T24: Kaksi miljoonaa suomalaista etsii lomakohdetta tälle vuodelle – Viron on suosikkikohteiden kakkonen heti kotimaan matkailun jälkeen

Virossa on monta mahdollisuutta sekä lepo- että luontoloman viettoon. Visit Estonia

Thea Ekholm

Tuoreen Haaga-Helia ammattikorkeakoulun yhteistyössä Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n kanssa toteuttaman tutkimuksen mukaan koronavirus sotki suomalaisten lomasuunnitelmat tänä vuonna niin, että 3,2 miljoonan suomalaista on tavalla tai toisella joutunut muuttamaan suunnitelmiaan.

Lähes puolet suomalaisista (49%) oli suunnitellut lomailevansa tammi-huhtikuun 2020 aikana, mutta maailmanlaajuinen koronapandemia mullisti kaiken. Niinpä joka kolmas suomalainen eli 990 000 henkilöä joutui kokonaan perumaan lomansa ja lähes yhtä moni eli 825 000 henkilöä siirsi lomaansa koronan aiheuttaman epävarmuuden takia.

Tutkimuksen mukaan kolme miljoonaa suomalaista aikoo kuitenkin lomailla loppuvuoden aikana, mutta heistä kaksi miljoonaa ei vielä tiedä missä.

Koronaviruspandemian vaikutukset näkyvät selvästi suomalaisten asenteessa lomailua kohtaan sekä kriteereissä, joiden perustelle kuluvan vuoden lomakohteita valitaan. Kotimaan matkakohteet ovat etulyöntiasemassa, sillä suomalaisista 51 prosenttia kokee, että Euroopan matka tai kaukomatka voi olla suuri riski.

Kysyttäessä suomalaisten muita mahdollisia lomakohteita kotimaan lisäksi kärkeen nousevat tutut naapurimaat Viro, jonne sanoo voivansa matkustaa 1,1 miljoonaa ihmistä eli 20 prosenttia suomalaisista sekä Ruotsi, jonne huonosta koronatilanteesta huolimatta on valmis matkustamaan 19 prosenttia eli 935 000 suomalaista. Listalla kolmantena on Espanja, jonne olisi valmis matkustamaan 13 prosenttia suomalaisista.

Mahdollisten lomakohteiden lista on tänä vuonna käytännössä sama kuin suomalaisten suosituimpien matkakohteiden lista vuosina 2016-2018 eli Viro, Espanja ja Ruotsi.

Suomalaisista lähes puolet eli 46 % ei ole vielä suunnitellut, miten lomailee vuonna 2020.

Korona on vaikuttanut erityisesti niihin kriteereihin, joiden perusteella suomalaiset valitsevat kuluvan vuoden lomakohteitaan. Tärkeimpinä kriteereinä pidetään nyt lomakohteen ja majoituksen hyvää hygieniatasoa (57%) ja ettei kohteessa ole vakavia tartuntatauteja (57%). Lisäksi tärkeää on päästä nopeasti kotiin (48%) ja se, että matkanjärjestäjä huolehtii hätätilanteissa (45%).

Lomanviettotavoista suosituimmaksi nousi tänä vuonna lepo- ja rauhoittumisloma, jota haluaa viettää 40 prosenttia vastanneista. Mökkiloma kiinnostaa 31 prosenttia vastaajista ja luontoloma 30 prosenttia vastaajista.

Viron matkailun edistämiskeskuksessa Tallinnassa on luettu Haaga-Helian ammattikorkeakoulun tekemää tutkimusta hyvillä mielin. Hienoa on se, että Viro on säilyttänyt asemansa suomalaisten suosituimpana matkakohteena. Lisäksi moni kriteeri, joiden perusteella suomalaiset valitsevat lomakohteitaan tänä vuonna, sopii Viroon kuin nappi silmään.

– Virossa on hyvä hygieniataso, täällä ei ole enää suuria tartuntapesäkkeitä, paikka on monelle tuttu, tänne voi matkustaa omalla autolla laivalla ja täältä pääsee tarvittaessa nopeasti takaisin Suomeen, Viron matkailun edistämiskeskuksen Visit Estonian viestintäpäällikkö Timo Raussi kommentoi tutkimustuloksia.

Myös suomalaisten suosituimpiin lomanviettotapoihin Viro tarjoaa monta vaihtoehtoa.

– Korona-arjen ja etätöiden väsyttämät suomalaiset voivat tulla viettämään lepo- ja rentoutumislomaa virolaisten maatilamatkailuyritysten huomaan. Viron maatilamatkailun yhdistyksen verkkosivuilta löytyy vinkkejä mukavista majoituspaikoista, ravintoloista, paikallisista ruokatuottajista, Viron ruokareiteistä ja pikkusaarista, Timo Raussi vinkkaa.

Luontolomalle hienot puitteet puolestaan tarjoavat virolainen metsävaellusreitti ja Viron ja Latvian rannikkoa pitkin kulkeva Itämeren rannikon vaellusreitti.

– Virolaisille maatiloille on helppo ajella omalla autolla. Monilla pienemmillä paikkakunnilla Virossa ei ole ollut yhtään koronatartuntaa, joten siellä on turvallista lomailla, Raussi lisää.

Lue vinkit lepo- ja rauhoittumisloman viettoon Virossa

Viron matkailun edistämiskeskuksen Visit Estonian viestintäpäällikkö Timo Raussi suosittelee tutustumaan Viron maatilamatkailun yhdistyksen verkkosivuihin, joilta löytyy suomenkielinen Loma maalla -matkaopas. Se tarjoaa yksissä kansissa monipuoliset vinkit lepo- ja rahoittumisloman viettoon Virossa. Lisäksi sivuille on koottu tietoa Viron pienistä saarista, Viron ruokareitistä ja erilaisista vaellusreiteistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
 2. Painajaismainen moka oikeustieteellisen pääsykokeessa – Yle: Voi viedä opiskelupaikan jo hyväksytyiltä
 3. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 4. Rautatientorilta tuttu olutfestari järjestetään uudessa paikassa viikonloppuna – katso lista pienpanimoista
 5. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 6. Barbi-tv-gladiaattori iloitsee, kun nuoret naiset treenaavat: ”Itse aion kisata jotain jossain aina”
 7. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 8. Liito-oravat saavat väistyä raidejokerin tieltä – Ely-keskus myönsi poikkeusluvan
 9. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 10. T24: Lokakuussa Tallinnassa voi seurata huippukokkien työskentelyä lähietäisyydeltä, kun kaupungissa järjestetään Bocuse d'Orin Euroopan osakilpailu
 11. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 12. T24: Itä-Virumaa houkuttelee matkailijoita tänä kesänä uusilla nähtävyyksillä
 13. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 14. T24: Keksijä Janne Käpylehto on reissannut Tallinnaan, vaikka minkälaisella kulkupelillä – Tänä vuonna vuorossa oli aurinkosähkökäyttöinen vene
 15. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
 2. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 3. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 4. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 5. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 6. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 7. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 8. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 9. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 10. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa
 11. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 12. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
 13. Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä
 14. T24: Keksijä Janne Käpylehto on reissannut Tallinnaan, vaikka minkälaisella kulkupelillä – Tänä vuonna vuorossa oli aurinkosähkökäyttöinen vene
 15. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.