T24 | Virolaiset ovat Euroopan eniten museoissa käyvä kansa – Tässä kolme käymisen arvoista museota Virossa

Virolaiset ovat varsinaista museokansaa. Viime vuonna virolaiset kävivät museoissa yli 3,5 miljoonaa kertaa, mikä on väkilukuun suhteutettuna eniten koko Euroopassa. Se on lisäksi 100 000 käyntiä enemmän kuin vuonna 2018.

Vuonna 2019 Virossa oli 180 erilaista museota ja 244 museoyksikköä. Eniten on kaupunkia tai kuntaa esitteleviä museoita sekä tiettyyn aiheeseen keskittyviä teemamuseoita.

– Virossa suosituimpia museoita ovat erilaiset teemamuseot, joissa kävi viime vuonna yli miljoona ihmistä. Toiseksi suosituimpia ovat historialliset museot, joihin tehtiin 830 910 vierailua vuonna 2019, Viron tilastokeskuksen analyytikko Maali Käbin kertoo viraston lehdistötiedotteessa.

Virossa on omat museonsa muun muassa oluelle, moottoriurheilulle, meriroskalle, leluille, lasille, musiikille, videopeleille, uruille ja samovaareille.

Listan kaikista Viron museoista löydät Visit Estonia -sivustolta.

Tässä kolme käymisen arvoista museota Virossa

Viron Poliisimuseo

Rakveressä, reilun tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta sijaitseva Viron poliisimuseo on varsinainen poliisin työstä, kalustosta ja rikosteknisen laboratorion saloista ja tutkimusmenetelmistä kiinnostuneen unelmakohde.

Museo on käytännössä koko perheen teemapuisto, jossa kaikkiin esineisiin saa koskea ja poliisiautoihin saa mennä sisälle. Lisäksi siellä pääsee kokeilemaan poliisin vaatteita, kokeilemaan luotiliivejä, ottamaan sormenjälkiä, mittaaman tutkalla auton nopeutta ja ampumaan ilmapistoolilla. Poliisimuseo tekee yhteistyötä Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen kanssa, joka lahjoittaa sinne vanhaa kalustoaan. Lisäksi museo kerää ja säilyttää poliisin historian liittyvää materiaalia.

Viron paino- ja paperimuseo

Vanhassa Tarton saapastehtaassa, Apraaditehtaan naapurissa, sijaitsee Viron paino- ja paperimuseo, jossa voi tutustua niin paperin valmistukseen, paperitaiteeseen kuin vanhoihin painokoneisiinkin. Lisäksi vierailija pääsee itse painamaan itselleen postikortin muistoksi museokäynnistä.

Viron paino- ja paperimuseo on ainoa laatuaan koko Baltian ja Skandinavian alueella. Yksityisen museon ideana on säilyttää ja pitää elävänä perinteistä kirjapainotaitoa. Museon perustaja ja johtaja Lemmit Kaplinski on itse pelastanut kaikki museossa olevat painokoneet kirjapainoista eri puolilta Viroa.

Paino- ja paperimuseo eroaakin perinteisestä museosta siinä, että lähes kaikki sen laitteet toimivat ja museovieraat pääsevät halutessaan niitä kokeilemaan. Lisäksi museon tiloissa on erilaisia vaihtuvia näyttelyitä. Paino- ja paperimuseossa asustelee myös museokissa Victoria.

Viron kaivosmuseo

Kohtla-Nõmmella, Itä-Virossa sijaitsee Euroopan mittakaavassakin ainutlaatuinen kaivosmuseo. Siellä pääsee tutustumaan vanhaan palavankivenkaivokseen ja uskomattoman raskaisiin työoloihin, joissa kaivosmiehet aikanaan työskentelivät.

Kohtla-Nõmmen kaivos suljettiin vuonna 2001, mutta vielä samana vuonna Viron kaivosmuseo avautui kaivoksen tiloihin. Oppaina museossa toimivat vanhat kaivoksen työntekijät, jotka osaavat käyttää kaikkia työkoneita ja kertoa kiinnostavia tarinoita kaivoksen arjesta. Vierailija saa museossa kypärän päähänsä ja päälleen paksun takin. Se tuleekin tarpeeseen, kun portaita pitkin laskeudutaan kahdeksan metrin syvyyteen maan alle. Kaivoksessa kuljetaan jalan ja lisäksi pääsee aidon kaivosjunan kyytiin. Kaivoksen vanhan rikastamon tiloissa on nykyään vierailukeskus, jonka näyttely kertoo perustiedot kaivoksesta ja sen historiasta sekä palavankiven käytöstä energian tuotannossa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut