T24: Voltvetin kartano joutuu vasaran alle – Viron valtio myy kartanon huutokaupalla

Thea Ekholm

Viron valtion kiinteistöyhtiö (RKAS) on asettanut Tihemetsan pienkauppalassa, Pärnun maakunnassa sijaitsevan Voltvetin kartanon julkiseen huutokauppaan. Kartanon ja siihen kuuluvan puistoalueen lähtöhinta on 97 000 euroa.

Voltvetin kartano tai Tihemetsan kartano, jolla nimellä paikka myös tunnetaan, mainitaan kirjallisissa lähteissä ensimmäisen kerran jo vuonna 1601. Kartanon nykyiset rakennukset ovat kuitenkin peräisin 1830-luvulta.

Kartanossa toimi 1930-1970 maatalousteknillinen ammattikoulu, jonka aikana tiloja muokattiin ja rakennettiin uudestaan useita kertoja. Viimeiset neljä talvea kartano on seissyt tyhjillään.

Voltvetin kartanoon kuuluu myös puistoalue, jonka vanhimmat osat on perustettu jo 1700-luvulla. Puistossa on yli 100 puu- ja pensaslajia, joista osa on harvinaisia. Lisäksi on lampia ja suihkulähde sekä harvinainen luonnonkivistä rakennettu kupolinmuotoinen luola.

Voltvetin kartanon nimi tulee sen 1600-luvun omistajasuvun von Wolffeldtien nimestä. Kartanon viimeinen omistajasuku olivat von Strykit. Heidän hallussaan kartano oli vuoteen 1919 saakka, jolloin se luovutettiin Viron valtiolle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut