T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: ”Viru-hotelli on monipuolinen viihdekeskus, jonka vetovoima täytyy vain kaivaa esiin”

Thea Ekholm

Heinäkuun alussa Tallinnan legendaarinen Viru-hotelli sai uuden johtajan, kun Pärnussa sijaitsevan Hedon Spa & Hotel -kylpylähotellin johtajana aikaisemmin tunnettu Sari Sopanen otti haasteen vastaan ja lähti töihin Viron kilpailluimmalle hotellimarkkinalle Tallinnaan.

Helpompiakin töitä varmasti löytyy, kun lähteä johtamaan huonemäärällä mitattuna ehkäpä koko Viron suurinta hotellia koronaviruksen kurittamaan Tallinnaan, jossa kadut ovat edelleen tyhjinä matkailijoista.

– Olen monelle ihmiselle sanonut, että nyt on hyvä aika tulla Tallinnaan. Vanhakaupunki on vain sinun käytössäsi, eivätkä aasialaiset turistiryhmät tuki katuja. Myös hintataso on tällä hetkellä matkailijan näkökulmasta todella kohtuullinen, Sari Sopanen kertoo.

Kohtuullisen hintatason taustalla on kova hintakilpailu, jota Tallinnan hotellit käyvät keskenään. Joissain hotelleissa hinnat on vedetty niin alas, että herää kysymys, onko se enää kannattavaa.

– Tässä tilanteessa täytyy olla onnellinen, että Viru-hotellin taustalla on iso konserni, jonka tukeen voi vaikeassa tilanteessa luottaa, Sopanen sanoo.

Vielä alkukesästä, kun Suomi kesäkuun puolessa välissä poisti matkustusrajoitukset Viroon, erityisesti Tallinnassa odotettiin suomalaismatkailijoista pelastusta kesäsesongille. Tallinnassa kun kotimaan matkailijoiden osuus on aina ollut paljon pienempi kuin esimerkiksi Pärnussa.

– Suomalaisia ei sitten kesän aikana tullutkaan Viroon niin paljon kuin oli odotettu. Heinäkuussa markkina ehti hiukan elpyä, mutta elokuussa matkustajamäärät taas laskivat.

Kun Sari Sopaselta kysyy Viru-hotellin käyttöastetta ja matkailijamääriä kesän ajalta, muuten niin positiivinen nainen hiukan ahdistuu ja toteaa seuraavaa.

– Menemme samaa tahtia markkinan kanssa, mutta 516 huoneen hotellissa pudotus esimerkiksi käyttöasteessa on ollut markkinatilannetta suurempi.

Sopasen haastattelu tehdään samalla viikolla, kun Viron matkailuala on lähettänyt maan hallitukselle kirjeen, jossa pyydetään jatkamaan viime keväänä käytössä ollutta palkkatukea kevääseen 2021 saakka. Muuten edessä voi olla 15 000 ihmisen irtisanominen.

Viru-hotellikin irtisanoi ennakkoilmoituksensa mukaan heinäkuussa 70 ihmistä. Se on kolmasosa koko hotellin henkilöstöstä.

– Viron hallituksella on tässä tilanteessa tasan kaksi vaihtoehtoa. Maksaa matkailualalle palkkatukea tai maksaa sitten irtisanotuille ihmisille työttömyyskorvausta, Sopanen sanoo.

Viron matkailualan julkaisemat kesää koskevat myyntiluvut ovat karmaisevaa luettavaa. Koko alan tulot ovat tippuneen koronapandemian takia 50-90 prosenttia ja majoituspalveluiden myynnin liikevaihto on laskenut keskimäärin 59 prosenttia.

Eniten majoitustuotot ovat laskeneet Tallinnassa: kesäkuussa 88 prosenttia, heinäkuussa 68 prosenttia ja elokuussa 72 prosenttia.

Sari Sopasella on nyt ollut muutama kuukausi aikaa tutustua Viru-hotelliin tarkemmin. Mitä suunnitelmia uudella johtajalla on hotellin suhteen?

– Lyhyellä kokemuksella voin sanoa, että Viru on hyvin säilynyt keski-ikäinen daami, joka täyttää muutaman vuoden kuluttua jo 50 vuotta. Hotellilla on mieletön historia ja siihen liittyy paljon tarinoita. Haluan tuoda ne kaikki esiin ja saada henkilöstömme olemaan ylpeä tästä ainutlaatuisesta hotellista.

Viru-hotellin vahvuuksia ovat Sopasen mukaan erityisesti sen sijaiti sekä naapurissa sijaitseva Viru-keskus palveluineen.

– Tämä on iso ja vetovoimainen taloa, jossa saman katon alle mahtuu vaikka mitä. Meiltä löytyy viihdettä, ravintoloita ja baareja ja parhaillaan uudistamme kauneus- ja hyvinvointipuolen palveluita. Ja mikä parasta kaikki on saman katon alla ja rospuuttokelillä pääsee kuivin jaloin joka paikkaa, Sopanen nauraa.

Myös Viru-hotellin viihdetarjontaa on tarkoitus uudistaa.

– Itse näen Viru-hotellin kuivan maan risteilylaivana eli viihdekeskuksena, joka voi tarjota joka viikonpäivä erilaista ohjelmaa. Täällä voisi olla hyvät päivätanssit, karaokeiltoja, olut-tastingeja ja bileiltoja yökerhossa. Ja tietenkin jatkamme myös Virun kuuluisaa kabareeta, joka tänä syksynä starttaa lokakuussa.

Sari Sopaselle muutto Tallinnaan ja työ Viru-hotellin johtajana on oikeastaan paluu juurille. Sopanen nimittäin aloitti aikanaan uransa Virossa vuonna 1996 Sokos-tavaratalon johtajana Tallinnassa. Nyt hän työskentelee samassa osoitteeseen, kuin silloin, mutta johtaa tällä kertaa hotellia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut