Viime vuoden elokuussa suljettu ja yksi Helsingin vanhimmista saunoista, Sauna Arla, halutaan suojella.
Museovirasto teki viime vuoden lokakuussa Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle asiasta suojeluesityksen, johon kaupunginhallitus antaa lausuntonsa kokouksessaan maanantaina.
Museovirasto esittää, että saunan sisätilat ja sen kiinteä sisustus suojellaan.
– Arlan sauna muodostaa historiallisesti ja toiminnallisesti yhtenäisen ja erityisen rakennuksen osan. Sen valtakunnallisten suojeluarvojen turvaaminen rakennusperintölain nojalla on perusteltua, koska asemakaavassa annettavat suojelumääräykset eivät tähän riitä, Museoviraston lausunnossa todetaan.
Kalliossa Kaarlenkadulla sijaitseva rakennus on suojeltu ulkoapäin eli voimassa olevassa asemakaavassa sr-2-merkinnällä. Suojelu ei kuitenkaan koske rakennuksen sisätiloja. Saunaa ei suojelupäätöksen jälkeen voitaisi muuttaa muuhun käyttöön kuin esimerkiksi asunnoiksi.
Kaupunkiaktiivista ja saunakulttuuria Helsingissä ylläpitävästä Kimmo Helistöstä tuli saunan omistaja vuonna 2006.
Museovirasto perustelee suojeluesitystä muun muassa sillä, että saunaperinne valittiin Suomesta Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon joulukuussa 2020. Saunakulttuuri on Suomessa vahva ja omaperäisen saunaperinteen jatkuvuutta vaalitaan. – Yleisillä saunoilla on ollut ja on saunaperinteen ylläpitäjänä tärkeä rooli. Perinteisiä suomalaisia yleisiä saunoja ovat Arlan saunan rinnalla Kotiharjun sauna Helsingissä ja Rajaportin sauna Tampereella, Museoviraston lausunnossa todetaan.
Kulttuuriministerin Unescolle lähettämässä hakemuksessa on mainittu myös näiden kolmen saunan suojeleminen.
– Tällä on tarkoituksena varmistaa, että myös perinteisiin yleisiin saunoihin liittyvä kulttuuriperintö eläisi edelleen, todetaan lausunnossa.
Käytännössä suojeleminen voisi parhaimmillaan tarkoittaa legendaarisen saunan avaamista uudelleen, mikäli yhteinen sävel taloyhtiön kanssa löytyisi vuokrasopimuksen jatkamisesta ja sen ylläpitokustannukset eivät nousisi liian korkeiksi.
Kimmo Helistö kertoi Helsingin Uutisille syyskuussa joutuneensa sulkemaan saunan johtuen muun muassa korkeista biokaasun hinnoista.
– Sauna on pyörinyt talvi- ja jatkosodan, yleislakon ja koronankin. Sitten tulee joku s*****n Putin, aloittaa Ukrainan sodan ja aiheuttaa kaasukriisin, Helistö toteaa.
Helistö pohti HU:n jutussa aiemmin ehkä muuttavansa kaasukiukaan ainakin väliaikaisesti sähköiseen, mikäli sauna vielä avattaisiin.
– Seuraavat vuodet menisimme sähköllä, ja kun sauna viettäisi 100-vuotispäiviään, olisi hienoa palata puulämmitteiseen tai kaasulämmitteiseen, Helistö pohti.
Sauna avattiin kerrostalon alakertaan vuonna 1929. Alkuun sitä lämmitettiin puilla. 1970-luvulla lämmitysmuodoksi muutettiin kaasu.