T24: Virossa siirryttiin viime yönä poikkeustilasta terveysuhkaan perustuvaan hätätilanteeseen – Monet rajoitukset jatkuvat

Thea Ekholm

Viron hallituksen päätöksellä 12. maaliskuuta alkanut poikkeustila päättyi Virossa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että maanantaiaamuna olisi palattu normaaliin arkeen. Nyt Virossa on voimassa terveysuhkaan perustuva hätätilanne, jonka nojalla monet rajoitukset jatkuvat. Samaan aikaan koronarajoituksia puretaan asteittain.

Viron pääministeri Jüri Ratas kiitteli virolaisia järkevästä ja vastuullisesta toiminnasta, jonka ansiosta poikkeustila voitiin lopettaa.

– Yhteisten ponnistelujemme ansiosta voimme nyt palata normaalimpaan elämäntapaan. Meidän on kuitenkin pysyttävä valppaina, jotta emme menetä viruksen hallintaa. Sen takia useita rajoituksia on vielä voimassa, vaikka poikkeustila on ohi, Jüri Ratas sanoi.

Ohessa pääkohdat Virossa vielä voimassa olevista koronarajoituksista:

Virossa on edelleen noudatettava sisä- ja ulkotiloissa 2+2-sääntöä eli enintään kaksi ihmistä voi olla yhdessä, pois lukien perheet, ja heidän pitää huolehtia vähintään kahden metrin turvavälistä muihin ihmisiin.

Vain drive-in-tapahtumat, jossa osallistujat ovat koko tapahtuman ajan autoissa, ovat Virossa sallittuja heinäkuun ensimmäiseen päivään sakka, muita yleisötilaisuuksia ei saa järjestää. Kokoontumisten henkilömäärärajoitus on toukokuun loppuun saakka enintään 10 henkilöä ja kesäkuussa enintään 50 henkilöä.

1.7. alkaen ovensa voivat avata elokuvateatterit, teatterit, konserttisalit ja muut tapahtumatilat. Silloin sisätiloissa voi järjestää enintään 500 henkilön tapahtumia ja ulkoilmatapahtumien osallistujamäärä saa olla enintään 1 000 ihmistä.

Ravintolat saavat olla avoinna ja myydä alkoholia ainoastaan klo 10.00-22.00 välisenä aikana. Yökerhot ja kasinot pysyvät Virossa vielä suljettuna. Rajoitukset ovat voimassa 1.7.2020 saakka.

Kylpylät, saunat, vesipuistot ja vapaa-ajan keskukset, kuten keilahallit, saavat avata ovensa 1. kesäkuuta. Niissä pitää kuitenkin noudattaa 2+2-sääntöä ja asiakasmäärä saa olla enintään 50 prosenttia maksimimäärästä.

Jumalanpalveluksia voi järjestää, kunhan siellä noudatetaan 2+2-sääntöä. Museot ja näyttelyt voivat avata ovensa, mutta vierailijaryhmän koko saa olla enintään 10 henkilöä. Lisäksi pitää noudattaa 2+2-sääntöä.

Urheilutapahtumia voi järjestää 1. kesäkuuta alkaen siten, että osallistujia on ulkoilmatapahtumassa enintään 100 henkilöä. Sisätiloissa osallistujia saa olla enintään 10 ja tilojen täyttöasteen pitää olla enintään 50 prosenttia.

Kauppakeskuksissa, myymälöissä ja palvelupisteissä omistajan pitää huolehtia siitä, että tiloissa noudatetaan 2+2-sääntöä ja tarjota sekä henkilöstön että asiakkaiden käyttöön käsidesiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 2. Päiväkoti ja leikkipuisto samoihin evakkotiloihin Malmilla – Muista tämä tärkeä asia
 3. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 4. Vuokranantajilta ennuste: Näillä Helsingin alueilla asuntojen tuotto nousee parhaiten – jopa 7,1 prosenttia
 5. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 6. Saunabuumi jatkuu kuumana: Helsinkiin aiotaan perustaa lisää uusia yleisiä saunoja –  "Rauhoittuminen meren rannalla kiehtoo kaupunkilaisia"
 7. Uusi leikkipuistorakennus Trumpettipuistoon
 8. Pelastuslaitos pyrkii parantamaan valmiusaikoja ketterien paloautojen avulla – Konala saa Helsingin ensimmäisen kärkiyksikön
 9. Kaupunkitansseissa laitetaan jalalla koreasti – Puisto muuttuu tanssilattiaksi Malmilla
 10. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 11. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 12. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 13. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 14. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 15. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 2. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 5. Vuokranantajilta ennuste: Näillä Helsingin alueilla asuntojen tuotto nousee parhaiten – jopa 7,1 prosenttia
 6. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 7. P- ja I-junien vuorovälit pitenevät entistä aiemmin –  syysaikataulu muuttaa myös K-junien kulkua
 8. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 9. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 10. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 11. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 12. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 13. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 14. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 15. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.