Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

HU:n gallup: Kokoomus jäämässä ilman lisäpaikkaa Helsingissä –  demarit saamassa yhden lisää, vihreät menettämässä

SDP ja vasemmistoliitto käyvät tiukkaa kisaa Helsingissä, kertoo kannatustutkimus.

Kokoomus on Helsingin vaalipiirissä suurin puolue, ilmenee Helsingin Uutisten ja Mediatalo Keskisuomalaisen teettämästä mielipidemittauksesta.

Puolueen kannatus tammi–helmikuun vaihteessa tehdyssä tutkimuksessa oli 25,5 prosenttia. Edellisissä eduskuntavaaleissa kokoomus sai 21,8 prosenttia Helsingin äänistä.

Kakkosena tulee vihreät (18,8 %), jonka kannatus on edellisistä eduskuntavaaleista laskenut (22,5 % vuonna 2019).

Sen jälkeen tulevat SDP (14,8 %) sekä vasemmistoliitto (14,3 %), joka on nostanut kannatustaan viime eduskuntavaaleista (tuolloin 11,1 %).

Perussuomalaiset on koko maan kattavissa mielipidemittauksissa noussut välillä toiseksi suurimmaksi – viimeksi HS:n mittauksessa helmikuussa, mutta Helsingin vaalipiirissä puolue on viidenneksi suosituin 11,2 prosentin kannatuksella. Puolueen kannatuksen muutos vuoden 2019 vaaleista (12,3 %) mahtuu tutkimuksen virhemarginaalin sisään.

Tekoäly kannattaa huumeiden käyttöhuoneita Suomeen, mutta myös poliisien määrän lisäämistä katujengien vuoksi – HU testasi kohuttua ChatGPT:tä

Vihreät puolestaan on Helsingissä selvästi suositumpi kuin koko maassa keskimäärin, kun tilannetta verrataan Ylen ja HS:n tekemiin maan kattaviin mielipidetutkimuksiin.

Selvästi alle 10 prosentin kannatuksen jäävät RKP (4,8 %), kristilliset (3,0 %), keskusta (1,7 %) sekä Liike Nyt (1,6 %). Muut puolueet keräävät yhteensä reilun neljän prosentin kannatuksen Helsingissä.

Kokoomus on kannatuskasvusta huolimatta jäämässä kuuteen kansanedustajapaikkaan Helsingistä.

Vihreät on menettämässä yhden paikan ja saamassa läpi viisi edustajaa. SDP on kasvattamassa paikkamäärää kolmesta neljään. Vasemmistoliitolle ja perussuomalaisille on luvassa molemmille kolme paikkaa. KD:n, keskustan ja korjausliikkeen vaaliliitto on saamassa yhden paikan, joka veisi kokoomuksen tavoitteleman lisäpaikan.

Neljä vastaajaa viidestä (79 %) pitää äänestämistään vuoden 2023 eduskuntavaaleissa täysin varmana ja noin joka seitsemäs (14 %) melko varmana. Varminta äänestäminen on vasemmistoliiton, kokoomuksen ja SDP:n kannattajien keskuudessa.

Ikäryhmittäin tarkasteltuna varmimpia äänestämisestään ovat vanhimmat vastaajat (yli 70-vuotiaat). Epävarmimpia ovat puolestaan alle 30-vuotiaat.

Ammattiaseman suhteen tarkasteltuna varminta äänestäminen on toimihenkilöiden keskuudessa. Epävarmimpia ovat puolestaan työntekijät ja opiskelijat.

Talouden tulojen suhteen tarkasteltuna äänestysvarmuus kasvaa suurempiin tuloluokkiin mentäessä.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki

Puoluekantansa ilmaisseista 48 prosenttia pitää puoluekantaansa eduskuntavaaleissa täysin varmana ja 50 prosenttia melko varmana.

Puoluekannastaan täysin varmoja on eniten kokoomuksella.

Varmimpia puoluekannastaan ovat yli 70-vuotiaat ja epävarmimpia alle 45-vuotiaat.

Ammattiaseman suhteen tarkasteltuna varmimpia puoluekannastaan ovat eläkeläiset, joista selvästi yli puolet tietää mitä puoluetta aikoo äänestää. Epävarmimpia ovat puolestaan työntekijät, joista vähän yli kolmannes on täysin varma puoluekannastaan.

Vaalikoneen suositus koetaan vahvemmaksi kuin perheenjäsenen antama – Näin tutkija arvioi eri kysymystyyppejä

Päätoimittaja Kannala: Kokoomus pettyy, demarit juhlii– Liike Nytin tilanne suuri yllätys