T24: S-ryhmä tavoittelee voimakasta kasvua Viron marketkaupassa – Ilkka Alarotu on nimitetty Viron Prisman uudeksi johtajaksi

Prisman uusin myymälä Virossa sijaitsee Tallinnan Vanhassakaupungissa. Karli Saul

Thea Ekholm

Vielä viime vuoden lopulla Virossa toimiva Prisma Peremarket ilmoitti tavoittelevansa uusilla myymäläavauksilla 10 prosentin markkinaosuutta Viron päivittäistavaramarkkinasta. Tarkoitus oli avata 10 uutta Prismaa Tallinnan alueelle neljän seuraavan vuoden aikana.

Nyt SOK Liiketoiminta Oy on laittanut uutta vaihdetta silmään sekä Viron että Pietarin marketkaupan kasvusuunnitelmien suhteen. Uutta strategiaa vetämään ja Viron ja Pietarin alueen marketkauppaa johtamaan on nimitetty Ilkka Alarotu, jolla on pitkä kokemus S-ryhmän palveluksessa. Tätä ennen hän toimi kaupallisena johtajana SOK Vähittäiskaupan ketjuohjauksessa.

Alarodun lisäksi SOK Liiketoiminta Oy:n markkinointi- ja viestintäjohtajaksi on nimitetty Pekka Haverinen ja henkilöstöjohtajaksi Jennie Stenblom. Kaikilla näillä nimityksillä tuetaan uuden kasvustrategian toimeenpanoa naapurimaissa.

– Selkeä tehtävänanto on hakea kasvua molemmilta markkinoilta. Käytännössä se tarkoittaa kahta asiaa. Haemme kasvua nykyisistä yksiköistä ja tulemme rakentamaan myös uusia yksiköitä. Virossa koko linjauksemme on muutettu. Nyt katsomme laajentumissuunnitelmien osalta koko Viroa, emme pelkkää Tallinnan aluetta. Uusi Prisma voidaan rakentaa minne vaan Virossa, Ilkka Alarotu kertoo.

Prisma Peremarketin markkinaosuus oli Virossa 6,7 prosenttia vuonna 2018. Se saavutettiin kahdeksalla hypermarketilla, jotka sijaitsevat Tallinnassa, Tartossa ja Narvassa. Vuonna 2019 Prisma avasi uuden supermarketin Tallinnan Vanhaankaupunkiin ja ensi vuonna uudet Prismat on tarkoitus avata Tallinnan Lasnamäelle ja matkustajasataman kupeeseen nousevaan Porto Franco -keskukseen. Molemmat myymälät ovat kokoluokaltaan suuria supermarketeja.

– Parhaillaan meillä on Viron osalta käynnissä uuden strategian valmistelu, joten tavoittelemamme markkinaosuus ja myymälämäärä ovat vielä auki. Mutta sen voin sanoa, että luvut tulevat olemaan aiempaa suuremmat ja kasvua kiihdytetään.

Ilkka Alarotu aloitti Viron marketkaupasta vastaavana johtajana 4.5.2020.

Päivittäistavarakaupassa kilpailu on Virossa kovaa ja ketju on monta. Tänä vuonna myös saksalaisen Lidlin odotetaan saapuvan markkinoille.

– Markkinoilla on paljon kohtuu isoja toimijoita, joiden myymälät ovat hyvässä kunnossa ja palvelut ovat hyvällä tasolla. Lidlin tulo varmasti vain kiristää kilpailua. Se on vain hyvä asia, sillä silloin kaikkien alan toimijoiden on terästäydyttävä. Meillehän Lidlin kanssa kilpailu on tuttua Suomesta, Alarotu naurahtaa.

Prisma Peremarketin vahvuus Virossa on Ilkka Alarodun mukaan laaja valikoima sekä päivittäistavarassa että käyttötavaroissa. Kaikki tarvittava löytyy saman katon alta ja taatusti edulliseen hintaan.

– Tulemme jatkossakin huolehtimaan siitä, että Prismalla on edullisin ostoskori.

Koronakriisi kasvatti myös Virossa ruokakaupan verkkokauppa. Prisma Peremarketinkin verkkokauppa kasvoi merkittävällä tavalla ja lisää henkilökuntaa palkattiin muun muassa tuotteiden keräilyyn.

– Verkkokaupan osuus kasvoi koronakriisin aiheuttaman poikkeustilan aikana ja sen osuus on pysynyt edelleen korkeammalla tasolla kuin ennen epidemiaa.

Ilkka Alarotu hoitaa Viron marketkaupan johtajan pestiä Suomesta käsin. Prisma Peremarketin operatiivisena johtajana jatkaa Teemu Kilpiä, jonka vastuulla ovat Prisman myymälät.

– Muun muassa uusien liikepaikkojen avaaminen vaatii läsnäoloa Virossa, joten tulen käymään siellä viikoittain. Seuraava reissu on edessä jo huomenna torstaina, Alarotu toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 2. Linnanmäen superfani Mika Koivusalolta näyttävä kunnianosoitus 70-vuotiaalle huvipuistolle –  "Herättää tunteita ja sisältää pieniä yllätyksiäkin"
 3. Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä
 4. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 5. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Mari Skool: Koska Katri avautuu viikon riidoista
 8. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 9. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 10. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 11. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 12. Maauimaloiden rajoitukset poistettiin Helsingissä – seuraa kuitenkin tätä kuulutusta
 13. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 14. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 15. Kolumni: ”Ehdotuksessa pitäisi olla järkeä”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 2. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 3. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 4. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 5. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 6. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 7. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 8. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 9. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 10. Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"
 11. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 12. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 13. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 14. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 15. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.