T24: Syksy tuo uusia kiinnostavia näyttelyitä Tallinnan museoihin

Tallinnan Fotografiskassa on parhaillaan esillä amerikkalaisen valokuvaajan Alex Pragerin näyttely Welcome home. Alex Prager

Thea Ekholm

Elo-syyskuun aikana monet Tallinnan museoiden näyttelyistä ovat vaihtuneet uusiin. Myös loka- ja marraskuulle on luvassa uusia kiinnostavien näyttelyiden avajaisia.

Fotografiska Tallinn

Valokuvataiteenmuseo Fotografiska on vaihtanut alkusyksyn aikana koronaviruksen takia pidemmän esilläolon saaneet näyttelynsä uusiin. Syyskuun 11. päivä avautui amerikkalaisen valokuvaajan ja elokuvaajan Alex Pragerin näyttely Welcome home. Prager sekoittaa töissään todellisuuden ja fiktion rajoja, mikä tekee valokuvista näennäisen eläviä. Myös kaikki hänen valokuvansa on tietoisesti lavastettu ja huolellisesti suunniteltu. Näyttely on avoinna 29.11.2020 saakka.

Perjantaina 25. syyskuuta Fotografiskassa avautuu syksyn toinen näyttely, joka esittelee ruotsalaisen valokuvaaja Erik Johanssonin töitä. Places Beyond -näyttely esittelee Johanssonin teknisillä taidoillaan ja rajattomalla mielikuvituksellaan luomia maailmoja. Hänen taitavasti sommitellut ja surrealistiset valokuvat kutsuvat katsojan jännittävälle matkalle kertoen samalla tarinoita todellisuuden ulkopuolelta.

Taidemuseo Kumu

Taidemuseo Kumun uutuusnäyttely esittelee Viron taidehistorian kiehtovimpiin taiteilijoihin kuuluvan avantgardisti Ado Vabben. Kyseessä on toistaiseksi laajin Ado Vabben (1892–1961) näyttely, joka esittelee taiteilijan 50-vuotisen uran eri aikakausia. Näyttely on avoinna 31.1.2021 saakka.

Kumussa avautuu 10. lokakuuta ensimmäinen Virossa koskaan järjestetty muinaisen Egyptin taidetta esittelevä näyttely. Egyptin loisto – Niilinlaakson taide -suurnäyttely esittelee arkeologisia löytöjä Italian Torinossa toimivan Museo Egiziosan maailman suurimpiin kuuluvasta muinaisen Egyptin taiteen ja kulttuurin kokoelmasta. Muinaisen Egyptin aarteita on samaan aikaan esillä Amos Rex -museossa Helsingissä. Näyttely on avoinna 21.3.2021 saakka.

Kadriorgin taidemuseo

Kadriorgin taidemuseon 26. syyskuuta avautuva kansainvälinen näyttely tutkii eläinten ja ihmisten suhteita. Aina vierellämme – Kissat ja koirat 1500-1800-luvun taiteessa käsittelee eläinten ja ihmisten välisisä suhteita kolmella vuosisadalla. Kissat ja koirat ovat eläneet ihmisen vierellä tuhansia vuosia ja innoittaneet taiteilijoita yhä uudelleen. Nykyään kissa ja koira ovat ihmisille ennen kaikkea lemmikkejä ja karvaisia ystäviä, mutta vanhemmassa taiteessa ne olivat usein uskonnollisia symboleja, hyveiden ja paheiden vertauskuvia sekä vallan ja säädyn ilmentäjiä. Näyttely on avoinna 28.2.2021 saakka.

Mikkelin museo

Laajemman yleisön nähtäväksi tulee 28. marraskuuta alkaen ensimmäistä kertaa Külli ja Peeter Värnikin taidekokoelma, jonka ytimen muodostavat taidekoulu Pallakseen liittyvien taiteilijoiden maisemamaalaukset. Mikkelin museossa esillä olevassa Maisemien matkassa - Värnikin perheen kokoelma -näyttelyssä on esillä modernistisia maisemamaalauksia muun muassa Oskar Kallisilta, Kondrad Mägeltä ja Aleksander Vardilta. Näyttely on avoinna 28.3.2021 saakka.

Adamson-Ericin museo

Marraskuun 13. päivä Adamson-Ericin museossa avautuu yhden Viron merkittävimmän taitelijan Kaljo Põllun näyttely Mytologinen muinaismaailma. Näyttely avaa suomalais-ugrilaisten ja Pohjolan kansojen maailmankuvaa ja luontoyhteyttä, joiden visualisoijana Põllu oli tunnettu. Mezzotintotekniikkaa ja sen tehoa hyväksi käyttäen taitelija on luonut vahvasti omannäköiset grafiikkasarjat, joissa kertoo tarinoita esivanhempien maailmankuvasta, legendoista, jumalien ja ihmisten suhteista, maailman luomisesta, myyttisistä toteemieläimistä ja luonnon voimasta. Näyttely on avoinna 21.3.2021 saakka.

Lentosataman merimuseo

Yhdysvaltojen luonnontieteellisen museon interaktiivinen näyttely Salaperäinen valtameri saapuu Lentosataman merimuseoon 17. lokakuuta. Se kertoo mukaansa tempaavalla tavalla valtamerien tutkimisen tämänhetkisestä tilanteesta ja esittelee uusimpia teknisiä laitteita sekä jännittävien löytöjen takana olevia tutkijoita. Valtamerinäyttelyä täydentää Itämeri maailmanmeressä -näyttely, joka esittelee lähimeremme erikoisia ominaisuuksia. Molemmat näyttelyt ovat avoinna 30.6.2021 saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.