin, ettei niitä täällä kannata kierrättää, koska suomalaiset eivät käytä"

Lahjoittaja sanoo, ettei voi vaikuttaa Ukrainan sähkökatkoihin, mutta vaatetta voi lähettää.

Eira Laulajaisen, 81, eteisessä on rivi pahvilaatikoita ja olohuoneen sohvalla erilaisia turkkeja pitkistä minkkiturkeista alkaen.

”Lyhyitä toppatakkeja” lukee yhden laatikon kyljessä ja sama ukrainaksi.

Lämpimät talvivaatteet ovat lähdössä Venäjän hyökkäyssodassa kotinsa menettäneiden ukrainalaisten tarpeisiin.

– Aloite turkki- ja talvitakkikeräyksestä on täysin omani, koska huomasin, että vähän siellä ja täällä voi olla käyttämättömiä turkkeja, Laulajainen kertoo.

– En voi vaikuttaa siihen, että Ukrainassa on sähköt poikki, mutta lämmintä vaatetta voin lähettää.

Espoossa Ison Omenan yhteydessä olevassa taloyhtiössä on 96 asuntoa kolmessa eri talossa. Laulajainen teki talojen yhdyskäytävälle projektista kertovan tiedotteen, ja hallituksen puheenjohtaja tiedotti talvivaatekeräyksestä yhtiön sähköisellä ilmoitustaululla. Lisäksi Laulajainen kertoi yhtiökokouksessa ideastaan.

Eira Laulajaisella oli varastossa vuosia käyttämättä olleita turkkeja, muun muassa supiturkki. Tallessa oli myös hänen lapsenlapselle ompelema teddyturkki, jota tyttö ei koskaan halunnut käyttää.

– Mietin pitkään, mitä tekisin turkeille. Ajattelin, että niitä ei kannata täällä laittaa kierrätykseen, koska suomalaiset eivät enää käytä turkkeja. Hain kauan sopivaa polkua lahjoitukselle, Eira Laulajainen kertoo.

– Vaikea näistä on luopua, mutta se on ainoa oikea päätös.

Ratkaisu löytyi, kun Laulajainen tapasi sattumalta Pekka Riihimäen eräässä tilaisuudessa.

Riihimäki on Kriisinhallitsijat ry:n Operaatio Ukrainan aktiivi. Hän kävi noutamassa lahjoitusvaatteet Laulajaisen kotoa.

– Halusin varmistaa, että tavara menee perille asti. Operaatio Ukrainalla on Kiovassa ja Harkovassa yhteyshenkilöt, ja Riihimäki itse lähtee joulun aikaan Ukrainaan.

Joulukuun puolivälissä Laulajainen otti kotonaan lahjoituksia vastaan.

Kahdessa päivässä keräys tuotti muun muassa kaksi pitkää minkkiturkkia, kaksi hienoa kelsiturkkia, sisäturkin, krimiturkin, kaniturkin ja piisamiturkin. Lisäksi keräykseen tuotiin toppatakkeja, pipoja, käsineitä sekä miesten neuleita, housuja ja huiveja.