T24: Viron kansallismuseo isännöi Rally Estoniaa syyskuussa – Etelä-Viron teiden varsille otetaan 16 000 katsojaa

Thea Ekholm

Tartossa sijaitseva Viron kansallismuseo ERM toimii syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Rally Estonian kilpailukeskuksena, joka isännöi rallin huoltoaluetta ja jossa järjestetään rallin startti sekä maaliseremoniat.

Itse museo pysyy suljettuna. Alun perin MM-rallin järjestäjät halusivat museon sulkevan ovensa 10 päivän ajaksi, mutta neuvottelujen jälkeen päädyttiin viiteen päivään.

– Meidän otettava huomioon koronaviruksen mahdollinen leviäminen ja varmistettava, että kaikki ERM:in työntekijät sekä kisaorganisaatiossa työskentelevät ihmiset ovat turvassa. Se on syy, miksi ERM on suljettava, Rally Estonian järjestäjä Silver Kütt kertoo.

Koronavirus on aiheuttanut Viron kansallismuseon budjettiin lähes 500 000 euron vajeen, mutta sitä ei pystytä paikkamaan rallifanien avulla.

Viron kansallismuseon johtajan Alar Kariksen mukaan museo on kuitenkin jo suunnitellut ralliaiheista näyttelyä.

– Monet rallifanit saapuvat Viroon naapurimaista, joten heidän on helppo palata tänne myöhemmin tutustumaan näyttelyyn. Paikan päälle saapuville rallitalleille ja niiden kuljettajille voimme järjestää yksityiskierroksia museossa, jos he ovat kiinnostuneita, Karis kertoi Viron yleisradion haastattelussa.

Vaikka Virossa lievennettiin koronavirukseen liittyviä kokoontumisrajoituksia viimeksi 15. heinäkuuta, on Rally Estonian rajoitettava katsojien lukumäärää kapasiteettirajoitusten vuoksi. Vaikkakin Viron pääministeri Jüri Ratas totesi, että ensimmäinen Viron maaperällä järjestettävä MM-ralli tarvitsee erikoiskohtelua.

Tämän hetken tietojen mukaan Rally Estoniaan voi osallistua yhteensä 20 000 ihmistä. Määrän on laskettu mukaan niin kuljettajat, katsojat, tiimit kuin muu henkilökuntakin.

Etelä-Viron teiden varteen on myynnissä yhteensä 16 000 rallipassia, joilla jokaisella pääsee seuraamaan rallin kaikkia viittä erikoiskoetta.

Rally Estoniaan on myynnissä 16 erilaista lippupakettia, joita jokaista myydään 1 000 kappaletta. Näin katsojat saadaan jaettua koronarajoitusten vaatimiin tuhannen hengen ryhmiin, joilla jokaisella on omat katselualueensa tapahtuman ajan. Tavoite on, etteivät eri ryhmien jäsenet ole kontaktissa toisiinsa. Rallipassien hinta on 65 euroa ja ne tulevat myyntiin elokuun alussa.

Rally Estonian johtajan Urmo Aavan mukaan järjestäjäryhmä on myös valmis muuttamaan suunnitelmia, jos koronaviruksen toinen aalto iskee syksyllä.

– Emme halua lieventää kokoontumisrajoituksia enempää, mutta meidän on myös oltava valmiita laskemaan katsojakapasiteetti takaisin nollaan. Se ei ole yksinkertainen prosessi, Aava toteaa.

Lue myös: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia

Viron mediaa ovat viime aikoina puhuttaneet majoitusten hinnat ralliviikonlopun aikana Etelä-Virossa. Moni epäili, että tämä jää Viron viimeiseksi MM-ralliksi, jos hinnat eivät muutu kohtuullisemmiksi. Edelleen on tarjolla vaihtoehtoja, joiden hinnat nousevat tuhansiin euroihin, mutta myös edullisempia vaihtoehtoja on tarjolla.

Lisäksi Rally Estonia on avannut sivuston, jonka kautta etelävirolaiset voivat tarjota kotimajoitusta kansainvälisille rallifaneille.

– Kaikkien virolaisten on nyt osallistuttavat rallin järjestelyihin. Viron mukanaolo tämän vuoden MM-rallissa ei ole päätavoite, vaan se on toivottavasti uuden ralliperinteen alku. Majoitushinnat kannattaa pitää kohtuullisina. Tällä tavalla voimme lähettää viestin, että ulkomaiset rallifanit ovat tervetulleita tänne niin nyt kuin tulevaisuudessakin, Urmo Aava toteaa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut