T24: Korona kuritti Tallinkin tulosta – Nettotappiot kasvoivat alkuvuonna yli 30 miljoonaan euroon

Koronapandemian aiheuttama poikkeustila ja matkustusrajoitukset romahduttivat Tallink-konsernin matkustajamäärän ja ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksen.

Havainnekuva Tallinkin rakenteilla olevasta uudesta MyStar-aluksesta. Tallink

Thea Ekholm

Alkuvuosi näytti Tallinkille vielä positiiviselta ja matkustajamäärä kasvoi tammikuussa 12,4 prosenttia ja helmikuussa 8,4 prosenttia. Maaliskuussa julistetun poikkeustilan ja Viron ja Suomen rajojen sulkemisten johdosta matkustajamäärä laski maaliskuussa 59,3 prosenttia ja huhtikuussa ennätykselliset 96 prosenttia.

Huolimatta matkustajamäärien romahtamisesta vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä, Tallink onnistui kuitenkin kasvattamaa kuljetetun rahdin määrää tammi-maaliskuun aikana 7 prosenttia. Valitettavasti rahdin kasvu ei kuitenkaan pysty kompensoimaan matkustajamäärien romahdusta. Tälläkin hetkellä vain viisi yhtiö 14 aluksesta on liikenteessä.

Nyt Tallink keskittyykin tiukkaan kustannusten ja kassavirran hallintaan ja käy likviditeettiä koskevia neuvotteluja konsernin tulevaisuuden turvaamiseksi.

– Elämme ennennäkemättömiä aikoja. Kaksi kuukautta sitten emme voineet tietää, että maaliskuun puolivälissä olemme tilanteessa, jossa valtion rajat ovat suljettuina ja lento- ja laivaliikenne on keskeytetty ympäri maailmaa. Ihmiset eivät voi matkustaa eivätkä poistua kodeistaan, miljoonat ihmiset ovat sairaita ja sadat tuhannet ovat menehtyneet. Tämä on kuitenkin se todellisuus, jonka joudumme nyt kohtaamaan, Tallink-konsernin toimitusjohtaja Paavo Nõgene sanoo.

Tallink-konsernin liikevaihto oli 154,9 miljoonaa euroa vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä. Laskua vuoden 2019 ensimmäiseen neljännekseen oli 13,4 prosenttia. Nettotappiot kasvoivat nyt 19,6 prosenttia ja olivat 30,2 miljoonaa euroa. Konsernin tulos ennen korkoja, veroja ja poistoja oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä miinuksella 1,3 miljoonaa euroa.

– Ennen maaliskuun puoliväliä olimme ensimmäisellä kvartaalilla vahvemmalla tiellä verrattuna vuoteen 2019, mutta maaliskuun puolivälin jälkeen vastassamme on nyt haasteita ja epävarmuustekijöitä, joita emme aiemmin ole kokeneet. Koska tällä hetkellä ei ole vielä selkeyttä tai varmuutta siitä, milloin tämä maailmanlaajuinen kriisi loppuu ja miten me siitä selviämme, on myös vaikea ennustaa, mitä seuraavat kuukaudet tuovat tullessaan, Nõgene sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut