T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille

Sari Sopanen aloittaa Viru-hotellin johtajana 6.7.2020. Sokotel

Thea Ekholm

Ensi viikon maanantaina Tallinnassa sijaitseva Viru-hotelli, joka on muuten koko Viron suurin hotelli, saa uuden johtajan. Suomalaisten suosikkihotellia ryhtyy vetämään itsekin suomalainen Sari Sopanen.

Viimeiset reilut viisi vuotta Sari Sopanen on asunut Pärnussa, jossa hän on johtanut Hedon Spa & Hotel -kylpylähotellia. Nyt työ- ja kotipaikka vaihtuu Viron kesäpääkaupungista maan viralliseen pääkaupunkiin.

– Aloitin Hedon Spa & Hotellissa vuonna 2015 ja ajattelin työskenteleväni siellä pari kolme vuotta. Mutta työ oli kivaa ja viihdyin Pärnussa hyvin, joten aika kului sukkelaan. Olen ylpeä Hedonista, se on hieno tuote ja brändi, jonka taustalla on hieno tiimi. Koen, että työni täällä on nyt tehty ja on aika siirtyä eteenpäin, Sari Sopanen kertoo.

Sari Sopanen sai tiedon valinnastaan Virun johtajaksi juuri ennen kuin koronakriisi sulki rajat ja lopetti matkailun.

– Lojaalina työntekijänä lupasin hoitaa Hedonin koronakriisin yli ja niin tein. Nyt kun tilannetta katsoo, niin ehkä olisi ollut turvallisempaa jäädä kriisin jälkeen Pärnuun pyörittämään hotellitoimintaa, mutta minä rakastan haasteita ja niitä on nyt Tallinnassa.

Yksi erityinen vetovoimatekijä Tallinnaan muutossa on tietenkin Sari Sopasen puoliso Antti Valtanen. Nyt pariskunta pääsee pitkästä aikaa elämään yhteistä päivittäistä arkea saman katon alle.

– Antti on koko Pärnussa oloaikani ollut se, joka reissaa. Ensin Helsingistä Pärnuun ja sitten Tallinnasta Pärnuun. Nyt loppuu jokaviikkoinen reissaaminen, Sopanen toteaa.

Sari Sopasen kohdalla voi todella sanoa, että muutto Tallinnaan ja astuminen Viru-hotellin johtajan saappaisiin on paluu juurille. Sopanen nimittäin aloitti uransa Virossa Sokos-tavaratalon johtajana Tallinnassa vuonna 1996. Nyt hän palaa saamaan osoitteeseen, kuin silloin, mutta johtamaan hotellia.

– Silloin asuntoni oli Tuukri-kadulla ja nyt uuden asuntomme parveke on Tuukri-kadulle päin. Tässäkin ympyrä sulkeutuu, Sopanen nauraa.

Eikä ketjutoimintakaan ole yksityistä hotellia viime vuodet johtaneelle Sopaselle uutta. Hän meni S-ryhmän palvelukseen suoraan yliopistosta ja teki siellä 17 vuoden uran. Vuonna 2000 hän johti muun muassa S-ryhmän euroon siirtymistä ja lisäksi hän on toiminut viiden eri Sokos-hotellin johtajana.

Ketjutoiminta tuli tutuksi myös Scandic Continental -hotellin johtajana 2010-luvun alussa ja Restel Oy:n ravintolapuolen ketjujohtajana vuosina 2014-2015.

– Ystävilleni olenkin nauranut, että tykkään kaikesta isosta. Scandic Continental kun oli tuolloin Suomen suurin hotelli, Sopanen kertoo.

Sarin rakas harrastus on ratsastaminen, mutta oma hevonen jää ainakin toistaiseksi Pärnuun.

– Hevoseni ei suostu muuttamaan Tallinnaan ennen kuin on nähnyt kuvia ja saanut suosituksia uudesta tallipaikastaan, Sopanen nauraa.

Pärnu on vilkas kesäkaupunki, jossa talvet ovat verkkaisen rauhallisia. Tallinnassa vilskettä riittää ympäri vuorokauden.

– Kun aikanaan muutin Pärnuun, olin joka paikassa liian aikaisin, kun en ymmärtänyt kuinka nopeaa siellä on liikkua. Tallinnassa minulla on kävelymatka töihin, mutta voi vaatia hiukan opettelua varata riittävästi aikaa paikasta toiseen liikkumiseen.

Hotellinjohtaja Sari Sopanen haluaa itse olla paikan päällä ja elää ja hengittää samaa ilmaa työntekijöiden ja asiakkaiden kanssa.

– Itse koen, ettei hotellinjohtajan työtä voi tehdä toisesta maasta käsin. Tämä työ on ihmisten kanssa tekemistä. Se jää kyllä kaukaiseksi, jos ei ole paikan päällä. Näen itseni myös hotellin tärkeäksi markkinoijaksi ja myyjäksi. Jos ei itse ole paikalla markkinassa niin, miten sitä työtä sitten tekee, Sopanen toteaa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut