T24: Viron kansallismuseo isännöi Rally Estoniaa syyskuussa – Etelä-Viron teiden varsille otetaan 16 000 katsojaa

Thea Ekholm

Tartossa sijaitseva Viron kansallismuseo ERM toimii syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Rally Estonian kilpailukeskuksena, joka isännöi rallin huoltoaluetta ja jossa järjestetään rallin startti sekä maaliseremoniat.

Itse museo pysyy suljettuna. Alun perin MM-rallin järjestäjät halusivat museon sulkevan ovensa 10 päivän ajaksi, mutta neuvottelujen jälkeen päädyttiin viiteen päivään.

– Meidän otettava huomioon koronaviruksen mahdollinen leviäminen ja varmistettava, että kaikki ERM:in työntekijät sekä kisaorganisaatiossa työskentelevät ihmiset ovat turvassa. Se on syy, miksi ERM on suljettava, Rally Estonian järjestäjä Silver Kütt kertoo.

Koronavirus on aiheuttanut Viron kansallismuseon budjettiin lähes 500 000 euron vajeen, mutta sitä ei pystytä paikkamaan rallifanien avulla.

Viron kansallismuseon johtajan Alar Kariksen mukaan museo on kuitenkin jo suunnitellut ralliaiheista näyttelyä.

– Monet rallifanit saapuvat Viroon naapurimaista, joten heidän on helppo palata tänne myöhemmin tutustumaan näyttelyyn. Paikan päälle saapuville rallitalleille ja niiden kuljettajille voimme järjestää yksityiskierroksia museossa, jos he ovat kiinnostuneita, Karis kertoi Viron yleisradion haastattelussa.

Vaikka Virossa lievennettiin koronavirukseen liittyviä kokoontumisrajoituksia viimeksi 15. heinäkuuta, on Rally Estonian rajoitettava katsojien lukumäärää kapasiteettirajoitusten vuoksi. Vaikkakin Viron pääministeri Jüri Ratas totesi, että ensimmäinen Viron maaperällä järjestettävä MM-ralli tarvitsee erikoiskohtelua.

Tämän hetken tietojen mukaan Rally Estoniaan voi osallistua yhteensä 20 000 ihmistä. Määrän on laskettu mukaan niin kuljettajat, katsojat, tiimit kuin muu henkilökuntakin.

Etelä-Viron teiden varteen on myynnissä yhteensä 16 000 rallipassia, joilla jokaisella pääsee seuraamaan rallin kaikkia viittä erikoiskoetta.

Rally Estoniaan on myynnissä 16 erilaista lippupakettia, joita jokaista myydään 1 000 kappaletta. Näin katsojat saadaan jaettua koronarajoitusten vaatimiin tuhannen hengen ryhmiin, joilla jokaisella on omat katselualueensa tapahtuman ajan. Tavoite on, etteivät eri ryhmien jäsenet ole kontaktissa toisiinsa. Rallipassien hinta on 65 euroa ja ne tulevat myyntiin elokuun alussa.

Rally Estonian johtajan Urmo Aavan mukaan järjestäjäryhmä on myös valmis muuttamaan suunnitelmia, jos koronaviruksen toinen aalto iskee syksyllä.

– Emme halua lieventää kokoontumisrajoituksia enempää, mutta meidän on myös oltava valmiita laskemaan katsojakapasiteetti takaisin nollaan. Se ei ole yksinkertainen prosessi, Aava toteaa.

Lue myös: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia

Viron mediaa ovat viime aikoina puhuttaneet majoitusten hinnat ralliviikonlopun aikana Etelä-Virossa. Moni epäili, että tämä jää Viron viimeiseksi MM-ralliksi, jos hinnat eivät muutu kohtuullisemmiksi. Edelleen on tarjolla vaihtoehtoja, joiden hinnat nousevat tuhansiin euroihin, mutta myös edullisempia vaihtoehtoja on tarjolla.

Lisäksi Rally Estonia on avannut sivuston, jonka kautta etelävirolaiset voivat tarjota kotimajoitusta kansainvälisille rallifaneille.

– Kaikkien virolaisten on nyt osallistuttavat rallin järjestelyihin. Viron mukanaolo tämän vuoden MM-rallissa ei ole päätavoite, vaan se on toivottavasti uuden ralliperinteen alku. Majoitushinnat kannattaa pitää kohtuullisina. Tällä tavalla voimme lähettää viestin, että ulkomaiset rallifanit ovat tervetulleita tänne niin nyt kuin tulevaisuudessakin, Urmo Aava toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 2. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 3. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 4. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 5. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 6. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 7. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 10. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 12. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 13. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 14. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 15. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 7. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 8. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 9. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 10. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 11. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 12. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 13. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 14. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria
 15. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.