Helsinki aikoo uusia turvapuhelinasiakkaidensa puhelimet.
Tavoitteena on taata asiakkaille entistä varmempi yhteys palveluun sekä nopeammin päivittyvä laite. Palvelu on tarkoitettu kaupunkilaisille, joilla on kohonnut kaatumisriski tai jotka haluavat lisätä turvallisuuden tunnetta kotona.
Palvelulla on Helsingissä noin 5 500 asiakasta. Tähän mennessä puhelimia on uusittu viidesosalle asiakkaista.
Turvapuhelinpalvelusta vastaa Helsingin kaupungin Palvelukeskus Helsinki.
Uudet laitteet toimivat 4G-verkossa, mikä takaa kaupungin mukaan toimintavarmemman yhteyden. Uusien laitteiden myötä puhelimia voi päivittää myös etänä.
– Voimme esimerkiksi päivittää uudet puhelimet kellojensiirtojen yhteydessä oikeaan aikaan etäyhteydellä tai tehdä muita yksilöllisiä, asiakkaan tarvitsemia päivityksiä ilman käyntiä asiakkaan luona, kertoo Palvelukeskus Helsingin hoivapalvelujen palvelupäällikkö Anne-Maria Siitonen tiedotteessa.
Uuden laitteen asennuksen ajankohdasta sovitaan asiakkaan, omaisen tai hoitavan tahon kanssa.
– Asiakkaalle uusi laite toimii kuten ennenkin ja siinä on samat tutut ominaisuudet. Palvelu sisältää keskusyksikön ja rannekkeen, jonka nappia painamalla saa tarvittaessa puheyhteyden turvapuhelinpalvelun terveydenhuollon ammattilaiseen vuorokauden ympäri, kertoo Siitonen.
Turvapuhelinpalveluun tulee päivittäin noin 300 hälytystä. Uusi laite mahdollistaa myös sen, että hoitaja voi tarvittaessa soittaa asiakkaan turvapuhelimeen.
– Tähän saakka olemme soittaneet tavallisella puhelimella asiakkaan matkapuhelimeen. Mikäli asiakas ei vaikkapa ole kuullut soittoamme tai omista matkapuhelinta lainkaan, olemme lähettäneet turvapuhelinpartiomme tarkastuskäynnille asiakkaan luo, Siitonen jatkaa.
Vahinkohälytyksiä tulee päivittäin.
– Mahdollisuus varmistaa niiden aiheellisuus paremmin on merkittävä parannus. Näin partiomme aikaa vapautuu niihin kotikäynteihin, joissa heitä eniten tarvitaan, Siitonen selventää.
Turvapuhelinpalvelu on kotihoidon tukipalvelu, joka on tarvittaessa mahdollista saada Helsingin kotihoidon, kuntoutus- ja arviointiyksikön tai Seniori-infon kautta.