Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Onko tässä järkeä? Töölön K-kauppojen sijoittelu lyö ällikällä – Kallion "haamukaupan" ympärille luvassa vieläkin hurjempi tilanne

Kaupunkilaiset asioivat 300 metrin sisällä, Alepan ketjujohtaja sanoo.

Vähän hassua, että puolen kilometrin sisällä on kolme hyvin varusteltua K-marketia, mutta ilmeisesti asiakkaita riittää niihin, kertoo kauppaan asteleva Eliina Vornanen.

Moni muukin Taka-Töölössä liikkuva on saattanut ihmetellä, kuinka kolme K-ryhmän ruokakauppaa on lähes vieri vieressä. K-market löytyy Kisahallia vastapäätä, Eino Leinon kadulta ja Töölön kirjaston vierestä.

Lauri Zittling toimii kaikkien kolmen myymälän kauppiaana. Hän kertoo, että kaupat toimivat kannattavasti.

– Toistaiseksi toiminta on ollut kannattavaa. Täällä asuu niin paljon ihmisiä pienellä alueella ja tässä on ollut kolme kauppaa jo pitkään. Nyt ne vaan ovat saman kyltin alla, Zittling sanoo.

Aikaisemmin Kisahallin kaupan paikalla toimi Siwa ja kirjastolla Valintatalo. Kun K-ryhmä osti Suomen Lähikauppa Oy:n, myymälöistä tuli K-marketeja.

Lue myös: Lähikaupan pakastin meni rikki ja pian syntyi nopea päätös sulkea koko liike – Antti Mieloselle riitti yksi vuosi Malminkartanossa kauppiaana: "Tämä on aikamatka menneisyyteen"

Hidaya Moalin, 17, on pistäytynyt koulumatkalla Kisahallin K-marketiin ostamaan smoothien. Kaupassa on kätevä käydä, koska hän jää bussista sen vieressä.

– Käyn täällä, jos en ehdi syödä kotona aamupalaa, Moalin sanoo.

Hänen mielestään on hieman turhaa, että kolme saman ketjun kauppaa on niin lähekkäin.

– Yksi K-market ja Alepa riittäisi. Silloin voi valita kummassa käy.

Kauppias Zittling kertoo, että kaikilla kolmella kaupalla on pitkälti oma asiakaskuntansa. Myös liikeideat ovat erilaiset.

Yksi K-market ja Alepa riittäisi.

– Kisahalli on myymälöistä pienin. Sieltä haetaan puhtaasti evästä työpaikalle tai kun kisahallille mennään treenaamaan. Topeliuksenkadun kauppa on puhtaasti ruokakauppa.

Eino Leinon kadun myymälässä on enemmän erityisruokavalioiden tuotteita.

Lue myös: Lidl haastaa Prisman ilta-alen: lihatuotteisiin 50 prosentin "punalaput" jo aamulla – Helsinkiin avataan myös outlet-myymälä

Myymälöiden läheisestä sijainnista on Zittlingin mukaan hyötyä. Esimerkiksi henkilökuntaa pystytään siirtelemään tarpeen mukaan kaupasta toiseen.

– Korona-aikana Kisahallin kaupassa kävi vähän asiakkaita, koska työmatkaliikennettä oli vähän. Silloin sieltä siirrettiin henkilökuntaan osittain kahteen muuhun myymälään.

Yhteistyö tuo myös muita etuja. Kaikkiin kolmeen kauppaan on mahdollista tilata yhteinen kuorma.

Taka-Töölössä on paljon myös HOK-Elantoon kuuluvia Alepoja. Mannerheimintien varrella on kaksi ja Töölöntorilla sekä Hesperian kadulla omansa.

Kisahallin läheisyydessä oleva kauppa on remontissa, mutta se aukeaa uudelleen elokuussa.

Alepan ketjujohtaja Mika Heikkinen on tyytyväinen Taka-Töölön myymälöiden sijoitteluun.

– Olemme huomanneet, että kaupunkilaiset asioivat paljon 200–300 metrin sisällä, mikä sopii verkostoomme, Heikkinen sanoo.

Myös Kalliossa on K-marketien keskittymä: kaksi sijaitsee Hakaniemessä ja kaksi Hämeentiellä. Viides aukeaa Hakaniemen Lyyra-kortteliin tämän vuoden lopussa.

Keskon pääkaupunkiseudun aluejohtajan Laura Rissasen mukaan alueelle mahtuisi kuudeskin, jos Viidennen linjan ja Porthaninkadun risteys saadaan auki.

– Mäen päällä on hyvä paikka kaupalle, vaikka lähellä on paljon marketeja. Pienten kauppojen pitää olla käveltävissä, Rissanen sanoo.

Kallion alueen K-kaupat ovat usealla kauppiaalla.

Lue myös: Tuore tutkimus: suomalaiset siirtyivät edullisimpiin ruokiin – Näin moni tarttuu nyt punalapputuotteisiin

Usean vuoden ajan ihmetystä on herättänyt Kalliossa Viidennen linjan ja Porthaninkadun risteyksessä oleva "K-market".

Logojen ja punasävyisten ikkunateippausten perusteella tilaa voisi luulla oikeaksi kaupaksi. Tarkempi tutkailu paljastaa, että kyseessä onkin ikään kuin jättimäinen mainos, jonka ikkunassa kerrotaan lähimpien K-Marketien sijainnit.

Kesko vuokrasi tilan jo vuonna 2015. Tarkoitus oli avata K-market yhdelle Kallion parhaista paikoista.

– Kauppiaskin oli valittuna. Sitten taloyhtiöön tuli remontti, joka takia kaupan avaamista siirrettiin. Etsimme yhä ratkaisua, että saisimme siihen jollain aikavälillä kaupan, Keskon Rissanen sanoo.

Lue myös: Lidlin mainoksista nousi jälleen äläkkä – olivat liikaa asukkaille ja Helsingin kaupungille: "Muokkaamme niitä hieman"

Lue myös: Alepa perui 1500 hengen kakkukahvit Helsingissä

Lue myös: Uudelle asuinalueelle avataan Alepa – avajaispäivä selvillä