T24: Kiinnostaako purjehtiminen Virossa? – Lue konkareiden vinkit

Thea Ekholm

Tänä kesänä Suomenlahdella ja Riianlahdella liikkuu tavallista enemmän purjehtijoita koronaviruksen aiheuttamien matkustusrajoitusten takia. Monien suunnitelmat purjehtia vaikkapa Ruotsiin tai jonnekin kauemmas ovat vaihtuneet purjehdukseen Virossa ja Riianlahdella.

Saman asian on havainnut myös Suomenlahden merivartiosto, jolla oli varsinkin lämpimän alkukesän aikaan ennätysmäärä meripelastus- ja avustustapahtumia.

Virossa tänäkin kesänä purjehduslomaa viettävät Sari ja Tarmo Suomalainen ovat harrastaneet purjehdusta jo parikymmentä vuotta. Pariskunta aloitti purjehdusharrastuksen aikuisiällä suorittamalla aluksi saaristo- ja rannikkolaivurikurssit. Sari kävi vielä parilla purjehduskurssillakin.

– Alkuvuosina saimme myös paljon vinkkejä kokeneemmilta purjehtijoilta, jotka jakavat mielellään tietoa ja kokemuksia esimerkiksi uusista satamista ja reiteistä. Ne kannattaa noviisien hyödyntää, Sari Suomalainen sanoo.

Nykyään pariskunta purjehtii Virossa ja Baltiassa joka kesä 3-7 viikkoa. Suomalaisten vene on yli 10 metriä pitkä Scanmar 345, joka on ruotsalaisvalmisteinen ketterä menopeli. Purjehdusseuraa tarjoavat perheen kaksi toyvillakoiraa.

– Olemme Helsingfors Segelklubin eli HSK:n jäseniä ja Baltiaan innostuimme purjehtimaan ensimmäisen kerran heidän järjestämänsä eskaaderin eli matkapurjehdustapahtuman tiimoilta. Tällaiset yhteiset matkapurjehdukset yhdessä kokeneiden purjehtijoiden kanssa ovat mainio tapa aloittelijalle lähteä uusille vesille ja kartuttaa omaa kokemusta. Eskaadereissa ei tarvitse purjehtia peräkanaa vaan voidaan sopia tapaaminen seuraavaan etappisatamaan, Sari kertoo.

Hyviä vinkkejä Virossa purjehtimiseen saa Suomalaisten mukaan Helsingin venemessuilla jaossa olevasta Sail in Estonia and Latvia -oppaasta. Siinä on esitelty Viron ja Latvian vierasvenesatamat palveluineen ja sisäänajo-ohjeineen.

– Opas on toteutettu osana EU-projektia, jonka tarkoitus on edistää veneilyturismia Virossa ja Latviassa. Opas tarjoaa hyödyllistä tietoa, mutta siihen kannattaa suhtautua myös pienellä varauksella tuon markkinointihenkisyyden takia. Kaikkia uudistuksia ei ole ehditty toteuttaa ja esimerkiksi satamien syvyystiedot eivät välttämättä pidä paikkansa, vaan ne on arvioitu vähän yläkanttiin, Sari kertoo.

Reaaliaikaista tietoa Viron satamista ja väylistä löytyy täältä.

Piritan satama on yksi Tallinnan neljästä satamasta. Siellä on noin 50 laituripaikkaa vierasveneilijöille. Visit Tallinn

Suomalaisten mielestä purjehtimisesta nauttii eniten, kun ei ole liikkeellä liian tiukkojen aikataulujen mukaan, vaan etenee tuulten mukaan. Ja muutama tuulipäivä kannattaakin varata matkaohjelmaan.

– Säätietoja ja aallonkorkeutta kannattaa seurata useita eri lähteistä. Mekin olemme jo tänä kesänä viettäneet tuulen takia ekstrapäiviä Haapsalussa, Kuressaaressa ja Latvian Rojassa. Silloin voi vaikka vuokrata fillarit tai auton ja tutustua sataman lähiympäristöön, Sari vinkkaa.

Virossa ja Latviassa purjehtiessa kannattaa muistaa, että nousevalta tuulelta ja aallokolta ei pääse saariston suojaan tai luonnonsatamaan kuten Suomessa. Riianlahdella aallokko on terävää ja ilkeää, vaikka tuulta olisi alle 10 metriä sekunnissa.

– Netistä kannattaa myös seurata paikallista tapahtumatarjontaa, kuten satamien meripäiviä ja jokakesäistä Muhu Väinä -regattaa. Ne voivat vaikuttaa satamien tilanteeseen, Sari muistuttaa.

Suomalaisten mukaan Baltian satamissa on aina tilaa, vaikka niihin saapuisi myöhään illalla. Lähes kaikissa satamissa on vastassa satamakapteeni, joka näyttää paikan, mihin veneen voi kiinnittää.

– Jos on tavanomaista isompi tai painavampi alus, niin kannattaa soittaa satamakapteenille etukäteen.

Sari ja Tarmo Suomalaisen suosikkisatamia Virossa ovat muun muassa Saarenmaan pääkaupungissa Kuressaaressa sijaitseva vierasvenesatama, joka sijaitsee aivan historiallisen linnan kupeessa. Myös Narvan keskustassa sijaitseva vierasvenesatama ja Kihnun ja Muhun saarien satamat ovat kokemisen arvoisia paikkoja.

– Kuressaaren satamakapteeni Oscar Jögi on legendaarinen Grand old man, joka luo satamaan ihan oman fiiliksen. Hänestä ovat puhuneet myös monet muut venekunnat.

Yleisohjeena onnistuneelle purjehduslomalle ulkomailla Suomalaiset antavat yhden vinkin: avoimen mielen.

– Ihmiset ovat yleensä ystävällisiä ja auttavaisia ja yhteinen harrastus yhdistää ja antaa uusia ystävyyksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 2. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 3. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 4. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 5. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 6. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 7. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 10. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 12. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 13. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 14. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 15. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 7. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 8. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 9. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 10. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 11. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 12. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 13. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 14. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria
 15. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.