T24: Tartossa katutaide on laitonta, mutta ei luvatonta – Opastettu kävelykierros esittelee kiinnostavimmat teokset

Tarton Kastani- ja Võru-katujen kulmassa on todellinen katutaidegalleria. Thea Ekholm

Thea Ekholm

Viron toiseksi suurin kaupunki, yliopistostaan tunnettu Tartto on viime vuosien aikana kehittynyt kiinnostavaksi katutaidekaupungiksi.

Katutaideteoksiin törmää helposti eri puolilla kaupunkia ja esimerkiksi Aparaaditehas-kulttuuritehtaan pihamaalla ja ympäristössä on useampiakin seinämaalauksia. Katutaiteen luonteeseen kuuluu se, että teokset saattavat elää vain hetken ja hävitä sitten katukuvasta vaikkapa rakennuksen purkamisen yhteydessä. Niinpä Tarton katutaidegalleria elää koko ajan.

Vaikka katutaide on Tartossa, kuten niin monessa muussakin kaupungissa, laitonta, eivät paikalliset viranomaiset puutu siihen. Katutaide saa elää omaa elämäänsä, koska katutaiteilijat ovat aina olleet tarkkoja siitä, että se sopii ympäristöönsä, eikä arvorakennusten seiniin maalata.

Jos haluaa tutustua Tarton katutaiteeseen ja taiteilijoihin pintaa syvemmältä, kannattaa osallistua Pseudo Tours -yrityksen järjestämälle opastetulle katutaidekierrokselle. Niitä järjestetään sekä Karlovan että Tarton vanhimman kaupunginosan Supilinnan kaduilla.

Aurinkoisena syyspäivänä pari tuntia kestävä katutaidekierros Karlovan idyllisessä kaupunginosassa kuluu kuin siivillä oppaamme Talvi Põldman johdolla. Põldman esittelee meille sekä vanhempia että uudempia teoksia katujen varsilla, kertoo niiden tekijöistä ja käy samalla läpi kaupunginosan historiaa.

Katutaideteoksia on autotallien seinissä, talojen kivijaloissa, sähkökaapeissa ja jopa vanhan sähkölaitoksen korkeassa piipussa. Sinne taideteokset päätyivät Tartossa järjestettävän Stencibility-katutaidefestivaalin ansiosta.

– Joka vuosi Stencibility-katutaidefestivaali etsii sopivia kohteita ja pintoja taiteilijoille ja heille saa myös tarjota kiinnostavia paikkoja maalattaviksi. Muutama vuosi sitten löytyi tarpeeksi rohkea taiteilija, joka uskalsi kiivetä piippuun, Talvi Põldman kertoo.

Stencibility-festivaali järjestettiin tänä kesänä Tartossa jo 10. kerran. Sen tavoitteena on tukea jo olemassa olevaa taideliikettä ja katutaiteilijoita sekä esitellä katutaidetta yleisesti. Koronaviruksesta johtuen tapahtumassa oli tänä vuonna mukana vain paikallisia taiteilijoita ja ohjelmaa oli karsittu.

Katutaide alkoi kukoistaa Tartossa noin 10 vuotta sitten, kun kaupunkia halkovan Emajoen ylittävän Vapauden sillan alle syntyi luvaton katutaidegalleria. Ensin kaupunki yritti pestä teoksia pois, mutta tarttolaiset nostivat asiasta metelin. He halusivat säilyttää teokset ja halusivat lisää taidetta kaupunkinsa kaduille. Niinpä vuosien saatossa taide nousi sillan alta Tarton kaduille ja seinille.

Omatoimimatkailja voi tutustua Tarton katutaideteoksiin myös tämän Google Maps -kartan avulla, johon osa teoksista on merkitty.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut