Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Kaksi miljoonaa suomalaista etsii lomakohdetta tälle vuodelle – Viron on suosikkikohteiden kakkonen heti kotimaan matkailun jälkeen

Tuoreen Haaga-Helia ammattikorkeakoulun yhteistyössä Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n kanssa toteuttaman tutkimuksen mukaan koronavirus sotki suomalaisten lomasuunnitelmat tänä vuonna niin, että 3,2 miljoonan suomalaista on tavalla tai toisella joutunut muuttamaan suunnitelmiaan.

Lähes puolet suomalaisista (49%) oli suunnitellut lomailevansa tammi-huhtikuun 2020 aikana, mutta maailmanlaajuinen koronapandemia mullisti kaiken. Niinpä joka kolmas suomalainen eli 990 000 henkilöä joutui kokonaan perumaan lomansa ja lähes yhtä moni eli 825 000 henkilöä siirsi lomaansa koronan aiheuttaman epävarmuuden takia.

Tutkimuksen mukaan kolme miljoonaa suomalaista aikoo kuitenkin lomailla loppuvuoden aikana, mutta heistä kaksi miljoonaa ei vielä tiedä missä.

Koronaviruspandemian vaikutukset näkyvät selvästi suomalaisten asenteessa lomailua kohtaan sekä kriteereissä, joiden perustelle kuluvan vuoden lomakohteita valitaan. Kotimaan matkakohteet ovat etulyöntiasemassa, sillä suomalaisista 51 prosenttia kokee, että Euroopan matka tai kaukomatka voi olla suuri riski.

Kysyttäessä suomalaisten muita mahdollisia lomakohteita kotimaan lisäksi kärkeen nousevat tutut naapurimaat Viro, jonne sanoo voivansa matkustaa 1,1 miljoonaa ihmistä eli 20 prosenttia suomalaisista sekä Ruotsi, jonne huonosta koronatilanteesta huolimatta on valmis matkustamaan 19 prosenttia eli 935 000 suomalaista. Listalla kolmantena on Espanja, jonne olisi valmis matkustamaan 13 prosenttia suomalaisista.

Mahdollisten lomakohteiden lista on tänä vuonna käytännössä sama kuin suomalaisten suosituimpien matkakohteiden lista vuosina 2016-2018 eli Viro, Espanja ja Ruotsi.

Suomalaisista lähes puolet eli 46 % ei ole vielä suunnitellut, miten lomailee vuonna 2020.

Korona on vaikuttanut erityisesti niihin kriteereihin, joiden perusteella suomalaiset valitsevat kuluvan vuoden lomakohteitaan. Tärkeimpinä kriteereinä pidetään nyt lomakohteen ja majoituksen hyvää hygieniatasoa (57%) ja ettei kohteessa ole vakavia tartuntatauteja (57%). Lisäksi tärkeää on päästä nopeasti kotiin (48%) ja se, että matkanjärjestäjä huolehtii hätätilanteissa (45%).

Lomanviettotavoista suosituimmaksi nousi tänä vuonna lepo- ja rauhoittumisloma, jota haluaa viettää 40 prosenttia vastanneista. Mökkiloma kiinnostaa 31 prosenttia vastaajista ja luontoloma 30 prosenttia vastaajista.

Viron matkailun edistämiskeskuksessa Tallinnassa on luettu Haaga-Helian ammattikorkeakoulun tekemää tutkimusta hyvillä mielin. Hienoa on se, että Viro on säilyttänyt asemansa suomalaisten suosituimpana matkakohteena. Lisäksi moni kriteeri, joiden perusteella suomalaiset valitsevat lomakohteitaan tänä vuonna, sopii Viroon kuin nappi silmään.

– Virossa on hyvä hygieniataso, täällä ei ole enää suuria tartuntapesäkkeitä, paikka on monelle tuttu, tänne voi matkustaa omalla autolla laivalla ja täältä pääsee tarvittaessa nopeasti takaisin Suomeen, Viron matkailun edistämiskeskuksen Visit Estonian viestintäpäällikkö Timo Raussi kommentoi tutkimustuloksia.

Myös suomalaisten suosituimpiin lomanviettotapoihin Viro tarjoaa monta vaihtoehtoa.

– Korona-arjen ja etätöiden väsyttämät suomalaiset voivat tulla viettämään lepo- ja rentoutumislomaa virolaisten maatilamatkailuyritysten huomaan. Viron maatilamatkailun yhdistyksen verkkosivuilta löytyy vinkkejä mukavista majoituspaikoista, ravintoloista, paikallisista ruokatuottajista, Viron ruokareiteistä ja pikkusaarista, Timo Raussi vinkkaa.

Luontolomalle hienot puitteet puolestaan tarjoavat virolainen metsävaellusreitti ja Viron ja Latvian rannikkoa pitkin kulkeva Itämeren rannikon vaellusreitti.

– Virolaisille maatiloille on helppo ajella omalla autolla. Monilla pienemmillä paikkakunnilla Virossa ei ole ollut yhtään koronatartuntaa, joten siellä on turvallista lomailla, Raussi lisää.