Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Maarjamäen linnan puutarha on Tallinnan kesäkeidas

Viron historiallisen museon hallinnoima Maarjamäen linna Piritan rantatien varrella on mainio kesäpäivän retkikohde Tallinnassa.

Vuonna 1874 valmistunut Maarjamäen linna ei oikeastaan ole linna vaan enemmänkin kartano, joka on palvellut historiansa aikana muun muassa kreivi Anatoli Orlov-Davydovin kesäasuntona, suosittuna yökerhona ja Viron tasavallan lentokouluna.

Nykyään kartanon puistoa ympäröivien muurien suojissa toimii kolme museota: Viron historiallinen museo, Viron elokuvamuseo sekä kartanon tallihuoneessa sijaitseva virolaisen kevyen musiikin historiasta kertova museo.

Maarjamäen linna avattiin mittavan remontin jälkeen helmikuussa 2018 juuri Viron itsenäisyyden satavuotisjuhliin. Museon Minun vapaa maani -pysyväisnäyttely voitti samana vuonna Viron museoiden parhaan perusnäyttelyn palkinnon ja itse kartano ja sen puisto palkittiin Viron parhaana matkailukohteena.

Tällä hetkellä Maarjamäen linnassa on perusnäyttelyn lisäksi avoinna virolaisesta pop-ikonista Anne Veskistä ja hänen urastaan kertova näyttely.

Viron elokuvamuseon pysyväisnäyttely Otto yksi puolestaan kertoo elokuvanteosta ja siinä liikutaan elokuvan teon eri vaiheissa ikään kuin kameran takana. Museon vaihtuva näyttely esittelee parhaillaan Cosplay-kulttuuria Virossa. Se on avoinna marraskuuhun 2020 saakka.

Linnan tallirakennuksessa esillä oleva Vapauden ääni -näyttely taas kertoo virolaisen kevyen musiikin historiasta. Vuosiin 1901-2001 keskittyvä näyttely on Viron teatteri- ja musiikkimuseon sekä virolaisten muusikoiden lahja satavuotiaalle Virolle.

Tänä kesänä Maarjamäen linnassa aloitti myös uusi ravintola Riviera Palais Brasserie, joka on saanut jo paljon kehuja muun muassa suomalaisten bloggaajien keskuudessa. Ravintolan taustajoukoissa ovat Kadriorgissa suosittua Salt-ravintolaa pyörittävät Tiina ja Risto Kōresoo, mutta ravintolaa operoivat suomalaiset Susanna ja Sami Karranno.

Riviera Palais Brasserien ruokalistalla on rentoja bistroherkkuja. Kesällä ravintolan terassilla grillataan ja sunnuntaisin tarjoillaan brunssia. Lisäksi ravintolassa tarjoillaan aamiaista ja kello viiden teetä. Hyvän ruoan lisäksi parasta ravintolassa on sen upea merinäköala Tallinnan lahdelle.

Omia eväitään voi nauttia linnan puutarhan piknikpaikoilla viihtyisästi puisilla penkeillä istuen. Erikoisempaa nähtävää tarjoaa linnan takapihalla oleva veistospuisto, jonne on kerätty jäänteitä neuvostoajan patsaista.

Lyhyen kävelymatkan päässä Maarjamäen linnasta on myös vaikuttava kommunismin uhrien muistomerkki.

Maarjamäen historiallinen keskus on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10.00-18.00. Linnan puutarhaan ja veistospuistoon on vapaa pääsy.

Maarjamäen linnaan pääsee helposti Tallinnan keskustasta busseilla nro 1A, 8, 34A ja 38, jotka kaikki lähtevät Viru-keskuksen kellarikerroksessa sijaitsevasta bussiterminaalista. Satamasta linnalle voi kävellä uutta merenrantaan pitkin kulkevaa Reidi-tietä pitkin.