T24 | Synkän historian omaava Patarein vankila avaa taas ovensa Tallinnassa

Perjantaina 22. toukokuuta 2020 historiallinen Patarein merilinnoitus ja entinen vankila Tallinnassa avaa jälleen ovensa. Rakennuksessa on esillä Kommunismi on vankila -näyttely, joka kertoo kommunismin nimissä tehdyistä rikoksista Virossa ja maailmalla.

Näyttely levittäytyy Patareissa useaan kerrokseen ja lähes 1 200 neliömetrin alueelle. Näyttely haluaa muistuttaa ihmisiä totalitaarisen ajattelun vaaroista ja ihmisarvon ja vapauden merkityksestä. Patarein aito vankilamiljöö tekee näyttelystä erityisen vaikuttavan, mutta voi myös järkyttää herkimpiä katsojia.

Toukokuussa 2019 ensimmäisen kerran avautunut näyttely on ensimmäinen osa Patarein vankilan tiloihin rakennettavaa noin 3 000 neliömetrin kokoista kansainvälistä kommunismin uhrien museota ja tutkimuskeskusta. Kyseessä on ensimmäinen globaali tutkimuslaitos, joka keskittyy tutkimaan kommunismin nimissä tehtyjä rikoksia analysoimalla objektiivisia ja faktoihin perustuvia tutkimuksia.

Patarein alueelle on lähivuosien aikana tulossa myös asuntoja, toimistoja ja myymälätiloja sekä viihtyisä piha-alue kahviloineen. Näin on suunnitellut virolainen liikemies Urmas Sõõrumaa, jonka yritys solmi viime vuoden puolella aiesopimuksen Patarein muista osista Viron valtion kiinteistyöyhtiön kanssa.

Kauppahinta on 4,6 miljoonaa euroa ja valmista pitäisi olla jo reilun viiden vuoden kuluttua. Voi toki olla, että koronakriisi sotkee suunnitelman aikatauluja.

Katso täältä, miltä Patarein vankila voi tulevaisuudessa näyttää.

Patarein merilinnoitus on viimeksi palvellut vankilana 2000-luvun alussa. Vuoden 2016 syksystä vuoden 2019 kevääseen se oli kokonaan suljettu yleisöltä, koska huonoon kuntoon päässyttä rakennusta pidettiin vaarallisena.

Lisätietoja näyttelystä ja sen aukioloajoista löytyy Viron historiallisen muiston instituutin verkkosivuilta.

Patarein merilinnoitus ja vankila

Patarein merilinnoitus valmistu vuonna 1840.

Viron tasavalta otti sen vankilakäyttöön 1920-luvulla ja siinä käytössä se oli vuoteen 2002 saakka.

Patarei toimi vankilana niin itsenäisen Viron, saksalaismiehityksen kuin Neuvostoliitonkin aikana.

Neuvostomiehityksen aikana arviolta 45 000 Viron kansalaista ja asukasta vangittiin poliittisista syistä. Heistä suurin osa oli vankina Patareissa ja siitä syystä paikasta on tullut virolaisille yksi suurimmista Neuvostoliiton poliittisen terrorismin symboleista.

Patarein merilinnoitus on yksi suurimmista klassisen arkkitehtuurin rakennuskokonaisuuksista Virossa ja lähialueilla.

Nykyään koko Patarein rakennuskompleksi on suojeltu muinaismuisto.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut