Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä yllättävä syy saattaa hidastaa kiinnostusta sähköautoja kohtaan – käytössä jopa 3–4 sovellusta

Lähes joka toinen hybridi- tai sähköauton omistajista on tyytymätön nykyisiin maksutapoihin.

Sähköauton käyttäjät kokevat erityisesti auton lataamisen maksun hankalaksi. Nykyisiin maksutapoihin ovat tyytymättömiä sekä sähköautoja käyttävät että niiden hankintaa harkitsevat.

– Tämä on merkittävä määrä. Jos sähköautoilu halutaan tehdä houkuttelevammaksi, maksutavoista pitäisi ehdottomasti tehdä asiakasystävällisempiä, toteaa Haaga-Helian tutkimuspäällikkö Petteri Ohtonen tiedotteessa.

Tiedot käyvät ilmi Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Suomen Tuotetiedon tekemästä tutkimuksesta.

Tutkimukseen vastasi 500 pääkaupunkiseudulla asuvaa. Kysely tehtiin 1.–10.2.2023.

Kyselyssä noin puolet sähköauton harkintaa suunnittelevista oli sitä mieltä, että nykyiset maksujärjestelmät vähentävät kiinnostusta lataushybridi- ja sähköautoja kohtaan, sillä erilaisia maksuapplikaatioita on tarjolla runsaasti. Tutkimuksen mukaan joka toinen sähköautoilija käyttää neljää tai useampaa sovellusta latausten maksamiseen.

Ohtonen viittaa tiedotteessa kauppojen suuntaan.

– Tässä olisi hyvä kehittämisen paikka esimerkiksi kaupoille. Tutkimuksemme mukaan suurimmalle osalla sähköautojen käyttäjistä kaupat ja marketit olisivat mahdollinen autojen latauspaikka. Suunnittelemme vielä sähköauton latauksiin liittyvää jatkotutkimusta.

Sähköautojen sekä latauspaikkojen määrä on kasvanut ja kasvaa lähivuosina Helsingissä. Kantakaupunkiin tulee tänä vuonna 100 uutta sähköautojen latauspaikkaa ja yli 10 paikkaa takseille.

Helsingin Uutisten viime vuoden lopussa haastattelema, Arabianrannassa asuva Jukka Noponen, 70, osti ensimmäisen sähköautonsa yli kaksi vuotta sitten. Noponen pitää Helsingin latausverkostoa tällä hetkellä melko hyvä. Myös Noposella oli useita latauskortteja monien eri firmojen latauspisteisiin.

– Lataan usein kauppareissujen aikana markettien parkkipakoilla, koska siellä paikkoja on runsaasti, sekä omalla parkkipaikalla, mökillä ja kahtena kesänä ympäri Saksaa ja Ranskaa, totesi HU:lle.