T24: Maarjamäen linnan puutarha on Tallinnan kesäkeidas

Thea Ekholm

Viron historiallisen museon hallinnoima Maarjamäen linna Piritan rantatien varrella on mainio kesäpäivän retkikohde Tallinnassa.

Vuonna 1874 valmistunut Maarjamäen linna ei oikeastaan ole linna vaan enemmänkin kartano, joka on palvellut historiansa aikana muun muassa kreivi Anatoli Orlov-Davydovin kesäasuntona, suosittuna yökerhona ja Viron tasavallan lentokouluna.

Nykyään kartanon puistoa ympäröivien muurien suojissa toimii kolme museota: Viron historiallinen museo, Viron elokuvamuseo sekä kartanon tallihuoneessa sijaitseva virolaisen kevyen musiikin historiasta kertova museo.

Maarjamäen linna avattiin mittavan remontin jälkeen helmikuussa 2018 juuri Viron itsenäisyyden satavuotisjuhliin. Museon Minun vapaa maani -pysyväisnäyttely voitti samana vuonna Viron museoiden parhaan perusnäyttelyn palkinnon ja itse kartano ja sen puisto palkittiin Viron parhaana matkailukohteena.

Tällä hetkellä Maarjamäen linnassa on perusnäyttelyn lisäksi avoinna virolaisesta pop-ikonista Anne Veskistä ja hänen urastaan kertova näyttely.

Viron elokuvamuseon pysyväisnäyttely Otto yksi puolestaan kertoo elokuvanteosta ja siinä liikutaan elokuvan teon eri vaiheissa ikään kuin kameran takana. Museon vaihtuva näyttely esittelee parhaillaan Cosplay-kulttuuria Virossa. Se on avoinna marraskuuhun 2020 saakka.

Linnan tallirakennuksessa esillä oleva Vapauden ääni -näyttely taas kertoo virolaisen kevyen musiikin historiasta. Vuosiin 1901-2001 keskittyvä näyttely on Viron teatteri- ja musiikkimuseon sekä virolaisten muusikoiden lahja satavuotiaalle Virolle.

Jäänteitä neuvostoaikaisista patsaista on linnan takana sijaitsevassa veistospuistossa. Thea Ekholm

Tänä kesänä Maarjamäen linnassa aloitti myös uusi ravintola Riviera Palais Brasserie, joka on saanut jo paljon kehuja muun muassa suomalaisten bloggaajien keskuudessa. Ravintolan taustajoukoissa ovat Kadriorgissa suosittua Salt-ravintolaa pyörittävät Tiina ja Risto Kōresoo, mutta ravintolaa operoivat suomalaiset Susanna ja Sami Karranno.

Riviera Palais Brasserien ruokalistalla on rentoja bistroherkkuja. Kesällä ravintolan terassilla grillataan ja sunnuntaisin tarjoillaan brunssia. Lisäksi ravintolassa tarjoillaan aamiaista ja kello viiden teetä. Hyvän ruoan lisäksi parasta ravintolassa on sen upea merinäköala Tallinnan lahdelle.

Omia eväitään voi nauttia linnan puutarhan piknikpaikoilla viihtyisästi puisilla penkeillä istuen. Erikoisempaa nähtävää tarjoaa linnan takapihalla oleva veistospuisto, jonne on kerätty jäänteitä neuvostoajan patsaista.

Lyhyen kävelymatkan päässä Maarjamäen linnasta on myös vaikuttava kommunismin uhrien muistomerkki.

Maarjamäen historiallinen keskus on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10.00-18.00. Linnan puutarhaan ja veistospuistoon on vapaa pääsy.

Maarjamäen linnaan pääsee helposti Tallinnan keskustasta busseilla nro 1A, 8, 34A ja 38, jotka kaikki lähtevät Viru-keskuksen kellarikerroksessa sijaitsevasta bussiterminaalista. Satamasta linnalle voi kävellä uutta merenrantaan pitkin kulkevaa Reidi-tietä pitkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 2. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 3. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 4. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 5. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 6. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 7. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 8. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 9. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 10. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 11. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 12. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 13. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 14. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 15. Lisää rakentamista Otaniemeen: Biologin ja Meritekniikan alueista suunnittelukilpailu

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 7. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 8. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 9. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 10. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 11. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 12. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 13. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 14. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria
 15. Näitä makkaroita Suomessa syötiin ennen HK:n valtakautta – "Paistettiin runsaassa voissa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.