T24: Virossa museot saivat avata ovensa tällä viikolla – Moni museo pysyy kuitenkin kiinni poikkeustilan loppuun saakka

Viron kansallismuseo ERM Tartossa avaa ovensa vasta poikkeustilan päättymisen jälkeen tiistaina 19.5. Thea Ekholm

Thea Ekholm

Museot saivat luvan avata ovensa Virossa jo kuluvan viikon maanantaina 11. toukokuuta. Moni museo päätti kuitenkin alkuperäisen suunnitelman mukaan pitää ovet suljettuna poikkeustilan loppuun 17.5. saakka.

Viron hallitus päätti viime viikolla ryhtyä purkamaan koronarajoituksia vähitellen. Kuluvalla viikolla ovat saaneet avautua ostoskeskukset, leikkipuistot ja ulkoliikuntapaikat. Kirkollisia menoja on Virossa saanut järjestää sunnuntaista 10.5. lähtien.

Viron kulttuuriministeri Tõnis Lukasin ehdotuksesta myös museot saivat Virossa avata ovensa jo tällä viikolla. Viron suurimmat museot, kuten taidemuseo Kumu ja kansallismuseo ERM eivät kulttuuriministerin tarjoukseen tarttuneet, vaan avaavat ovensa vasta poikkeustilan jälkeisenä tiistaina 19. toukokuuta.

Suurin syy siihen, miksi museot pitävät ovensa säpissä vielä viikon ajan on se, että monissa museoissa on jouduttu tekemään erikoisjärjestelyjä, jotta turvallisten museovierailuiden järjestäminen on ylipäänsä mahdollista.

Esimerkiksi Viron kansallismuseo ERM:in johtajan Alar Karisin mukaan museon avaaminen poikkeusolosuhteissa on erittäin vaikeaa ja resursseja vaativaa. Museon toiminta on hänen mukaansa tarkoitus suunnitella niin, että 19.5. museovieraille voidaan avata näyttelyt, ravintola ja museokauppa.

– Meille tärkeintä on työntekijöidemme, oppaidemme ja vieraidemme terveys, Alar Karis toteaa.

Myös Viron historiallinen museo avautuu vasta 19.5. Silloin avaavat ovensa Maarjamäen linna, Viron elokuvamuseo, Maarjamäen linnan tallirakennus, Suurkillan talo vanhassa kaupungissa ja Teatteri- ja musiikkimuseo.

Viron taidemuseo avaa kaikki toimipisteensä 19.5. ja silloin avautuu myös kolme uutta näyttelyä perusnäyttelyiden oheen. Mikkelin museossa avautuu legendaarisen taiteenkerääjä Mart Leppin kokoelmaa esittelevä Henkilökohtainen vuosisata -näyttely. Adamson-Ericin museossa on esillä virolaisen Olev Subbin uran varhaisia teoksia esittelevä näyttely ja taidemuseo Kumun uutuusnäyttely on Ando Keskküla - Teknodelia ja todellisuus, joka on retrospektiivinen yksityisnäyttely.

Tällä viikolla ovensa ehtivät jo avata Tallinnan naapurikunnassa Viimsissä sijaitseva Viron sotamuseo, miehitysten ja vapauden museo Vabamu, Lentosataman merimuseo sekä Fotografiska Tallinn, joka on pidentänyt kaikkien neljän valokuvanäyttelynsä aukioloaikaa. Myös Fotografiskan kahvila ja myymälä ovat avoinna. Ylimmän kerroksen ravintola avaa ovensa vasta 20.5.

Viron merimuseon uusi perusnäyttely Paksun Margareetan tykkitornissa avautuu perjantaina 15.5.

Museoissa on toistaiseksi noudatettava 2+2-sääntöä eli museoissa voi liikkua korkeintaan kahden henkilön ryhmissä ja muihin ihmisiin on pidettävä vähintään kahden metrin turvaväli. Monissa museoissa lippukassoille on asetettu suojapleksit ja käsidesiä on tarjolla sekä henkilökunnalle että vierailijoille. Lisäksi museoiden siivousta on tehostettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut