Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kulttisuosioon noussut tv-sarja vetää nuoria aikuisia Kallion ravintoloihin – "Moni kysyy onko tämä SE paikka"

HU kiersi suositun Aikuiset-komedian kuvauspaikoilla. Moni ravintola on saanut sarjan myötä lisää asiakkaita.

Useat Kallion alueen yritykset ovat saaneet lisänostetta kulttisuosioon nousseesta Aikuiset-draamakomediasta. Vuosina 2019–2022 Ylellä esitetty sarja kertoo parikymppisten Kalliossa asuvien nuorten elämästä. Ihmissuhteita ja arjen kummallisuuksia setvitään etenkin kahviloissa ja ravintoloissa.

Matias, 35, kiersi 100 Kallion baaria: Nämä kaksi kysymystä esitettiin yleensä heti – "Kyynel vierähti"

Yksi esimerkki ilmiöstä on Karhupuiston vieressä sijaitseva Way Bakery -leipomo-kahvila. Se ei toiminut varsinaisesti kuvauspaikkana, mutta leipomon hapanjuuritaikina mainitaan sarjassa. Wayssa uskotaan, että sarja on nostanut yrityksen ja leivän tunnettavuutta entisestään.

–  Se on varmasti tuonut lisää asiakkaita Kallion ulkopuolelta. Kaiken kaikkiaan vaikutus on ollut ehdottomasti positiivinen. Monet ovat maininneet, että kuulivat Wayn leivän mainittavan Aikuisissa, ravintolapäällikkö Ella Kurvinen sanoo.

Anna Airolan näyttelemä Oona pyörittää sarjassa pientä kahvilaa. Ensimmäisellä kaudella kohtaukset kuvattiin Kolmannella linjalla, jossa toimii nykyään Cafe Cucca.

– Moni kysyy onko tämä SE paikka, varsinkin ensimmäisen kauden aikaan. Mutta vielä nykyäänkin kuukausittain, sanoo yrittäjä Kaius Hokkanen.

Torkkelinmäellä vastaan tuleva Tuuli Rasilainen, 24, haluaisi viettää Helsingissä yhden päivän kuten päähenkilöt Oona ja Arttu.

– Ensin syötäisiin Elitessä, jonka jälkeen mentäisiin Uimastadionille yöuinnille, Rasilainen suunnittelee ja viittaa sarjan toiseksi viimeiseen jaksoon.

Rasilainen tuntee sarjan kuvauspaikat ja kohtaukset hyvin. Hän on kuunnellut Torkkelinmäen kaivossa olevaa ääniteosta ja ostanut pullaa viereisestä Avikaisen kotileipomosta.

– Siltasessa ja Kuudennella Linjalla tulee paljon mielleyhtymiä sarjaan.

Päähenkilöt käyvät bailaamassa Hämeentien ravintoloissa.

Ohjelmassa Rasilaista puhuttelevat muun muassa henkiseen ikään liittyvät kriisit.

– Mitä olen saavuttanut tähän ikään mennessä, Rasilainen pohtii sarjan nostattamia kysymyksiä.

Aikuisissa piipahdettiin myös Toisen linjan Musta Kissa -baarissa. Ravintolasta kerrotaan, että sarja on tuonut asiakkaiksi lisää nuoria aikuisia.

– Voi olla, että sarjan tekijöille oli erityisen tärkeää päästä kuvaamaan Mustaan Kissaan. Ravintolassa on niin ainutlaatuinen tunnelma, jonka he halusivat tuoda esiin, ravintolasta kerrotaan.

Mustan Kissan ohi kävellyt Sebastian Leirimaa, 25, ei tiennyt, että ravintola oli yksi kuvauspaikoista. Sen sijaan läheinen Pub Sirdie ja Merihaan Kulttuurisauna ovat hänelle tuttuja eri jaksoista.

– Sarjan katsominen on muistuttanut, että Kulttuurisaunassa pitäisi käydä.

Leirimaa ei yleensä katso kotimaisia sarjoja, mutta Aikuiset oli poikkeus.

– Hahmot ovat mielenkiintoisia. Niissä on korostunutta kriiseilyä, jota voi tunnistaa myös omasta elämästä. Sarja käsittelee paljon nuorten aikuisten itsetuntoon liittyviä asioita.

Elokuvateatteri Riviera Kallio (Harjukatu 2) on näkynyt sarjan ensimmäisellä ja toisella kaudella treffipaikkana.

–  Se onkin varsin tyypillinen tapa vierailla Rivierassa, meillä usein käydään kaksin, joko kaverillisilla tai romanttisilla treffeillä. Varmasti on kävijöitä, jotka olivat meidät Aikuisista bonganneet ja tulleet sitten testaamaan, Hanna Hynynen Rivierasta kertoo.

Kyläsaaressa toiminut autogrilli muistetaan viimeisen tuotantokauden I <3 Wings -jaksosta, jossa Oona ja Pesso (Miro Lopperi) mutustavat romanttisilla treffeillä kanansiipiä. Grilli on muuttamassa parhaillaan Kalasatamaan, jossa erityisesti sarjan fanit ovat odottaneet sen aukeamista.

– Hot Wings -kanansiipiä on jatkossakin myynnissä, yrittäjä Bahman Omar lupaa.

"Ruosteinen rötiskö" ilmestyi luksustalon ikkunoiden alle Kalasatamassa – raivo repesi

Monet sarjan kuvauspaikoista ovat nousseet ”pyhiinvaelluspaikoiksi” sanoo sarjan luoja ja käsikirjoittaja Anna Brotkin.

Torkkelinmäen, Pub Sirdien ja Mustan Kissan lisäksi hän mainitsee Kirstinkadun ja Sturenkadun risteyksessä olevan Mutterigallerian. Yhdessä jaksossa Arttu (Elias Salonen) pitää lasikopin sisällä ”performanssia joutilaisuudesta”.

Draamakomedian tärkeimpiä tapahtumapaikkoja on esitelty viime vuoden syksyllä ilmestyneessä sarjan virallisessa Aikuiset (The Bible) -fanikirjassa. Sarja on tärkeässä roolissa myös Hakasalmen huvilan Rikoksen ja rakkauden kaduilla -näyttelyssä, jotka päättyy 12. helmikuuta.

Juttua muokattu 6.2. kello 19.50: Lisätty kuvia.

Kallion klassikkoravintola pisti olutta juovat asiakkaat kovan tehtävän eteen – Minnakin meni vipuun

Suuri ravintolayhtiö laajeni Kallioon – osti laimennetulla oluella kikkailleen pubin