Tallink-konserni ilmoitti aloittavansa syyskuun ensimmäisellä viikolla neuvottelut irtisanomisista Virossa ja Latviassa. Lisäksi Suomen tytäryhtiössä on käynnissä mittavat maa- ja merihenkilöstön lomautukset.
Lomautukset koskevat lähes kaikkia Tallink Silja Oy:n 1 200 työntekijää niin maaorganisaatiossa kuin Suomen lipun alla operoivilla kahdella laivalla Silja Serenadella ja Baltic Princessillä. Lomautukset jatkuvat koko- tai osa-aikaisina toistaiseksi.
– Koronapandemiatilanteen viimeaikainen paheneminen, kotimarkkinoidemme erilaiset lähestymistavat matkustusrajoituksiin ja matkustusohjeita koskeva sekava viestintä, ovat kaikki vaikuttaneet kielteisesti lipunmyyntiimme viimeisen kolmen viikon aikana. Koska päätöksiä valtioiden tukitoimista ei ole vielä tehty, on meidän optimoitava liiketoimintaamme nopeasti yrityksen taloudellisen kestävyyden valmistamiseksi, Tallink-konsernin toimitusjohtaja Paavo Nõgene toteaa yrityksen lehdistötiedotteessa.
Tallink-konserni seuraa tilanteen kehittymistä tiiviisti ja tarvetta sopeuttamistoimenpiteiden riittävyydestä arvioidaan jatkuvasti.
– On selvää, että nykytilanteessa ei ole taloudellisesti mahdollista jatkaa kaikkien syksylle ja talvelle suunniteltujen tuotteiden ja palvelujen tarjoamista. Näin ollen emme myöskään pysty tarjoamaan niin paljoa työtä konsernimme työntekijöille kuin toivoimme, Nõgene lisää.
Lue myös: Koronavirus romahdutti matkustajamäärät – Tallink jättää syksyllä neljä laivaa satamaan
Tallink toivoi vielä keväällä pystyvänsä palauttamaan liikennöinnin Ruotsiin, mutta toisin kävi. Matkustusrajoitukset ovat edelleen voimassa. Lisäksi monet tekijät vaikuttavat kielteisesti matkustamiseen Suomen ja Viron välillä.
– Toivon vilpittömästi, että hallitustason keskustelut palkkatukijärjestelmistä Suomessa, Ruotsissa ja Virossa johtavat pian myönteisiin päätöksiin, jolloin pystyisimme vähentämään irtisanomisia, uudelleenorganisointia ja lomautuksia. Esimerkiksi Suomessa henkilöstön lomautusten laajuus ja kesto ovat täysin riippuvaisia mahdollisista Suomen merenkulun tukipaketeista, Nõgene sanoo.
Käynnissä olevat lomautus- ja irtisanomisprosessit vaikuttavat yhteensä jopa 2 500 Tallink-konsernin työntekijään eri maissa.
– Matkailualan yritykset ovat kokeneet suurimmat menetykset liiketoiminnassaan tämän koronakriisin aikana, ja niiden elpyminen myös vie pisimpään. Matkailualan kilpailukyvyn ylläpitäminen vaatii riittävää tukea valtioilta ainakin ensi vuoden alkukesään asti. Saksa on hyvä esimerkki siitä, kuinka valtio tarjoaa elintärkeää tukea yrityksillä. Palkkatukea jatketaan siellä ainakin vuoden 2021 loppuun, Nõgene toteaa.