Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Työmatkaliikenne Suomen ja Viron välillä alkaa taas toukokuun puolivälissä

Suomen hallitus ilmoitti tiedotustilaisuudessaan maanantaina ryhtyvänsä purkamaan vähitellen koronaviruksen liittyviä rajoituksia. Yksi purettavista rajoituksista on työmatkaliikenteen salliminen Schengen-rajalla 14.5.2020 alkaen.

Tämä tarkoittaa sitä, että työmatkaliikenne Suomen ja Viron välillä on mahdollista samalla tavalla kuin Suomen ja Ruotsin välillä. Suomeen saapuvien työntekijöiden pitää pystyä todistamaan työsuhteensa jollain tavalla rajan ylittämisen yhteydessä. Lisäksi ulkomailta Suomeen saapuvien työntekijöiden täytyy kuitenkin noudattaa 2 viikon omaehtoista karanteenia, jonka aikana ei saa oleskella muualla kuin kotona tai työpaikalla.

Myös muu välttämätön liikenne Suomen ja Viron välillä sallitaan taas 14.5. alkaen. Muu välttämätön syy matkustamiselle maiden välillä voi olla esimerkiksi perhesyyt. Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan tarkempi ohjeistus hyväksytyistä välttämättömistä syistä tulee myöhemmin.

Ohisalo sanoi tiedotustilaisuudessa, että rajaliikenteen avaamista koordinoidaan yhdessä Viron kanssa ja yksityiskohdista liittyen Viron ja Suomen väliseen laivaliikenteeseen, lipunmyyntiin, logistiikkaan ja turvalliseen matkustamiseen tullaan käymään keskusteluja varustamojen kanssa.

Vapaa-ajanmatkustusta koskevat rajoitukset jäävät hallituksen mukaan voimaan ja suomalaisia pyydetään edelleen noudattamaan ulkoministeriön ohjeistusta olla matkustamatta ulkomaille. Näin ollen suomalaismatkailijat joutuvat vielä odottamaan jonkin aikaan Tallinnan risteilyjen alkamista.

Suomen hallituksen päätös työmatkaliikenteen sallimisesta Suomen ja Viron välillä on ilouutinen monille Suomessa työskenteleville virolaisille, mutta aivan yhtä paljon siitä ilahtuva Virossa asuvat suomalaiset, jotka eivät ole päässeet käymään kotonaan yli kuukauteen.

Myös Viron pääministeri Jüri Ratas kiitteli heti myöhään maanantai-iltana virolaismediassa pääministeri Sanna Marinia työvoiman liikkuvuuden rajoitusten lieventämisestä. Rataksen mukaan yksityiskohdat työvoiman liikkumiseen Suomen ja Viron välillä tarkentuvat lähiaikoina.

– Viron ja Suomen on nyt toimittava yhteistyössä ja askel askeleelta elvytettävä taloutta niin, ettei se aiheuta uuden korona-aallon puhkeamista, Jüri Ratas totesi.