Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Koronavirus vaikutti Helsingin Sataman ensimmäisen vuosineljänneksen tulokseen

Koronaviruksen vaikutus on näkynyt Helsingin Sataman vuoden ensimmäisen neljänneksen rahtiliikenteessä yllättävän vähän. Sen sijaan täysin pysähtynyt matkustajaliikenne heikentää voimakkaasti sataman tulosta.

Helsingin Sataman alkuvuoden lukuihin vaikuttivat koronaviruksen lisäksi myös paperi- ja metsäteollisuuden lakot. Tammi-maaliskuussa Helsingin Sataman kokonaistavaraliikenne oli 3,3 miljoonaa tonnia, mikä on 6,5 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2019 vastaavana aikana.

Yksiköidyn tavaraliikenteen, eli merikonttien, rekkojen ja trailerien kuljettaman tavaran määrä ylsi 2,8 miljoonaan tonniin, mikä on 5,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna, vaikka maaliskuussa pandemiaksi laajentunut korona vaikuttaa vahvasti myös meriliikenteeseen ja Aasian liikenteen alentunut kapasiteetti hidasti konttien kiertoa.

Matkustajaliikenteen osalta vuosi 2020 alkoi lupaavasti ja laivamatkustajien määrät kasvoivat tammi-helmikuussa 8,5 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Kuitenkin koronapandemian levitessä Suomen hallitus suositteli useita matkustusta rajoittavia toimenpiteitä, ja niiden myötä myös laivamatkustus käytännössä pysähtyi maaliskuun aikana.

Vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana matkustajia kulki Helsingin sataman kautta 1,8 miljoonaa, mikä on 15,4 prosenttia vähemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana. Tallinnan liikenne väheni 13,5 prosenttia Tukholman 21,0 ja Travemünden 2,7 prosenttia.

Laivaliikenteellä on ratkaiseva merkitys Suomen huoltovarmuudelle. Nyt kun osa laivoista on jäänyt laituriin, useat matkustaja-autolautat ovat Huoltovarmuuskeskuksen tuen avulla pystyneet antamaan autokantensa kokonaisuudessaan rahtiliikenteen käyttöön ja olleet mukana varmistamassa lääkkeiden ja elintarvikkeiden kuljetuksia Suomeen.

– Yli 70 prosenttia Helsingin sataman kautta kulkevasta tuonnista on päivittäistavarakaupan tuotteita. Niiden saatavuuden merkitys korostuu kriisiaikana, sataman toimitusjohtaja Ville Haapasaari kertoo.

Liikenteen rajulla vähenemisellä on Helsingin Satamalle merkittävät taloudelliset vaikutukset ja konsernin kuluvan vuoden tulosennuste on koronan takia heikentynyt huomattavasti.