T24: S-ryhmä tavoittelee voimakasta kasvua Viron marketkaupassa – Ilkka Alarotu on nimitetty Viron Prisman uudeksi johtajaksi

Prisman uusin myymälä Virossa sijaitsee Tallinnan Vanhassakaupungissa. Karli Saul

Thea Ekholm

Vielä viime vuoden lopulla Virossa toimiva Prisma Peremarket ilmoitti tavoittelevansa uusilla myymäläavauksilla 10 prosentin markkinaosuutta Viron päivittäistavaramarkkinasta. Tarkoitus oli avata 10 uutta Prismaa Tallinnan alueelle neljän seuraavan vuoden aikana.

Nyt SOK Liiketoiminta Oy on laittanut uutta vaihdetta silmään sekä Viron että Pietarin marketkaupan kasvusuunnitelmien suhteen. Uutta strategiaa vetämään ja Viron ja Pietarin alueen marketkauppaa johtamaan on nimitetty Ilkka Alarotu, jolla on pitkä kokemus S-ryhmän palveluksessa. Tätä ennen hän toimi kaupallisena johtajana SOK Vähittäiskaupan ketjuohjauksessa.

Alarodun lisäksi SOK Liiketoiminta Oy:n markkinointi- ja viestintäjohtajaksi on nimitetty Pekka Haverinen ja henkilöstöjohtajaksi Jennie Stenblom. Kaikilla näillä nimityksillä tuetaan uuden kasvustrategian toimeenpanoa naapurimaissa.

– Selkeä tehtävänanto on hakea kasvua molemmilta markkinoilta. Käytännössä se tarkoittaa kahta asiaa. Haemme kasvua nykyisistä yksiköistä ja tulemme rakentamaan myös uusia yksiköitä. Virossa koko linjauksemme on muutettu. Nyt katsomme laajentumissuunnitelmien osalta koko Viroa, emme pelkkää Tallinnan aluetta. Uusi Prisma voidaan rakentaa minne vaan Virossa, Ilkka Alarotu kertoo.

Prisma Peremarketin markkinaosuus oli Virossa 6,7 prosenttia vuonna 2018. Se saavutettiin kahdeksalla hypermarketilla, jotka sijaitsevat Tallinnassa, Tartossa ja Narvassa. Vuonna 2019 Prisma avasi uuden supermarketin Tallinnan Vanhaankaupunkiin ja ensi vuonna uudet Prismat on tarkoitus avata Tallinnan Lasnamäelle ja matkustajasataman kupeeseen nousevaan Porto Franco -keskukseen. Molemmat myymälät ovat kokoluokaltaan suuria supermarketeja.

– Parhaillaan meillä on Viron osalta käynnissä uuden strategian valmistelu, joten tavoittelemamme markkinaosuus ja myymälämäärä ovat vielä auki. Mutta sen voin sanoa, että luvut tulevat olemaan aiempaa suuremmat ja kasvua kiihdytetään.

Ilkka Alarotu aloitti Viron marketkaupasta vastaavana johtajana 4.5.2020.

Päivittäistavarakaupassa kilpailu on Virossa kovaa ja ketju on monta. Tänä vuonna myös saksalaisen Lidlin odotetaan saapuvan markkinoille.

– Markkinoilla on paljon kohtuu isoja toimijoita, joiden myymälät ovat hyvässä kunnossa ja palvelut ovat hyvällä tasolla. Lidlin tulo varmasti vain kiristää kilpailua. Se on vain hyvä asia, sillä silloin kaikkien alan toimijoiden on terästäydyttävä. Meillehän Lidlin kanssa kilpailu on tuttua Suomesta, Alarotu naurahtaa.

Prisma Peremarketin vahvuus Virossa on Ilkka Alarodun mukaan laaja valikoima sekä päivittäistavarassa että käyttötavaroissa. Kaikki tarvittava löytyy saman katon alta ja taatusti edulliseen hintaan.

– Tulemme jatkossakin huolehtimaan siitä, että Prismalla on edullisin ostoskori.

Koronakriisi kasvatti myös Virossa ruokakaupan verkkokauppa. Prisma Peremarketinkin verkkokauppa kasvoi merkittävällä tavalla ja lisää henkilökuntaa palkattiin muun muassa tuotteiden keräilyyn.

– Verkkokaupan osuus kasvoi koronakriisin aiheuttaman poikkeustilan aikana ja sen osuus on pysynyt edelleen korkeammalla tasolla kuin ennen epidemiaa.

Ilkka Alarotu hoitaa Viron marketkaupan johtajan pestiä Suomesta käsin. Prisma Peremarketin operatiivisena johtajana jatkaa Teemu Kilpiä, jonka vastuulla ovat Prisman myymälät.

– Muun muassa uusien liikepaikkojen avaaminen vaatii läsnäoloa Virossa, joten tulen käymään siellä viikoittain. Seuraava reissu on edessä jo huomenna torstaina, Alarotu toteaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut