Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Synkän historian omaava Patarein vankila avaa taas ovensa Tallinnassa

Perjantaina 22. toukokuuta 2020 historiallinen Patarein merilinnoitus ja entinen vankila Tallinnassa avaa jälleen ovensa. Rakennuksessa on esillä Kommunismi on vankila -näyttely, joka kertoo kommunismin nimissä tehdyistä rikoksista Virossa ja maailmalla.

Näyttely levittäytyy Patareissa useaan kerrokseen ja lähes 1 200 neliömetrin alueelle. Näyttely haluaa muistuttaa ihmisiä totalitaarisen ajattelun vaaroista ja ihmisarvon ja vapauden merkityksestä. Patarein aito vankilamiljöö tekee näyttelystä erityisen vaikuttavan, mutta voi myös järkyttää herkimpiä katsojia.

Toukokuussa 2019 ensimmäisen kerran avautunut näyttely on ensimmäinen osa Patarein vankilan tiloihin rakennettavaa noin 3 000 neliömetrin kokoista kansainvälistä kommunismin uhrien museota ja tutkimuskeskusta. Kyseessä on ensimmäinen globaali tutkimuslaitos, joka keskittyy tutkimaan kommunismin nimissä tehtyjä rikoksia analysoimalla objektiivisia ja faktoihin perustuvia tutkimuksia.

Patarein alueelle on lähivuosien aikana tulossa myös asuntoja, toimistoja ja myymälätiloja sekä viihtyisä piha-alue kahviloineen. Näin on suunnitellut virolainen liikemies Urmas Sõõrumaa, jonka yritys solmi viime vuoden puolella aiesopimuksen Patarein muista osista Viron valtion kiinteistyöyhtiön kanssa.

Kauppahinta on 4,6 miljoonaa euroa ja valmista pitäisi olla jo reilun viiden vuoden kuluttua. Voi toki olla, että koronakriisi sotkee suunnitelman aikatauluja.

Katso täältä, miltä Patarein vankila voi tulevaisuudessa näyttää.

Patarein merilinnoitus on viimeksi palvellut vankilana 2000-luvun alussa. Vuoden 2016 syksystä vuoden 2019 kevääseen se oli kokonaan suljettu yleisöltä, koska huonoon kuntoon päässyttä rakennusta pidettiin vaarallisena.

Lisätietoja näyttelystä ja sen aukioloajoista löytyy Viron historiallisen muiston instituutin verkkosivuilta.