T24: Viron ensimmäinen alkoholiton gini palkittiin kansainvälisillä juomamessuilla Lontoossa

Thea Ekholm

Yksi viime vuosien kansainvälisiä megatrendejä on ollut alkoholittomien juomien suosion kasvu. Se on näkynyt myös kauppojen hyllyillä yhä kasvavana alkoholittomien juomien valikoimana. Tarjolla on ollut jo jonkin aikaa alkoholittomia oluita ja viinejä ja nyt kuluttajien saataville on tullut myös alkoholittomia tisleitä.

Virossa ensimmäisen alkoholittoman tisleen lanseerasi viime vuoden lopulla Saarenmaalta kotoisin oleva ja laadukkaasta käsityöginistään ja toniceistaan tunnettu virolaisyritys Lahhentagge. Yrityksen uutuustuote Flâneur on siis alkoholiton gini, joka on valmistettu tislaamalla saarenmaalaisista katajanmarjoista ja muista paikallisista yrteistä.

Uusi juoma on ehtinyt jo lyhyessä ajassa kerätä useammankin kansainvälisen palkinnon. Kuluvan vuoden maaliskuussa virolaisen baarimestari Kristo Tomingaksen Flâneurista valmistama cocktail voitti New York Restoran Show´ssa parhaan alkoholittoman cocktailin palkinnon.

Lokakuussa Flâneur pokkasi hopeamitalin Lontoossa järjestetyssä International Wine & Spirit Competition -kilpailussa, joka on yksi maailman arvostetuimmista juomakilpailuista. Tuomariston mukaan Flâneurin houkutteleva aromiprofiili sisältää kardemummaa, neilikkaa ja mentolia sekä inkiväärin lämpöä. Juoman maku on maanläheinen, mutta samalla herkullinen ja moniulotteinen.

– On hienoa huomata kuinka Saarenmaan ainutlaatuiset maut viehättävät jopa kaukana kotirannasta. Tunne on niin voimakas, että se antaa rohkeutta tuoda markkinoille kaksi muuta uutta tuotetta lähitulevaisuudessa, juoman luonut Maarit Pöör sanoo.

Pöör on vakuuttunut alkoholittomien tisleiden suosion jatkumisesta.

– Maailmalla vauhdilla alkanut alkoholittomien tisleiden vallankumous saa koko ajan yhä enemmän uusia kannattajia, Pöör sanoo.

International Wine & Spirit Competition -kilpailu on järjestetty vuodesta 1969 lähtien. Kilpailussa maailman parhaat juoma-asiantuntijat maistelevat ja arvioivat juomia sokkona.

– IWSC-kilpailu on kuin juomien maailmanmestaruuskilpailu. Sieltä saatu hopeamitali on meille laatumerkki, joka vahvistaa koko maailmalle, että Saarenmaalla luodaan maailman parhaita juomia, Maarit Pöör toteaa.

Lahhentaggen tislaamo on tullut tunnetuksi myös joulukuusista valmistamastaan tonicista. Vuoden 2020 tammikuun ensimmäisinä päivinä tislaamon väki haki tonicin raaka-ainetta myös Suomesta ja mukaan lähtivät Helsingin Senaatintorin ja Loviisan torin joulukuuset.

Lue myös: Saarenmaalla valmistetaan suomalaisista joulukuusista tonicia

Lähiaikoina Lahhentagge lanseeraa markkinoille toisen alkoholittoman tisleen Flâneusen sekä baarimestari Kristo Tomingasin luoman pullotetun alkoholittoman No 1 - cocktailjuoman. Lisäksi Flâneur tulee myyntiin Iso-Britannian markkinoille lokakuun aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut