Vuonna 2021 hätäkeskuksissa vastattiin 2,7 miljoonaan hätäilmoitukseen. Vain pienessä osassa puheluja on tekninen tai muu ongelma.
Hätäkeskukseen soittanut henkilö ihmettelee, miksei hätäkeskus vastannut heti 112-sovelluksella kerrostalon kellarista soitettuun puheluun. Sen sijaan toisesta päästä kuului kahden ihmisen välistä keskustelua. Seuraavaan, maan pinnalta soitettuun puheluun, päivystäjä vastasi.
Asian selvittelyssä kävi ilmi, että kyse oli inhimillisestä virheestä. Ilmoittaja oli kuullut kahden hätäkeskuspäivystäjän välistä keskustelua, ei toisen soittajan hätäpuhelua.
Kyse ei siten ollut teknisestä ongelmasta, kertoo sovellusasiantuntija Sami Suomalainen Hätäkeskuslaitokselta Aamuposti-lehdelle.
Paljonko ja millaisia ilmoituksia ongelmista hätäkeskuspuheluista tulee vuosittain?
– Teknisissä järjestelmissä ilmenee aina joitain yksittäisiä virhetilanteita. Emme kuitenkaan erityisesti tilastoi näiden lukumäärää. Tietoliikenneyhteyksissä, matkapuhelinoperaattoreiden verkoissa ja hätäkeskustietojärjestelmässä ilmenee joskus erilaisia teknisiä haasteita. Järjestelmiä valvotaan 24/7 ja esiin tuleviin haasteisiin reagoidaan aina välittömästi, Suomalainen sanoo Aamupostille.
Paljonko hätäkeskukseen tulee puheluita?
Vuonna 2021 hätäkeskuksissa vastattiin 2,7 miljoonaan hätäilmoitukseen.
Onko 112-sovellus yhtä luotettava kuin puhelu?
– Hätäpuhelu muodostuu aina puhelimen omalla puhelusovelluksella. 112 Suomi -sovellus ei siis vastaa hätäpuhelun soittamisesta. 'Soita 112' -painikkeen painaminen aloittaa sijaintitiedon välityksen hätäkeskuksen suuntaan ja samalla se alustaa numeron 112 puhelimen omaan puhelusovellukseen, josta käyttäjän puhelu sen jälkeen etenee samalla tavalla kuin hän olisi itse vain näpytellyt numeron 112.
Näin ollen myös heikon kantaman alueella voi käyttää 112 Suomi -sovellusta, hätäpuhelu muodostuu aina samalla tavalla puhelimen omalla puhelusovelluksella.
Rajoittavatko rakenteet tai maasto hätäpuheluja?
– Rakenteet ja maasto voivat joskus aiheuttaa häiriöitä hätäpuhelun muodostumiselle.
Betoniset rakenteet eivät pääsääntöisesti vaikuta hätäpuheluiden onnistumiseen. Hätäpuhelut toimivat yleensä yhtä hyvin sisätiloissa kuin ulkoakin soitettaessakin.
Hätäpuhelua soitettaessa puhelin etsii parhaimman mahdollisen saatavilla olevan verkon (tarvittaessa vaikka toisen matkapuhelinoperaattorin) ja käyttää sitä hätäpuhelun soittamiseen.
Kuuluvuuteen on otettu rakennuslaissakin kantaa: "Asuin-, majoitus- tai työtiloja sisältävän rakennuksen teknisten ratkaisujen on kustannustehokkuus huomioon ottaen mahdollistettava edellytykset matkaviestinten kuuluvuudelle sisätiloissa, ellei kysymyksessä ole rakennus, jonka sisätilakuuluvuutta on vaimennettava."
Päivystäjä kysyi sovelluksella soittajalta osoitetta. Eikö sovelluksen pitäisi kertoa se automaattisesti?
– Tämä on yleinen väärinymmärrys. 112 Suomi -sovellus antaa hätäkeskuspäivystäjälle hätäilmoituksen tekijän sijainnin koordinaatit, mutta hätäkeskuspäivystäjän tehtäviin kuuluu aina vahvistaa teknisesti saadulle sijainnille osoite- tai kohdetieto.
Tämä juttu on julkaistu aiemmin Aamupostissa.