Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Uusi laki laskee sähköpotkulautojen nopeuksia Virossa – Uudet nopeusrajoitukset tulevat voimaan ensi vuonna

Lokakuun lopulla Viron parlamentti hyväksyi liikennelakiin muutokset, jotka luovat lakiin kokonaan uuden ajoneuvoluokan - kevyet ajoneuvot. Uuteen ajoneuvoluokkaan kuuluvat niin sähköpotkulaudat kuin sähkökäyttöiset skeittilaudat ja tasapainoskootteritkin.

Lakimuutoksen jälkeen sähköpotkulautojen maksiminopeus Virossa on 25 kilometriä tunnissa, mutta jos lähellä on jalankulkijoita, täytyy nopeus laskea sellaiselle tasolle, ettei se aiheuta heille vaaraa. Jatkossa sähköpotkulaudoilla ei saa ajaa muualla kuin pyöräteillä ja jalkakäytävillä. Uusi laki tulee voimaan vuoden 2021 alusta. Lisäksi lakimuutos tekee ylinopeuden ajamisesta ja jalankulkijoita häiritsevästä pysäköinnistä sähköpotkulaudoilla rangaistavaa.

Uudistuksen taustalla ovat sähköpotkulautojen aiheuttamat vaaratilanteet, jotka alkoivat kesällä 2019, kun ensimmäiset vuokrafirmat toivat sähköpotkulaudat Viron suurimpien kaupunkien kaduille.

Viime vuonna Viron Poliisi- ja rajavartiolaitoksen (PPA) tietoon tuli 18 onnettomuutta, mutta tänä kesänä onnettomuuksien määrä nousi jo 33:een. Eikä kaikkia vähemmän vakavia onnettomuuksia edes ilmoiteta poliisille. Virossa on sattunut myös yksi kuolemantapaus, johon liittyi sähköpotkulaudan käyttö. Se tapahtui Tartossa viime heinäkuussa.

Kypäräpakko uudessa laissa koskee vain alle 16-vuotiaita sähköpotkulaudan käyttäjiä. Heidän pitää käyttää hihnalla kiinnitettävää kypärää. Alle 10-vuotiaan lapset eivät saa käyttää sähköpotkulautoja ollenkaan.

Yhden Viron suurimman sähköpotkulautoja vuokraavan yrityksen Boltin tiedottajan Sandra Säravin mukaan yritys on tyytyväinen lakimuutokseen, joka tuo selkeyttä sähköpotkulautojen käyttöön ja lisää yleistä liikenneturvallisuutta.

– Olemme tähän asti säännelleet asioita itse, mutta nyt käyttäjillä on lain puolesta selkeät säännöt, Sandra Särav sanoin Viron yleisradion haastattelussa.

Tallinnan apulaiskaupunginjohtaja Andrei Novikovin mukaan sähköpotkulautojen pysäköinti on aiheuttanut vakavia ongelmia Tallinnassa, kun ihmiset ovat jättäneet niitä pitkin ja poikin. Sen takia uusi laki säätelee myös sähköpotkulautojen pysäköintiä ja sen mukaan jalkakäytävälle on jätettävä vähintään puolitoista metriä tyhjää tilaa jalankulkijoille.

– Pysäköinti on sähköpotkulautojen käyttäjien vastuulla, eikä vuokraavan yrityksen. Aamuisin vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat vuokrauspisteillä siisteissä riveissä, mutta päivän aikana käyttäjät jättävät ne sitten jalankulkijoiden tielle, minne sattuu, Andrei Novikov sanoi Viron yleisradion haastattelussa.