Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taksinkuljettaja Timo, 57, törmäsi uuteen ongelmaan Helsingin keskustassa – "Voi aiheuttaa matkustajalle kipua"

Invataksinkuljettaja Timo Virtanen pahoittelee joutuessaan ajamaan mukulakivikatua.

Invataksinkuljettaja Timo Virtanen, 57, pitää Lönnrotinkadulla syksyllä alkanutta nastarengaskieltoa täydellisen epäonnistuneena kokeiluna. Kiellon vuoksi hän joutuu ajamaan talviaikaan aiempaa enemmän mukulakivikaduilla, joka voi aiheuttaa matkustajille kovia kipuja.

– Esimerkiksi neliraajahalvaantunut ei pysty ottamaan epätasaisen kadun töyssyjä vastaan lihaksillaan. Invataksin matkustaja tarvitsee ennakoitavaa ja tasaista kyytiä. Mukulakivien tuoma rummutus voi aiheuttaa matkustajalle kipua ja olla erittäin epämiellyttävää, Virtanen kertoo.

Toimittaja kokeili matkustamista Virtasen invataksin takapenkillä. Bulevardilla mukulakivet heittivät korkean auton takaosaa huomattavasti enemmän kuin tavallisessa henkilöautossa. Esimerkiksi muistiinpanojen kirjoittaminen ja keskustelu kuljettajan kanssa oli lähes mahdotonta.

– Ajan mukulakivillä rauhallista vauhtia. Joku saattaa sen vuoksi tööttäillä, Virtanen kertoo.

Lönnrotinkatu on Virtasen mukaan yksi keskustan tasaisimmista itä-länsi-suunnan poikkikaduista. Hän sanoo, että korvaavista reiteistä esimerkiksi Tehtaankatu on myös huonokuntoinen.

Virtaselta kysytään usein, miksi hän ei käytä talvella kitkarenkaita, jotka ovat Lönnrotinkadulla sallittuja.

Haluan puolustaa asiakkaan etua.

– Nastarenkailla pääsee paremmin irti pihoilla liukkailla alustoilla kuten myös esimerkiksi Sipoon alueen metsäteillä.

Virtasen Mercedes-Benz on takavetoinen, kuten suurin osa invatakseista.

– Kitkat eivät sovi takavetoiseen autoon yhtä hyvin kuin etuvetoisiin.

Timo Virtanen on ajanut invataksia 1990-luvun alusta lähtien.

– Haluan puolustaa asiakkaan etua. Vanhemmat ihmiset ovat tottuneet ottamaan negatiiviset asiat vastaan sellaisenaan. He eivät halua kyseenalaistaa ongelmia ääneen.

Nastarengaskokeilu kestää kolme vuotta. Virtanen toivoo, ettei se koskisi ammattiautoilijoita. Poliisin liikennevalvontatoiminnon johtaja Dennis Pasterstein muistuttaa, että asiakkaiden noutaminen ja jättäminen on sallittua nastarenkaillakin. Kiellettyä on Lönnrotinkadun läpiajo.

Nastarenkaista on annettu yhdet sakot sekä satunnaisia suullisia huomautuksia.

Poliisi järjesti tammikuussa yhden suuremman ratsian, mutta nastarenkaiden käyttäjiä oli niin paljon, ettei kaikkiin tilanteisiin pystytty puuttumaan. Tuleeko vastaavia ratsioita vielä?

– Voi tulla, voi olla myös ettei tuon kokoluokan valvontaiskua enää järjestetä. Poliisin valvonta painottuu liikenneturvallisuutta vaarantaviin liikennerikoksiin.Toki kaikkeen lainvastaiseen toimintaa pyritään puuttumaan kun sellaista havaitaan, Pasterstein sanoo.

Helsingin kaupunki on laskenut, että Lönnrotinkadulla nastarenkaiden käyttäjiä on alle puolet. Lähtötilanne oli 70 prosenttia.

– Helsingissä on 70 prosenttia nasta- ja 30 prosenttia kitkarenkaita. Nastojen osuus on laskenut kokeilukadulla. Kiellon halutaan vaikuttavan myös ammattiautoilijoiden rengasvalintaan yksityisautojen ohella, sanoo kaupungin liikenneinsinööri Henna Hovi.

Lönnrotinkadulla käytettävien nastarenkaiden osuutta seurataan asfalttiin sahatulla kuulohavaintoihin perustuvalla teknologialla. Teknologia tunnistaa nastat niistä syntyvän rahinan perusteella, kun autot ajavat ilmaisimen yli.