Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Katujengeillä tiiviit yhteydet Ruotsiin ja Iso-Britanniaan – poliisilta varoitus: "Ilmiö tuntuu kehittyvän nopeasti"

Rikosylitarkastaja Markku Heinikarin mukaan pääkaupunkiseudun katujengeillä on tiiviit yhteydet Ruotsin ja Iso-Britannian rikollisiin.

– Puolin ja toisin liikkuu ihmisiä rajan yli ja sitä kautta rikosilmiöt liikkuvat nopeasti maasta toiseen. Sen takia tässä pitää olla tarkkana. Meillä ei kuitenkaan ole sellaista näkymää, että Ruotsissa tapahtuvia väkivallankierteitä ratkottaisiin täällä. Väkivaltaan täällä on kotoperäiset syyt, Heinikari kertoo Helsingin Uutisille.

Uutta tietoa Helsingin katujengeistä – Poliisi: "Tällaisesta on tullut uusi normaali"

Poliisin uusi 16 hengen ryhmä laitettiin katujengien perään

Suomen poliisi tekee Heinikarin mukaan tiivistä yhteistyötä Lontoon poliisin kanssa. Heinikari kertoo, että Lontoon poliisin mukaan tilanne on Helsingissä hyvin samankaltainen kuin Lontoossa. Jengien määrät ovat kuitenkin siellä isompia ja rajat tiukempia.

Poliisi on havainnut alkuvuoden aikana jengien aseistautumista. Jengien jäseniltä on löytynyt muun muassa kaasuaseita ja starttipistooleita. Heinikari antaa esimerkin tammikuisesta kenttäyöstä, jonka aikana poliisi takavarikoi kaksi kaasuasetta ja yhden käsiaseen.

Isossa kuvassa jengit eivät Heinikarin mukaan välttämättä yleisölle näyttäydy. Hänen mielestään tässä piilee vaara, jos jengit pääsevät kasvamaan pimennossa. Suurin osa jengeistä toimii Helsingissä, muutamat Vantaalla ja Espoossa.

– Veikkaan, että meillä on katujengejä, joista meillä ei ole tietoakaan. Tämä on sellainen ilmiö, joka tuntuu kehittyvän nopeasti. Mitä enemmän me opimme, sitä enemmän osaamme sitten tehdä myös havaintoja.

Vaaraa sivullisille voi Heinikarin mukaan aiheutua rikollisesta toiminnasta julkisilla paikoilla.

–  Jos rupeaa ammuskelemaan tai puukottelemaan julkisilla paikoilla niin kyllähän siitä vaaraa seuraa. Sehän on ihan selvä, Heinikari toteaa.

Heinikari painottaa, että ryhmien pahimpien riidankylväjien kiinniottaminen on tärkeää. Jengien joukosta profiloituu selvästi henkilöitä, joilla on matalampi kynnys käyttää väkivaltaa. Rikoksien selvittämisen kautta näitä henkilöitä saadaan tehokkaasti pois kaduilta.

– Tämä selvästi rauhoittaa muuta ryhmää, joka jää jäljelle. Vaikka puhutaan ryhmien tekemistä rikoksista, on yksilöillä suuri merkitys siinä, mihin suuntaan katujengi menee.

Heinikari sanoo, että katujengejä ei määritellä maahanmuuttajataustan tai gangstarapin perusteella.

– Mennään jutut edellä. Olemme tutkineet rikoksia, joissa on tullut ilmi tällaisia ryhmiä. Tästä olemme katsoneet yhdistäviä tekijöitä. Maahanmuuttajatausta vaikuttaisi olevan yksi yhdistävä ominaispiirre ja gangstarap toinen.

KRP: Pääosa tunnistetuista katujengiläisistä maahanmuuttajataustaisia

Karu lukema julki: 55% pääkaupunkiseudun yrityksistä on kokenut katujengien häirintää